Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η αντίδραση των ομολόγων σε 3 σενάρια - Οι προβλέψεις των Berenberg και UBS

Η αντίδραση των ομολόγων σε 3 σενάρια - Οι προβλέψεις των Berenberg και UBS
Το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τις 200 μονάδες βάσης σε περίπτωση συμμαχίας του Κινήματος Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα
Την αντίδραση των αγορών σε διάφορα σενάρια σχετικά με την πολιτική κρίση στην Ιταλία αναλύει το CNBC επικαλούμενο και εκτιμήσεις αναλυτών.
«Είναι σχεδόν αδύνατο να προβεί σε πολιτικές προβλέψεις.
Η κατάσταση είναι πολύ ασυνήθιστη, δεν υπάρχει προηγούμενο», δήλωσε ο Francesco Papadia, ανώτερος συνεργάτης του think tank Bruegel.
Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, ο Ιταλός πρόεδρος, Sergio Mattarella, έχει δώσει περιθώριο 48 ωρών στα κόμματα ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί οι πρόωρες εκλογές σε την περίοδο όπου η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν.
Εν μέσω της αβεβαιότητας, ο Florian Hense, οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg, αναφέρει λεπτομερώς πώς οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε ορισμένες πολιτικές εξελίξεις.

Συνασπισμός Κινήματος Πέντε Αστέρων - Δημοκρατικού Κόμματος

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έντονη φημολογία για συνεργασία μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Hense δήλωσε στο CNBC, ότι σε αυτή την περίπτωση, το spread ιταλικών και γερμανικών ομολόγων θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τις 200 μονάδες βάσεις.
Όπως εξήγησε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσαν να συμμαχήσουν ώστε να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό του 2020, έως τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Αυτό θα σήμαινε ότι οι επενδυτές θα έβλεπαν λιγότερους κινδύνους θα αγόραζαν ιταλικά ομόλογα.
Ο Matteo Ramenghi της UBS Global Wealth Management, επισημαίνει ότι «ένας συνασπισμός Κινήματος Πέντε Αστέρων και Δημοκρατικού Κόμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά η διάρκεια ζωής τους θα είναι μικρή».

Κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, υπάρχουν κι άλλα πιθανά σενάρια.
Ο Mattarella θα μπορούσε να ορίσει επί του παρόντος ένα τεχνοκράτη πρωθυπουργό και προκηρύξει πρόωρες εκλογές για το 2020.
Ο Hense από την Berenberg προέβλεψε ότι σε αυτή την περίπτωση, το spread θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τις 200 μονάδες βάσης καθώς μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Πρόωρες εκλογές

Ωστόσο, ο Mattarella θα μπορούσε να αποφασίσει ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική εκτός από τις πρόωρες εκλογές πριν το τέλος του έτους.
Ο Hense δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση το spread θα αυξηθεί στις 250 με 300 μονάδες βάσης.
«Αντίθετα, αν γίνουν εκλογές, μια νίκη από την κεντροδεξιά μπορεί να αποδειχθεί πιο φιλική για την αγορά σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά η προοπτική μιας νίκης των λαϊκιστών θα οδηγήσει σε μια ανώμαλη πορεία για ιταλικά περιουσιακά στοιχεία» επισημαίνει η UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης