Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΠΑ: Καθοριστική η εισήγηση των συμβούλων για το ποσοστό ιδιωτικοποίησης

tags :
ΔΕΠΑ: Καθοριστική η εισήγηση των συμβούλων για το ποσοστό ιδιωτικοποίησης
Η εκχώρηση πλειοψηφικού μεριδίου θα αποφασισθεί μόνο στην περίπτωση που οι σύμβουλοι κρίνουν ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση επενδυτών
Ανοικτό είναι για το ΥΠΕΝ το ενδεχόμενο πώλησης πλειοψηφικού μεριδίου των δικτύων της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, καθώς πρωταρχικό μέλημα είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κατά την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης.
Όπως πάντως συμπληρώνουν, η τελική απόφαση για το ποσοστό ιδιωτικοποίησης των υποδομών θα ληφθεί με βάση και την εισήγηση που θα λάβει το ΥΠΕΝ από τους συμβούλους της αποκρατικοποίησης, ρόλος των οποίων είναι έτσι κι αλλιώς η διερεύνηση της αγοράς προκειμένου το εγχείρημα να στεφθεί με βέλτιστη επιτυχία. Έτσι, η εκχώρηση πλειοψηφικού μεριδίου των δικτύων θα αποφασισθεί μόνο στην περίπτωση όπου διαφανεί από την εισήγηση των συμβούλων ότι αποτελεί το πιο ευοίωνο σενάριο για την προσέλκυση επενδυτών.
Την ίδια στιγμή, θέμα ημερών είναι η αλλαγή της διοικητικής ηγεσίας της ΔΕΠΑ, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την επόμενη εβδομάδα για τους αντικαταστάτες του Βελισσάριου Δότση, υφιστάμενου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τη θέση του προέδρου θα αναλάβει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, συνιδρυτής της Attica Ventures, ενώ τη θέση του CEO της επιχείρησης ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.
Η νέα διοίκηση της επιχείρησης θα αναλάβει να υλοποιήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, το οποίο θα προκριθεί από το ΥΠΕΝ, από τα εναλλακτικά πλάνα που εξετάζει αυτή τη στιγμή το υπουργείο, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και τους συμβούλους του.

Από τη διχοτόμηση στη holding

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να «τρέξει» μέσω της διχοτόμησης της ΔΕΠΑ σε δύο πλήρως ανεξάρτητες εταιρικές οντότητες, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, όπως είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Κάτι που εξάλλου έχει επισημάνει ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ο Γεράσιμος Θωμάς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για Θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, αναφέροντας πως θα αλλάξει το πλαίσιο αποκρατικοποίησης, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο προσοδοφόρα για το Δημόσιο.
Όπως έχει γράψει το World Energy News, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι και το μοντέλο holding, που είχε εισηγηθεί το 2018 η McKinsey για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά απορρίφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, προβλέπεται η δημιουργία μίας εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα υπαχθούν τρεις θυγατρικές, μία για τις εμπορικές δραστηριότητες, μία για τις υποδομές και μία για τα διεθνή projects στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ.
Έτσι, στη συνέχεια θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες ποσοστά από τις δύο πρώτες θυγατρικές, με την τρίτη να παραμένει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας συμμετοχών, η οποία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία, σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΕΝ και σε αυτή την περίπτωση θα είναι καταλυτική η συνδρομή των συμβούλων, για την επιλογή της κατάλληλης χρονικής συγκυρίας.
Έτσι, για παράδειγμα, η αναστάτωση που θα προκληθεί στις διεθνείς αγορές, στην περίπτωση που τελικά γίνει πραγματικότητα το άτακτο Brexit, θα «μεταφέρει» σε μεταγενέστερο χρόνο την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης