Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας τελείωσε, αλλά ο Trump μάλλον δεν το έχει πάρει χαμπάρι!

tags :
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας τελείωσε, αλλά ο Trump μάλλον δεν το έχει πάρει χαμπάρι!
Η καθυστέρηση επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ και το «πάγωμα» των πιέσεων προς την Huawei, έγιναν εν αναμονή αύξησης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, γεγονός που η Κίνα δεν δείχνει καν την πρόθεση να κάνει, σίγουρα όχι για να ευχαριστήσει τους χορηγούς του Trump
Η δήλωση της περασμένης εβδομάδας για επιπρόσθετους δασμούς δύο ταχυτήτων στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, την 1η Σεπτεμβρίου και την 15η Δεκεμβρίου, έδωσε ανάσα στις αγορές, ωστόσο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα που περίμενε ο πρόεδρος Trump, ούτε βοήθησε στο ελάχιστο να υποχωρήσουν οι «φόβοι ύφεσης» των αγορών.
Όπως υποστηρίζει το RIA σε ανάλυσή του, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Trump έχει στηρίξει την επιτυχία της προεδρίας του στην άνοδο και την πτώση των αγορών, την Τετάρτη όταν είδε ότι το «τυράκι» της «συνέχισης των εμπορικών συνομιλιών», η καθυστέρηση της επιβολής των δασμών και το πάγωμα των πιέσεων προς τη Huawei με την Κίνα δεν βρήκε ανταπόκριση, έβαλε μπροστά τα μεγάλα μέσα:
Απευθύνθηκε στους ειδήμονες, δηλαδή, τον CEO της J.P. Morgan Chase Jamie Dimon, τον Brian Moynihan της Bank of America και τον Michael Corbat της Citigroup, σύμφωνα με τους ανθρώπους στο περιβάλλον του, ανησυχώντας περισσότερο για την αντιστροφή του κλίματος, με τα μάτια στραμμένα στις επερχόμενες εκλογές.
«Την ανησυχία του βαρύνει πλέον σοβαρά το γεγονός, ότι η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητες επανεκλογής του, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Washington Post».
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, ότι θα τους ακούσει.
Ωστόσο όπως υποστηρίζει το RIA, έστω και αν ο εμπορικός πόλεμος τελείωσε μόλις σήμερα, η ζημιά έχει ήδη γίνει.
• Η οικονομική ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο
• Η αύξηση του εταιρικού κέρδους έχει καταστεί αρνητική.
• Οι φορολογικές περικοπές απορροφώνται πλήρως από την οικονομία
• Τα επιτόκια σηματοδοτούν ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά, κάτι έχει «σπάσει»
• Οι καμπύλες απόδοσης είναι αρνητικές καθώς αυξάνονται οι «αποπληθωριστικές» πιέσεις
• Όλα αυτά οδηγούν σε αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης.
Με άλλα λόγια, ενώ οι επενδυτές διατηρούν τις ελπίδες για τα χαρτοφυλάκιά τους σε μια «εμπορική συμφωνία», μπορεί να πάρουν ελάχιστα γιατί είναι πολύ αργά, για τους ακόλουθους λόγους.
Η τέχνη της συμφωνίας VS της τέχνης του «πολέμου»
Μπορεί ο Trump να βγει νικητής στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα;
Πηγαίνοντας πίσω στην τελευταία συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Trump και Xi Jinping στο πλαίσιο της συνάντησης των G-20, με βάση τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών και παρά τις «ελπίδες» που γέννησε η συνάντησή τους, συνέβη αυτό που οι αναλυτές θεωρούσαν περισσότερο πιθανό να συμβεί: ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο, αλλά όχι συμφωνία.
Όπως σημείωναν αναλυτές, παρά την θετική αντίδραση των αγορών στη «συνέχιση των συνομιλιών», ο αντίκτυπος των υφιστάμενων δασμών από τις ΗΠΑ και την Κίνα εξακολουθεί να επιβαρύνει επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Το χειρότερο είναι ότι οι δύο χώρες συνέχισαν να «μιλάνε», αλλά ελάχιστη πρόοδος έγινε μετά από αυτή τη συνάντηση.
Η κατάσταση συνεχίστηκε στο επόμενο χρονικό διάστημα και ο πρόεδρος Trump εγκλωβίστηκε στον «εμπορικό πόλεμο» που ξεκίνησε ο ίδιος, υποκύπτοντας μάλιστα στις πιέσεις του.
Με την συμφωνία «συνέχισης των συνομιλιών» η Κίνα κέρδισε χρόνο να προσπαθήσει να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση που δημιουργούσαν οι δασμοί και να αμβλύνει τις επιπτώσεις τους στο εσωτερικό της.
Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να να εγκαταλείψει το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό του χαρτί: την περίπτωση Huawei.
Σε ομιλία του παραδέχθηκε ότι «πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν με τον τεράστιο όγκο των προϊόντων που στέλνουμε και πουλάμε στην Huawei που πηγαίνει σε πολλά από τα διάφορα πράγματα που φτιάχνουν - οπότε είπα ότι εντάξει, θα συνεχίσουμε να πουλάμε το προϊόν».
Ωστόσο, η διαπίστωση από τους καλά γνωρίζοντες, είναι πως μόνο ο πρόεδρος Trump εξεπλάγη τελικά από τον όγκο των προϊόντων που προωθούνται στην Huawei και κυρίως από την πίεση που του ασκήθηκε από τις αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας να παγώσει τις πιέσεις.
Κι ενώ ο Trump εξασθένησε τους δωρητές των εκστρατειών του, τους αγρότες, εγκατέλειψε ένα σημαντικό «αγκάθι» για την οικονομία της Κίνας.
Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει περισσότερα γεωργικά προϊόντα από Αμερικανούς αγρότες, τους μεγάλους υποστηρικτές της προεκλογικής του εκστρατείας του 2016, αλλά δεν είχε πρόθεση να ακολουθήσει στις υποχωρήσεις.
Η Κίνα έχει μακρά ιστορία επανειλημμένης αποχής από τις υποσχέσεις που έχει κάνει προς τις προηγούμενες αμερικανικές προεδρίες.
Συμφωνώντας με τη μείωση του «ελλείμματος» με αντάλλαγμα εισαγωγές «χωρίς δασμούς», η Κίνα απομάκρυνε την πιο σημαντική απειλή για την οικονομία της, καθώς θα χρειαστούν 18-24 μήνες πριν η κυβέρνηση Trump αντιληφθεί το πρόβλημα».
Αυτό που δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται η διοίκηση Trump είναι ότι η Κίνα δεν λειτουργεί με βραχυπρόθεσμα πολιτικά προγράμματα. Ο στόχος τους είναι πολύ διαφορετικός. Δηλαδή:
Η Κίνα ποντάρει σε μακροπρόθεσμους στόχους. Ένας βραχυπρόθεσμο οικονομικό επίπονο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα κρατικών κινήτρων. Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τέτοιο μηχανισμό επί του παρόντος, αλλά εξηγεί γιατί τόσο ο Trump όσο και ο αντιπρόεδρος Pence υποδεικνύουν στη Fed να επανακκινήσει το QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) και μείωσης των επιτοκίων  κατά 1%.
Η πίεση της επίτευξης «συμφωνίας» είναι στην Διοίκηση Trump όχι στην Κίνα. Ο Trump χρειάζεται μια συμφωνία να γίνει πριν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία του 2020 ΚΑΙ σίγουρα έχει ανάγκη οι αγορές και η οικονομία να είναι ισχυρές. Εάν οι αγορές και η οικονομία αποδυναμωθούν λόγω των δασμών, που αποτελούν φόρο για τους εγχώριους καταναλωτές και τα εταιρικά κέρδη, όπως έκαναν το 2018, ο κίνδυνος μιας σοβαρής εκλογικής του ήττας αυξάνεται. Η Κίνα το γνωρίζει και είναι πρόθυμη να «περιμένει» για να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία.
Η Κίνα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο οικονομικής της ανάπτυξης για τα επόμενα 50 έως 100 χρόνια για έναν Πρόεδρο ο οποίος θα παραμείνει πρόεδρος για μια πενταετία στην καλύτερη περίπτωση. Και δεν είναι σίγουρο ότι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος θα ακολουθήσει την ίδια σκληρή στάση προς την Κίνα όπως έχει ο Πρόεδρος Trump, οπότε είναι αμφίβολο να συμφωνήσει σε κάτι που είναι αμφίβολο αν θα υποστηριχθεί στο μέλλον».
Είναι ένας πόλεμος που ο Trump δεν μπορεί να κερδίσει
Ο Πρόεδρος Trump είχε την αίσθηση ότι «είναι εύκολο να κερδίσει έναν εμπορικό πόλεμο», αλλά δεν είναι, και το κόστος του είναι μεγαλύτερο από εκείνο που ο ίδιος θα πίστευε πως θα έχει. Αυτό είναι ήδη εμφανές από τις πιέσεις που εξακολουθούν να ασκούνται στα εταιρικά κέρδη.
«Παρά την σχεδόν 300% αύξηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές την τελευταία δεκαετία, τα εταιρικά κέρδη δεν έχουν αυξηθεί από το 2011».



Επισημαίνουν οι αναλυτές το γεγονός ότι η Κίνα δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις Trump γιατί έχει ήδη προετοιμάσει «μιντιακά» το έδαφος της αντίστασης και άρνησης στις απαιτήσεις Trump.
Τι υποστηρίζεται από τον Τύπο της χώρας;
«Πίσω από τον εμπορικό πόλεμο κρύβεται η πρόθεση της Αμερικής να «πνίξει» την ανάπτυξη της Κίνας. Οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ο μόνος και μοναδικός ηγέτης στον κόσμο και ο «συμβιβασμός» δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αποφύγει η Κίνα την «καταιγίδα».
Η ιστορία αποδεικνύει ότι ο συμβιβασμός οδηγεί μόνο σε περαιτέρω διλήμματα.
Κατά τις προηγούμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, η Ιαπωνία έκανε παραχωρήσεις.
Ως αποτέλεσμα, η πολιτική της σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη επηρεάστηκαν αρνητικά, αναστέλλοντας τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση και πλήττοντας σοβαρά τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Ο μόνος τρόπος για μια χώρα να κερδίσει έναν πόλεμο είναι μέσω της ανάπτυξης, όχι του συμβιβασμού.
Για να επιτύχει την ανάπτυξη, η Κίνα θα ανοίξει την πόρτα της πιο πλατιά στον κόσμο και θα αγωνιστεί ως το τέλος».

Αυτές ήταν οι εντολές του προέδρου της Xi Jinping.
Ενώ η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει περισσότερα γεωργικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, δεν υπήρχε τίποτα που να την δεσμεύει την Κίνα να το πράξει.
Δεδομένου ότι η αγορά αγροτικών προϊόντων θα ενίσχυε την υποστήριξη στο Trump, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει το γεγονός ότι η Κίνα δεν το έπραξε.
«Η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα είναι ένας πόλεμος τριβής: ενώ η Κίνα έχει δείξει προθυμία να συνάψει συμφωνία για τη συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματός της με τις ΗΠΑ, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποκύψει σε απαιτήσεις να εγκαταλείψει τη βιομηχανική της πολιτική που στοχεύει στην μελλοντικής της τεχνολογική κυριαρχία».
Και δεν έχει πρόθεση να υποκύψει.
Δεν πρόκειται να συμβιβαστούν, δεδομένου ότι γνωρίζουν ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ τους και εναντίον του Πρόεδρο Trump, καθώς ο προεκλογικός πυρετός όλο και θα ανεβαίνει.
Το πρόβλημα για το Trump και το γνωρίζει ήδη, θα είναι η αυξανόμενη οικονομική πίεση από αγορές και εταιρίες που ήδη βρίσκει μπροστά του. Και αυτή η πίεση είναι που τον οδήγησε στο τελευταίο λάθος:
Το τελευταίο λάθος του Trump
Ενώ ο Trump ακολουθεί την «τέχνη της συμφωνίας» η Xi ακολουθεί κατά γράμμα τις διδαχές της «τέχνης του πολέμου», του Sun Tzu.
Το τελευταίο λάθος του Trump ήταν η καθυστέρηση της εφαρμογής των δασμών.
«Αν ο εχθρός σας είναι ασφαλής σε όλα τα σημεία, προετοιμαστείτε γι'αυτόν. Αν ο αντίπαλος υπερτερεί σε δύναμη, αποφύγετέ τον. Εάν είναι κυκλοθυμικός ενοχλήστε τον. Προσποιηθείτε ότι είστε αδύναμοι, και ότι μπορεί να μεγαλώσει την αλαζονεία του. Αν είναι εύκολα τα πράγματα γι'αυτόν, μην τον ξεκουράσετε. Αν οι δυνάμεις του είναι ενωμένες, διασπάστε τις. Εάν κυρίαρχος και υποκείμενος συμφωνούν, διαχωρίστε τους. Επιτεθείτε του όταν είναι απροετοίμαστος, και όταν δεν το περιμένει»
Όπως επισημάνθηκε από το MarketWatch, η Κίνα επιτίθεται στις πολιτείες και τους τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκλογή Trump το 2020. «Η Κίνα έχει επιστρέψει με δασμούς 110 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, εστιάζοντας στα αγροτικά με άμεσο και οδυνηρό αντικτυπο στους παραγωγούς και κύριους υποστηρικτές του Trump».
Ο Trump καθυστερώντας την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων από Κίνα και παγώνοντς τις πιέσεις προς την Huawei, περίμενε σε ανταπόδοση την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, γεγονός για το οποίο η Κίνα βέβαια δεν έχει δεσμευτεί, ούτε καν δείχνει την πρόθεση να κάνει. Και γιατί άλλωστε να το πράξει, όταν αντιλαμβάνεται πως αυτό το κάνει ο Trump γιατί φλέγεται να ευχαριστήσει τους χορηγούς του προεκλογικού του αγώνα και να διασφαλίσει την επανεκλογή του.
Κινέζοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι αντιλήφθηκε πως η όποια πολιτική πίεσης προς την Κίνα δεν του απέδωσε όσα πίστευε πως θα αποδώσει και πλέον η ίδια του η οικονομία λειτουργεί εναντίον του, οπότε το μόνο που έχει η Κίνα να κάνει είναι να περιμένει γιατί ο χρόνος μετρά υπέρ της.
Γι'αυτό ο Trump έχει χάσει ήδη τον εμπορικό πόλεμο, απλά δείχνει, ή πράγματι δεν αντιλαμβάνεται, πως τον έχει χάσει.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης