Ο νέος στόχος εξαγοράς της Μέλισσα μετά την αποχώρηση από τη μάχη της Μινέρβα

Ο νέος στόχος εξαγοράς της Μέλισσα μετά την αποχώρηση από τη μάχη της Μινέρβα
Η ισχυρή κερδοφορία και οι γραμμές πίστωσης από τις τράπεζες
Με κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ το 2018 και ανοιχτές γραμμές πίστωσης ύψους 21 εκατ. ευρώ η Μέλισσα Κίκιζας αποτελεί μία από τις ισχυρότερες βιομηχανίες ζυμαρικών, η οποία αν και αρχικά εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση της Μινέρβα, εντούτοις φαίνεται ότι υπαναχώρησε, λόγω υψηλού τιμήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η διοίκηση της Μέλισσα Κίκιζας είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο εξαγοράς άλλης εταιρείας τροφίμων, βολιδοσκοπώντας ήδη την αγορά.
Το 2018 η Μέλισσα εμφάνισε καθαρά κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 66,9 εκατ ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 2,5%.
Το 2018 η Μέλισσα, η βασική δηλαδή μάρκα της εταιρίας συνέχισε να αυξάνει τα μερίδιά της, κατακτώντας την
πρώτη θέση στην κατηγορία. Αποφασίστηκε επίσης το επαναλανσάρισμα της premium μάρκας Primo Gusto. Επιπλέον στα πλαίσια της κάλυψης κάθε εξειδικευμένης ανάγκης των καταναλωτών, λανσαρίστηκαν τα πρωτοποριακά λειτουργικά ζυμαρικά Melissa με β-γλυκάνη (που
μειώνουν τη χοληστερίνη) και Melissa High Protein για επιπλέον ενέργεια.
Οι εξαγωγές συνέχισαν για ακόμα μια χρονιά τη θετική τους πορεία, κλείνοντας με άνοδο +5%.
Η βιομηχανία απορροφά ετησίως 100.000 τόνους από τα άριστης ποιότητας τοπικά σιτάρια, ενώ το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου στη Λάρισα, παράγει ετησίως περισσότερους από 52.000 τόνους ζυμαρικών, καθιστώντας τη βιομηχανία τη μεγαλύτερη του κλάδου στα Βαλκάνια. Η εταιρία εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 35 χώρες παγκοσμίως, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 20% του τζίρου της. Η παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά ισχυροποιείται με την ίδρυση της θυγατρικής εταιρίας Atlanta S.A. μέσω της οποίας εξάγει σειρά ελληνικών προϊόντων στην πολωνική αγορά, όπως για παράδειγμα ζυμαρικά, τοματικά, ελαιόλαδο, ελιές και χαλβά.
Σήμερα το μερίδιο αγοράς της ξεπερνά το 35% της εγχώριας αγοράς ζυμαρικών, ποσοστό που την καθιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό στη χώρα.
Το 2018 ξεκίνησε η κατασκευή του Νέου Μύλου και των Σιλό Αποθήκευσης Σίτου στο εργοστάσιο της
Εταιρείας στη Λάρισα. Η Μέλισσα Κίκιζας θα διαθέτει πλέον τους μεγαλύτερους σιμιγδαλόμυλους στην Ελλάδα
ενώ μέσω της επένδυσης αυτής η Εταιρεία αποκτά απόλυτη αυτάρκεια στην α’ ύλη για την παρασκευή των
ζυμαρικών της ενώ αναμένεται να πετύχει περαιτέρω βελτίωση των κοστολογίων της.
Η διοίκηση προβλέπει ότι ο Όμιλος και η εταιρεία το 2019 θα συνεχίσουν την αναπτυξιακή τους πορεία και τη
βελτίωση των μεγεθών.
Η Διοίκηση της Εταιρείας, στοχεύει στην βελτίωση των μεριδίων αγοράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις
υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος καθώς και στην ανάπτυξη των εξαγωγών σε νέες αγορές.
Η θέση σε λειτουργία του Νέου Μύλου διευρύνει την παραγωγική ικανότητα, ενώ τα νέα προϊόντα και η
ανανέωση των υφιστάμενων μαρκών προσφέρουν τα απαραίτητα εργαλεία ενίσχυσης των πωλήσεων.
Η εταιρεία σήμερα απασχολει 220 εργαζόμενους εκ των οποίων το 99% είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και μόνο το 1% με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Η Μέλισσα Κίκιζας καταβάλλει σε όλους του εργαζόμενους τουλάχιστον 50% του μηνιαίου μισθού ως ετήσιο bonus για την επιτυχημένη πορεία της εταιρίας, ενώ κάθε χρόνο προχωρά κάθε χρόνο σε αυξήσεις μισθών.
Επιπλέον, παρέχει έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και άδειες άνευ αποδοχών για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικογενειακό ή οικονομικό πρόβλημα ή πρόβλημα υγείας., καθώς και χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ελένη Μπότα

BREAKING NEWS