Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ανάπτυξη μόλις 0,1% για την Ιταλία το 2019 – Επείγει μία αποτελεσματική κυβέρνηση

Scope: Ανάπτυξη μόλις 0,1% για την Ιταλία το 2019 – Επείγει μία αποτελεσματική κυβέρνηση
Έκθεση της Scope Ratings για την Ιταλία 
Μία αποτελεσματική κυβέρνηση με ένα βιώσιμο σχέδιο δημοσιονομικής μεταρρύθμισης παραμένει καθοριστικής σημασίας για την Ιταλία (BBB+, σταθερό outlook), αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings, εν μέσω πολιτικής κρίσης στη γειτονική μας χώρα.
Πλέον, τρεις επιλογές υπάρχουν:
1) μια συμφωνία μεταξύ του M5S και του PD, σε συμμαχία ενδεχομένως και με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, για να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές
2) πρόωρες εκλογές και κυβέρνηση του Matteo Salvini
3) αν και απίθανο σε αυτό το στάδιο, μία ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ M5S και Lega Nord, έστω και προσωρινά.
Κατά την άποψη του Scope, η τρέχουσα πολιτική και πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να εμποδίσει τις επενδύσεις βραχυπρόθεσμα.
«Μια συμφωνία μεταξύ του M5S και του PD, έστω και υπό τη μορφή μόνιμης κυβέρνησης, θα ήταν πιθανώς η πιο φιλική προς τις αγορές, καθώς το PD θα μπορούσε να εξισορροπήσει μερικές από τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές του M5S με υψηλότερη τήρηση των δημοσιονομικών πολιτικών της ΕΕ κανόνες και εξάλειψη των εντάσεων με την Ευρώπη.
Η Ιταλία απαιτεί μια λειτουργούσα κυβέρνηση, ακόμα και αν είναι υπεύθυνη, ικανή να διαμορφώσει ένα συνεκτικό και βιώσιμο δημοσιονομικό σχέδιο όσον αφορά τον προϋπολογισμό 2020 και το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2020-22.
Η βιώσιμη δημοσιονομική στρατηγική είναι επείγουσα μετά την απόπειρα παράκαμψης κατά το παρελθόν έτος, δεδομένου ότι οι σημαντικές ανεπίλυτες προκλήσεις της Ιταλίας είναι το υψηλό δημόσιο χρέος και το χαμηλό μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό», σχολιάζει ο οίκος, ο οποίος υποβάθμισε την Ιταλία τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας να ανέλθει σε μόλις 0,1% και 0,6% το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, με δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2% και 1,9% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης