Γεραπετρίτης: Με αυτό τον τρόπο θα φτάσουμε στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Γεραπετρίτης: Με αυτό τον τρόπο θα φτάσουμε στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
Αλλαγή μείγματος πολιτικής, τονίζει ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού
«Η μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων θα έρθει όταν πρώτα εμείς αποδείξουμε ότι αλλάζουμε το μείγμα της πολιτικής για να παραχθεί νέος πλούτος και να αυξηθεί σημαντικά η ανάπτυξη», επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».
«Αυτό», συνεχίζει ο κ. Γεραπετρίτης, «θα συμβεί με την απελευθέρωση του επενδυτικού δυναμικού, το οποίο παρέμεινε στάσιμο επί μακρόν, με τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των ελέγχων.
Υπό τις συνθήκες αυτές θεωρώ ότι, το εθνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα ακουστεί θετικά από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Εύχομαι και ελπίζω η δυναμική που δημιούργησε ο πρώτος μήνας της νέας διακυβέρνησης να παραμείνει ενεργή και να έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την ελληνική κοινωνία που έχει τόσο πληγεί την τελευταία δεκαετία».
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, σημειώνει ότι ακούει τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης, χωρίς να τις συμμερίζεται επί της αρχής διότι «με τον νόμο για το επιτελικό κράτος αποκαθίσταται η συνταγματική κατανομή αρμοδιοτήτων, κατά τρόπο ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο συλλογικά να καθορίζει τη γενική πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός να συντονίζει και να κατευθύνει το έργο της κυβέρνησης».
«Εξάλλου, δεν υπάρχει καμία ώριμη δημοκρατία προεδρευόμενου τύπου στην Ευρώπη ή στον κόσμο που να μην έχει συγκροτημένη δομή παρακολούθησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου κοντά στον πρωθυπουργό», συμπληρώνει.
Στην κριτική για «μπαράζ τροπολογιών ο υπουργός Επικρατείας απαντά ότι τα πρώτα τρία νομοσχέδια ήρθαν στη Βουλή και ψηφίστηκαν μέσα σε 15 ημέρες από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
 «Στο μέτρο που τα τρία αυτά νομοσχέδια ήρθαν με τρόπο πυροσβεστικό για να αποκαταστήσουν θεσμούς που είχαν υποβαθμιστεί ή διαρραγεί, ήταν αναγκαίο να υπάρξουν και ορισμένες διατάξεις με τη μορφή της τροπολογίας. Εντούτοις, να επισημάνω ότι μόνο σε ένα από τα τρία νομοσχέδια υπήρξε κατάθεση σημαντικού αριθμού τροπολογιών», προσθέτει.
Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει ότι σκοπός της κυβέρνησης «δεν ήταν σε καμία περίπτωση η πολιτική παρέμβαση στην Επιτροπή, αλλά, αντιθέτως, η αποκατάσταση της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας της Αρχής, η οποία είχε τρωθεί με τον διορισμό της κ. Θάνου», κάτι που κατά τον ίδιο, «θα αποδειχτεί στην πράξη και με τις επιλογές προσώπων για τη στελέχωσή της».
Για το ζήτημα της ψήφου των ομογενών, ο υπουργός εκτιμά πως υπήρξε ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων με υψηλά προσόντα οι οποίοι άφησαν τη χώρα στην πιο δημιουργική φάση της ζωής τους, προς αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής τύχης.
«Οι άνθρωποι αυτοί ουδέποτε απώλεσαν τους δεσμούς με τη χώρα και έχουν βαθιά επιθυμία να επιστρέψουν και να βοηθήσουν στην ανάκαμψή της.
Υπό την έννοια αυτή, αποτελούν ένα αναπόσπαστο και δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, με εύλογο ενδιαφέρον για τα πολιτικά μας πράγματα», σημειώνει ο κ. Γεραπετρίτης.
Τέλος, για το αν είναι εφικτός ο στόχος να δουν οι Έλληνες πολίτες μια θετική αλλαγή στη ζωή τους μέχρι το τέλος του χρόνου, απαντά πως «από όλα τα θετικά δημοσιονομικά μηνύματα και τις σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις του τελευταίου μήνα, συγκρατώ ως πιο ενθαρρυντικό στοιχείο την αλματώδη αύξηση του ποσοστού θετικής γνώμης των Ελλήνων πολιτών στον δείκτη αισιοδοξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φτάνει τα προ κρίσεως επίπεδα.
Και, μάλιστα, σε μία περίοδο κατά την οποία σε όλη την Ευρώπη υφίσταται γενική απαισιοδοξία για το μέλλον. Διατηρώ και εγώ μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα οι Έλληνες πολίτες θα δουν σημαντική διαφορά όχι μόνο στο πορτοφόλι τους -από τις μειώσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών- και στη βελτιστοποίηση των συνθηκών και της ποιότητας εργασίας, αλλά και στη μείωση της γραφειοκρατίας του Δημοσίου».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS