Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Sprott Money: Σε ρεκόρ 7ετίας ο πληθωρισμός και συνεχίζει να ανέρχεται

tags :
Sprott Money: Σε ρεκόρ 7ετίας ο πληθωρισμός και συνεχίζει να ανέρχεται
Οι εμπορικοί πόλεμοι συνεχίζονται αλλά τη νύφη πληρώνουν οι απλοί πολίτες που εργάζονται σκληρά και αποταμιεύουν, αλλά βλέπουν τις αποταμιεύσεις τους να γίνονται καπνός
Ένας από τους λόγους που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής για να ρίξει τα επιτόκια ήταν επειδή θεωρούσε ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η άνοδος του πληθωρισμού να αγγίξει υψηλό 7ετίας.
Είναι γελοίο ωστόσο να πιστεύουμε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός είναι ένα αξιόπιστο κίνητρο για τη Fed.
Απλά δείχνει την πλήρη αδιαφορία της για τον αγώνα που κάνει ο μέσος άνθρωπος που εργάζεται σκληρά όλη τη ζωή τους και αποταμιεύει για τη συνταξιοδότηση, να βλέπει τις αποταμιεύσεις του να γίνονται καπνός εξαιτίας μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζει η εταιρία επενδυτικών υπηρεσιών Sprott Money.
Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή της, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει στόχο πληθωρισμού 2% - στόχο που μέχρι πρόσφατα πίστευαν ότι δεν θα φτάσουν.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς το Τμήμα Εργασίας ανέφερε την Τρίτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες ορισμένων αναλυτών.
Εν τω μεταξύ, τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το Νοέμβριο του 2012.
Αυτά τα επίπεδα είναι ήσσονος σημασίας και δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι το πώς η Fed παραδέχεται ανοιχτά ότι θα επιθυμούσε να φτάσει ο πληθωρισμός σε υψηλότερα επίπεδα.
Όμως, αυτή η άνοδος του πληθωρισμού δεν θα κάνει τίποτα για να αλλάξει την χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed, μάλιστα οι αγορές εξακολουθούν να προβλέπουν πρόσθετη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.
Τόσο η Goldman Sachs όσο και η Morgan Stanley συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι επέρχονται περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, ενώ η Morgan Stanley προχωράει μέχρι και να προβλέψει ότι τα ποσοστά θα επιστρέψουν στο μηδέν, πράγμα που αποτελεί καθαρή τρέλα.
Αυτές οι πρόσθετες πτώσεις θα οδηγήσουν απλά τον πληθωρισμό σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Κι όλα αυτά ενώ ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας καλά κρατεί ακόμα.
Τον επόμενο μήνα, την 1η Σεπτεμβρίου, ένα επιπλέον 10% δασμών θα επιβαρύνουν κινεζικά προϊόντα που θα εισαχθούν στις ΗΠΑ. Κάποια θα εξαιρεθούν, ωστόσο, αναμένεται ότι και πάλι το πλήγμα θα είναι σοβαρό, δεδομένου ότι κυρίως καταναλωτικά αγαθά εισάγονται από την Κίνα, γεγονός που σημαίνει άνοδο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ότι πιθανόν να υπάρχουν νέα υψηλά επίπεδα των αγαθών του CPI.
Αυτή η στρατηγική αύξησης των τιμών, για να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν την παραγωγή των προϊόντων τους σε άλλες χώρες λειτουργεί, ωστόσο, αναμφισβήτητα δεν γίνεται χωρίς κόστος μεγάλο για τους καταναλωτές.
Ο Πρόεδρος Trump το έθεσε ωμά στο Twitter την Τρίτη:
«Mέσα από τη μαζική υποτίμηση του νομίσματός τους και την άντληση τεράστιου όγκου χρήματος, τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που λαμβάνουν οι ΗΠΑ είναι ένα δώρο από την Κίνα, χωρίς άνοδο τιμών, χωρίς πληθωρισμό.»
Όμως,κανείς δεν θα βγει αλώβητος από αυτόνο τον εμπορικό πόλεμο.
Όσο συνεχίζεται ανεβάζοντας τις τιμές και όσο η Fed εξακολουθεί την ίδια χαλαρή πολιτική, φαίνεται ότι θα εισέλθουμε σε μια νέα εποχή συνεχώς αυξανόμενου πληθωρισμού.
Ευτυχώς, εδώ ακριβώς ειπεισέρχεται ο ρόλος των μετάλλων να κάνουν ακριβώς αυτό που πρέπει, σε περίπτωση ανάγκης.
Περισσότερο ο χρυσός βέβαια, ο οποίος συνεχίζει να διατηρεί την τιμή του πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 1500 δολαρίων την ουγκιά, παρά τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις από εκείνους που δεν θα ήθελαν τίποτε περισσότερο παρά να τον δουν να πέφτει.
Εάν αυτοί οι εμπορικοί πόλεμοι δεν λήξουν σύντομα, τότε πιστεύω ότι ο χρυσός θα πάει ψηλότερα - πολύ υψηλότερα – θα σπάσει ίσως κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με το ασήμι να ακολουθεί την πορεία του κατά πόδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης