Με ΑΔΜΗΕ +9%, ΔΕΗ +5% και τράπεζες έως +4%, το ΧΑ 1,50% στις 845 μον. στόχος οι 850 μον. – Ανάκαμψη στα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα

Με ΑΔΜΗΕ +9%, ΔΕΗ +5% και τράπεζες έως +4%, το ΧΑ 1,50% στις 845 μον. στόχος οι 850 μον. – Ανάκαμψη στα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα
Ο Γενικός Δείκτης και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, στις 845 και 716 μονάδες αντίστοιχα
(upd16)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, με επίκεντρο τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ +8,87%, ΔΕΗ +5,15%, Ελλάκτωρ +4,17%..  αλλά και τα κέρδη έως +4,5% στις τράπεζες .... ενώ αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε στο τελευταίο μισάωρο αν και έκλεισε σε μέτρια επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 845 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με επόμενο στόχο τις 850 μονάδες.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, στο τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης εμφανίστηκαν έντονες αγοραστικές παρεμβάσεις, με την Alpha Bank να  κλείνει με τα μεγαλύτερα κέρδη +4,46% και ακολούθησαν Πειραιώς +4,03%, Εθνική +3,95% και Eurobank +2,42% ενώ κέρδη +1,45% κατέγραψε η Attica Bank.
Σημειώνεται, ότι θετικά επιδρά στην επενδυτική ψυχολογία η κινητικότητα της κυβέρνησης καθώς από σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης ξεκινά περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου και θα πραγματοποιήσει κρίσιμες συναντήσεις με ξένους ηγέτες με στόχο την μείωση πλεονασμάτων και την προσέλκυση επενδύσεων.
Σημαντική επίσης εξέλιξη θα είναι και η επικείμενη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από ουδέτερο σε θετικό από την Moody’s αύριο 23 Αυγούστου 2019.
Από την άλλη, ψυχραιμία επικρατεί στις διεθνείς αγορές στην νέα κυβερνητική και πολιτική κρίση στην Ιταλία καθώς φαίνεται να πιστεύουν ότι τόσο η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη όσο και η δυνατότητα της ΕΚΤ να προχωρήσει σε παρεμβάσεις –όπως για παράδειγμα αγορές ιταλικών ομολόγων- είναι αρκετές προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρξει κρίση στη χώρα.
Αυτό αποδεικνύεται και από την πορεία των ιταλικών ομολόγων, που καταγράφεται βελτίωση με το 10ετές στο 1,31% όταν πρόσφατα είχε βρεθεί στο 1,80% και το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,96% πλησίον στο ιστορικό χαμηλό 1,938%.
Στα CDS το ελληνικό διαμορφώνεται στις 287 μονάδες βάσης και της Αργεντινής που βρέθηκε στο επίκεντρο στις 2842 μονάδες βάσης από 2984 μονάδες βάσης χθες.
Επίσης, στην δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ καθώς εκτιμά ότι ένα πακέτο δράσης το οποίο θα συνδιάζει τις μειώσεις επιτοκίων και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από μεμονωμένες δράσεις
Με άνοδο +8,87% εκλεισε ο ΑΔΜΗΕ στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, λόγω των δημοσιευμάτων που θέλουν το δημόσιο να μένει μέτοχος μειοψηφίας ενώ με κέρδη +5,15% έκλεισε η ΔΕΗ, με τους επενδυτικούς οίκους να προτείνουν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ με στόχο να αυξηθεί έμμεσα το περιθώριο εσόδων της εταιρείας σε συνδυασμό με γενναία αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες.
Την εκλογή του Γ. Στάσση στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ ενέκρινε η Γ.Σ. των μετόχων ενώ αναφέρθηκε στην δραματική κατάσταση των οικονομικών της ΔΕΗ τονίζοντας ότι αναζητούνται 800-900 εκατ. έως τον Σεπτέμβριο.
Κέρδη +0,98% κατέγραψε η Lamda - με υψηλό ημέρας +3,81% - καθώς άνοιξε τελικά, ο δρόμος για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκάρει η επένδυση.  
Τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν ομόφωνα την Τετάρτη να τροποποιήσουν την υπουργική απόφαση που προκαλούσε τριβές με την ανάδοχο εταιρεία στο Ελληνικό.
Με ήπια άνοδο +0,87% έκλεισαν τα ΕΛΠΕ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσία του αμερικανού υπουργού εμπορίου W. Ross στην Αθήνα αρχές Σεπτεμβρίου συνδέεται και με το ενδιαφέρον αμερικανικού fund – δεν είναι το Carlyle – το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το 30% των ΕΛΠΕ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,84% και τον Γενικό Δείκτη +0,59%
Περί τις 12:30 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,02%.
Λίγο μετά τις 16:30 εντάθηκαν τα κέρδη σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25 όπως ΑΔΜΗΕ  ΔΕΗ, Ελλάκτωρα... και σε συνδυασμό με ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες +3,67% στις 716,19 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,5% στις 845 μονάδες έχοντας υψηλό στις 845,28 μονάδες και χαμηλό στις 831,71 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,79 εκατ. ευρώ, ο όγκος 18,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαές  αξίας 1,35 εκατ,. ευρώ και όγκου 350 χιλ. τεμαχίων πραγματοοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.,
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 150 χιλ. τεμάχια αξίας 344 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 150 τεμάχια αξίας 411 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ, 50 χιλ. τεμάχια αξίας 600 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 845 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με επόμενο στόχο τις 850 μονάδες.
Η ισχυρή στήριξη παραμένει η ζώνη των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 και 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 716 στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, στην πρώτη αντίσταση των 700 -720 μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 620 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Σε δύο θέματα επικεντρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του  Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιο για τον τραπεζικό τομέα  κ. Γιώργου Ζαββού και των διευθύνοντων συμβούλων των ελληνικών τραπεζών σήμερα το πρωί.
Η συνάντηση υπήρξε σύντομη και η συζήτηση  αφορούσε κυρίως: Την υιοθέτηση της συστημικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αλλά και την πλήρη ενημέρωση του υφυπουργού στα κρίσιμα θέματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών μιας και ο κ. Ζαββός σύμφωνα με πληροφορίες  θα συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα τον επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria.
Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες εργάζονται σε εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θεματα που αφορούν στις εγγυήσεις το κόστος και τη μεθοδολογία για το APS
Σε oτι αφορά τη χώρα μας, το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων  από 15-20 δισ. ευρώ σε ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme - APS) με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Ας σημειωθεί πως το κόστος των εγγυήσεις προβλέπεται να κινηθεί μεταξύ των τριετών και πενταετών CDS, καθώς τα δάνεια που θα μεταφερθούν στο APS είναι δύσκολα ανακτήσιμα και εάν στο διάστημα της τριετίας ή της πενταετίας δεν γίνει κατορθωτό να ανακτηθούν τότε θα πρέπει να διαγραφούν.
Επίσης, μετά τα stress tests του Ιουλίου του 2020 θα ενεργοποιηθούν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πώληση των 660 εκατ μετοχών που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Ο σχεδιασμός είναι να υλοποιηθούν placement με προσυμφωνημένες συναλλαγές με στρατηγικούς επενδυτές ή σχήματα διεθνών επενδυτών.
Προφανώς και λύσεις διάθεσης 660 εκατ μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό δεν υπάρχουν ούτε ως απλό σενάριο εάν δεν έχουν βρεθεί οι στρατηγικοί επενδυτές ή σχήματα μετόχων.
Η ελληνική αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει 660 εκατ μετοχές οπότε απαιτείται πολύ καλός σχεδιασμός από τον πωλητή το ΤΧΣ και τις τράπεζες που είναι άμεσα ενδιαφερόμενες.

Η επικαιρότητα

Την αφετηρία της περιοδείας του Έλληνα πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποτελεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα.
Για την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έξω από το Μέγαρο Ηλυσίων.
O Γάλλος πρόεδρος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα δείξει την παραμικρή αδυναμία στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ακολουθεί το ταξίδι στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου και η συνάντηση με την A. Merkel η οποία σηματοδοτεί και τον κομβικό ρόλο της Γερμανίας σε αυτή τη συζήτηση.
Η ελληνική πλευρά τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα της, την μείωση των φόρων, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια που θα οδηγήσει σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και για την βιωσιμότητα του χρέους.
Από εκεί και πέρα όμως στο τραπέζι της συζήτησης Μητσοτάκη- Macron αναμένεται να βρεθεί η Ανατολική Μεσόγειος καθώς και το μεταναστευτικό ενώ θα γίνει συζήτηση για θέματα αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία.
Επίσης όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.
Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στην Ιταλία προκειμένου να διαπιστωθεί αν μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte και την κατάρρευση της κυβέρνησης Salvini – Di Maio μπορεί να σχηματιστεί μια ισχυρή κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ή αν η χώρα θα οδηγηθεί σε λιγότερο από 2 χρόνια και πάλι σε εκλογές.
Σήμερα Πέμπτη 22/8 ο πρόεδρος Sergio Mattarella θα δεχθεί στο προεδρικό μέγαρο τους εκπροσώπους των 5 μεγάλων πολιτικών κομμάτων.
Με τις συναντήσεις αυτές θα ολοκληρωθεί το περιθώριο των 48 ωρών που είχε δώσει στις πολιτικές δυνάμεις για διαβουλεύσεις ο πρόεδρος Mattarella, ο οποίος είναι και αυτός που θα κρίνει αν υπάρχει κάποιο βιώσιμο και υλοποιήσιμο σχέδιο για τη συγκρότηση μιας ισχυρής κυβέρνησης προκειμένου να δώσει εντολή για να αρχίσουν με τον πλέον επίσημο τρόπο και οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος.
Την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία επανέλαβε ο πρωθυπουργός της χώρας, Boris Johnson, μετά τη συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron.
«Θέλουμε συμφωνία για το Brexit και πιστεύουμε ότι μπορούμε να την πετύχουμε.
Πάντως κατά την χθεσινή συνάντηση του Johnson με την Merkel, η καγκελάριος άφησε να φανούν κάποιες αχτίδες ελπίδας για την εύρεση μιας κοινής λύσης για το backstop.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι Βρετανία και ΕΕ θα μπορούσαν να βρουν μια λύση στο επίμαχο σημείο του ιρλανδικού «backstop» μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, σε μια πιθανή ένδειξη προθυμίας συμβιβασμού με τον Βρετανό πρωθυπουργό..
Μία νέα σειρά επιθέσεων κατά πάντων εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, μέσω πληθώρας αναρτήσεων στο Twitter, μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει «άχρηστο» τον πρόεδρο της Fed, J. Powell, να υποστηρίξει ότι οι Ευρωπαίοι «θα κάνουν ό,τι θέλουν οι ΗΠΑ» και να δηλώσει ότι ο ίδιος είναι ο… «εκλεκτός» προκειμένου να κλείσει μία επιτυχημένη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Παράλληλα τα βέλη του δέχθηκε και η Δανία, την οποία κατηγόρησε ότι δαπανά πολύ λίγα χρήματα για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, αλλά απολαμβάνει την προστασία του.
Και όλα τα παραπάνω μόλις λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η σύνοδος των G7 στη Γαλλία (24-6/08), όπου θα συναντηθεί με αρκετούς εξ αυτών που βρέθηκαν, και πάλι, στο στόχαστρό του.

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς η πτώση που καταγράφηκε στη βιομηχανική δραστηριότητα της Ιαπωνίας αντιστάθμισε τα κέρδη που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,05%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,11% στις 2883,44 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με  απώλειες -0,95% στις 26020 μονάδες.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Έντονη νευρικότητα καταγράφεται σήμερα στις διεθνείς αγορές, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην πολιτική κρίση στην Ιταλία και στις κεντρικές τράπεζες, καθώς η νέα αντιστροφή στην καμπύλη ομολόγων ΗΠΑ εντείνει περαιτέρω τους φόβους για μια παγκόσμια ύφεση.
Τα «βλέμματα» στρέφονται ειδικότερα στην ετήσια συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στο Jackson Hole, που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα εντός της ημέρας, με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell, να αναμένεται να δώσει ομιλία αύριο (23/8).
Ειδικότερα, ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,70%, ο CAC στο Παρίσι στο -1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,2% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -1,3%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,1%, ο S&P στο -0,50%, ο Nasdaq με απώλειες -0,60% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,67% (8,98 δολ)

Αξιόλογα κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η δεικτοβαρής Alpha Bank και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3180 ευρώ με άνοδο +3,95% με όγκο 1,92 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5690 ευρώ με άνοδο +4,46% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,4 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,79 ευρώ με άνοδο +4,03% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7190 ευρώ με άνοδο +2,42%  με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,62 ευρώ, με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 723 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,42 ευρώ με άνοδο +1,45%, με όγκο 303 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 194 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,14 ευρώ με άνοδο +1,73% και κεφαλαιοποίηση 281 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές – Στο επίκεντρο ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΠΑΠ και Sarantis.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,88 με άνοδο +0,13% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,00 ευρώ αμετάβλητοες και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,7760 ευρώ με άνοδο +5,15% και αποτίμηση 644 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,21 ευρώ με άνοδο +8,87% και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,45 ευρώ με πτώση -0,63% και αποτίμηση 3,04 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,28 ευρώ με άνοδο +2,01% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,32 ευρώ με άνοδο +0,87% και κεφαλαιοποίηση 2,85 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,26 ευρώ με άνοδο +0,09% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,18 ευρώ με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,21 ευρώ με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,39 ευρώ με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ με άνοδο +2,08% και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1420 ευρώ με άνοδο +4,57% και κεφαλαιοποίηση 133 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,96% - Η Ιταλία στο 1,31%

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν σημειώσει ράλι όπως και τα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και αφομοιώνουν τα νέα επίπεδα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες αλλά τα ιταλικά ομόλογα ανακάμπτουν.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,96% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,31%
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 65 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 179 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,54 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,73% με απόδοση αγοράς 0,76% και απόδοση πώλησης 0,70%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,66 μονάδες βάσης και απόδοση 1,34% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,76 μονάδες βάσης και απόδοση 1,84% με απόδοση αγοράς 1,86% και απόδοση πώλησης 1,82%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,57 μονάδες βάσης και απόδοση 1,94% με απόδοση αγοράς 1,96% και απόδοση πώλησης 1,93%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,91%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 117,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,35%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 117,60  μονάδες βάσης και απόδοση 2,72%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 121,53  μονάδες βάσης και απόδοση 2,88%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 261 μονάδες βάσης από 264 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 287 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 231 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 2842 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,87% ή 287 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης – Βελτίωση στην Ιταλία, το 10ετες ιταλικό στο 1,31%

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας παρά την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με το 10ετές να εκτοξεύεται στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 αλλά να υποχωρεί στο 1,31% στις 22 Αυγούστου.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/8/2019 στο -0,65% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο -0,727%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,0645 που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,34% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,40%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS