Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το 2020 - «Κλειδί» οι καταναλωτικές δαπάνες

tags :
Moody’s: Στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το 2020 - «Κλειδί» οι καταναλωτικές δαπάνες
Καθώς η κατανάλωση αποτελεί το 70% του αμερικανικού ΑΕΠ, οι διαθέσεις των καταναλωτών θα καθορίσουν και την πορεία της οικονομίας
Σχεδόν σε καθημερινή βάση οι αναλυτές προειδοποιούν για ύφεση στις ΗΠΑ, πιθανώς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Το βασικό «κλειδί» το οποίο θα καθορίσει εάν τελικώς η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη διολισθήσει σε ύφεση –συμπαρασύροντας και την παγκόσμια οικονομία- δεν είναι άλλο από τις καταναλωτικές δαπάνες και το κατά πόσο οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν ή όχι να ξοδεύουν σε ικανοποιητικό βαθμό.
Μέχρι στιγμής, οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν διατηρηθεί σε καλό επίπεδο.
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη.
Η ανεργία είναι κοντά σε χαμηλό 50 ετών και οι μισθοί αυξάνονται με ισχυρό ρυθμό.
Επειδή οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της οικονομικής δραστηριότητας του έθνους, όλα τα παραπάνω είναι καλά νέα.
«Ο καταναλωτής οδηγεί το οικονομικό τρένο», υποστηρίζει ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics και προσθέτει «εάν τα αμερικανικά νοικοκυριά δεν σταματήσουν να καταναλώνουν, η οικονομία θα παραμείνει άθικτη, θα αποφύγουμε μια ύφεση, αλλά αν τα αμερικανικά νοικοκυριά μειώσουν τις δαπάνες τους, τότε ο παιχνίδι θα χαθεί και θα εισέλθουμε σε ύφεση».
Ο Zandi συγκαταλέγεται μεταξύ των οικονομολόγων που θεωρεί ότι οι Αμερικανοί θα συνεχίζουν να καταναλώνουν με υγιή ρυθμό.
Άλλωστε η ανεργία είναι αυτή τη στιγμή μόνο 3,7%.
Είναι κάτω από 4% για 17 συνεχόμενους μήνες. Αν ο αριθμός των ανέργων αρχίσει να αυξάνεται, αυτό θα προκαλέσει ανησυχία, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Moody’s.
Αλλά οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη επιβραδυνθεί κατά περίπου 25% σε σύγκριση με το 2018.
Αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση της ανεργίας και σύμφωνα με τον Zandi η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ το 2020 θα έφθανε στο 50%.
Παρά τη δυναμική τους πορεία, υπάρχουν κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις στις καταναλωτικές δαπάνες.
Η πώληση αυτοκινήτων και σπιτιών υποχωρούν.
Και οι δύο μειώθηκαν κατά 2% το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε ετήσια βάση, παρά το γεγονός ότι τα χαμηλά επιτόκια βοηθούν στον φθηνό καταναλωτικό δανεισμό.
παρόλο που τα χαμηλά επιτόκια το κατέστησαν σχετικά φθηνό να δανειστούν.
Η πρόσφατη αναταραχή στη χρηματιστηριακή αγορά μπορεί επίσης να οξύνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Ακόμη και τα άτομα που δεν έχουν επενδύσει πολλά σε μετοχές βλέπουν μερικές φορές την αγορά ως ένδειξη της οικονομικής υγείας του έθνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης