Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: H αγορά ομολόγων της Γερμανίας, οι προσδοκίες για δημοσιονομική στήριξη και το παράδειγμα της Ιαπωνίας

tags :
Capital Economics: H αγορά ομολόγων της Γερμανίας, οι προσδοκίες για δημοσιονομική στήριξη και το παράδειγμα της Ιαπωνίας
Aκόμη και αν η Γερμανία υιοθετήσει ένα μεγάλο πακέτο στήριξης, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σκάσει η υποτιθέμενη «φούσκα» στα ομόλογα
Τα μέτρα στήριξης τα οποία επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση για να τονώσει την ανάπτυξη και να αποτρέψει την ύφεση, δεν αναμένεται να επηρεάσουν το outlook της αγοράς ομολόγων στη Γερμανία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.
Όπως εκτιμούν, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου θα παραμείνει κάτω από το μηδέν, τουλάχιστον έως το 2021.
Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
Πρώτον, η Capital Economics εκφράζει επιφυλάξεις για τη διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης να προωθήσει ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομική στήριξης.
Δεύτερον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν η Γερμανία υιοθετήσει ένα μεγάλο πακέτο στήριξης, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σκάσει η υποτιθέμενη «φούσκα» στα ομόλογα.
Οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν σημαντικά βραχυπρόθεσμα μόνο εάν η δημοσιονομική πολιτική χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της νομισματικής πολιτικής.
Οι αναλυτές επικαλούνται το παράδειγμα της Ιαπωνίας, η οικονομία της οποίας παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με τη γερμανική οικονομία.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας χαλα΄ρωσς τη δημοσιονομική της πολιτικής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου εξακολούθησε να υποχωρεί (γράφημα 1).
Αυτό συνέβη γιατί η ενίσχυση της ζήτησης από τη δημοσιονομική επέκταση δεν ήταν αρκετή, ώστε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης