Γάλλοι και Γερμανοί δεν ανάβουν το πράσινο φως για την μείωση των πλεονασμάτων στην Ελλάδα – Υπεκφυγές ακόμη και για μείωση 0,50%

Γάλλοι και Γερμανοί δεν ανάβουν το πράσινο φως για την μείωση των πλεονασμάτων στην Ελλάδα – Υπεκφυγές ακόμη και για μείωση 0,50%
Με βάση πληροφορίες οι γάλλοι παρέπεμψαν το θέμα του πλεονάσματος στα Eurogroup και στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης τονίζοντας ωστόσο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να διακυβευτεί.
Διακριτικά αρνητικοί είναι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος σύμφωνα με ορισμένες πηγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος απέναντι στον Γάλλο Πρόεδρο Macron.
Με βάση πληροφορίες οι γάλλοι παρέπεμψαν το θέμα στα Eurogroup και στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης τονίζοντας ωστόσο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να διακυβευτεί.
 Να σημειωθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επιβλήθηκε από τα Eurogroup στην Ελλάδα ώστε να διασφαλιστεί ότι θα πληρωθούν τα 250 δισεκ. δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα.
Η Ελλάδα υποχρεούται να επιτυγχάνει πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ για το διάστημα 2018 με 2022 και από το 2023 έως το 2060 θα μειωθεί το υποχρεωτικό ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,2%.
Οι γάλλοι ήταν αρνητικοί και στην πρόταση τμηματική μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 3% το 2020 και 2,5% το 2021.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή και η Γερμανία δεν θα θέλει να διακινδυνεύσει την βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους οπότε θα παραπέμψει στο μέλλον – ίσως από το 2021 – τυχόν επαναξιολόγησης της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δανειστές στο Eurogroup 9 Οκτωβρίου 2019 ή στις 7 Νοεμβρίου 2019 δεν θα αποφασίσουν μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος όπως αναμενόταν.
Οι δανειστές θα μπορούσαν να εξετάσουν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τμηματικά – κλιμακωτά και υπό όρους καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση του χρέους.
Με βάση ορισμένες πηγές θα μπορούσε για το 2021 να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% στο 3% από 3,5% και το 2022 να μειωθεί ακόμη 0,50% στο 2,5% από 3%.
Για να μπορέσει η Ελλάδα όμως να πάρει το πράσινο φως που σίγουρα θα είχε ιδιαίτερη σημειολογία θα πρέπει να προσφέρει ισχυρά ανταλλάγματα αφενός γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση του χρέους αφετέρου δεν θα πρέπει να δοθούν λάθος μηνύματα στις αγορές και λόγω Brexit αλλά και Ιταλίας.
Με βάση θεσμική πηγή που μίλησε πρόσφατα στο bankingnews η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πάρει το πράσινο φως
Η μείωση από 3,5% σε 3% δηλαδή μείωση 0,5% ισοδυναμεί σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ όφελος.
Η Ελλάδα για να καταφέρει να πετύχει μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος
1)Μειώνει τις απαιτήσεις της και από 3,5% που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα ζητάει 3% αντί 2,5% που αρχικώς ζητούσε.
Μείωση 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπορούσε να περάσει πιο εύκολα από τους δανειστές έναντι μείωσης 1%.
Σε επόμενη φάση θα μπορούσε να ζητήσει και νέα μείωση 0,50%.
2)Θα προσφέρει στους δανειστές ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός τόσο στην ΔΕΘ όσο και στα Eurogroup ο υπουργός οικονομικών.
3)Θα επικαλεστεί το βασικό επιχείρημα ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση με το παρελθόν οπότε έχει βελτιωθεί προφίλ δανεισμού της Ελλάδος καταλυτικά.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,95% με ιστορικό χαμηλό 1,90% που σημειώθηκε πρόσφατα.

Τα αντικίνητρα

 -Τα βασικά αντικίνητρα είναι ότι τέλη Οκτωβρίου θα οριστικοποιηθεί εάν υπάρχει ή όχι deal με την Βρετανία και θα υιοθετηθεί σκληρό Brexit ή κάποια συμφωνία.
Το ζήτημα του Brexit είναι κεφαλαιώδες για την Ευρώπη και τις αγορές.
-Θα διεξαχθούν εκλογές στην Ιταλία όπου αναμένεται η Lega και ο Μ. Salvini να θριαμβεύσουν.
Θα έχουν αποσαφηνιστεί προθέσεις από την πλευρά της ιταλικής ακροδεξιάς όσον αφορά την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
Βέβαια ειδικά στην Ιταλία όλα τελούν υπό την αίρεση εάν σχηματιστεί κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών και Κινήματος 5 Αστέρων.
-Θα διεξαχθούν εκλογές στην Αργεντινή επηρεάζοντας τις αναδυόμενες αγορές
-Θα έχει ήδη κατατεθεί ο προϋπολογισμός 2020 στην Ελλάδα
-Θα έχουν ξεδιπλωθεί οι στρατηγικές των κεντρικών τραπεζών ΕΚΤ και FED ως προς την ακολουθούμενη πολιτική αλλά οι κίνδυνοι είναι ακόμη ισχυροί στις διεθνείς αγορές.

Πως θα κινηθούν οι δανειστές

Το αίτημα της Ελλάδος για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων δεν θα εγκριθεί από τους δανειστές αλλά θα συζητηθεί στο Eurogroup του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου 2019.
Θεσμική πηγή αναφέρει ότι θα εξεταστεί για πρώτη φορά και ακόμη και εάν δεν εγκριθεί το αίτημα θα είναι απαρχή μια επίσημης διαπραγμάτευσης για να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS