Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα Johnson - Tusk για το ποιος θα μείνει στην ιστορία ως ο «Mr No deal» στο Brexit

Κόντρα Johnson - Tusk για το ποιος θα μείνει στην ιστορία ως ο «Mr No deal» στο Brexit
Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να ακούσει μία λειτουργική και ρεαλιστική ιδέα, η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή απ’ όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιρλανδίας
Με απειλές, προειδοποιήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται οι συναντήσεις μεταξύ του Boris Johnson και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk με σκοπό την αποφυγή ενός άτακτου και σκληρού Brexit, στο περιθώριο της συνόδου των G7.
Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί η «φόρμουλα», η οποία θα καταστήσει εφικτό ένα οργανωμένο Brexit με τον Johnson να δηλώνει σήμερα (24/8) ότι «ο Tusk θα πρέπει να συμφωνήσει στις αλλαγές που ζητά η Βρετανία για το Brexit γιατί δε διαφορετική περίπτωση θα μείνει στην ιστορία ως «ο κύριος No deal».
Ο βρετανός πρωθυπουργός απαντούσε ουσιαστικά στις δηλώσεις Tusk που είχαν προηγηθεί νωρίτερα σήμερα ότι ενόψει της αυριανής (25/8) συνάντησης τους στο περιθώριο των G7.
«Αύριο συναντιέμαι με τον Johnson. Ελπίζω ότι δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως ο Mr No Deal» έγραψε στο Twitter ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Και πρόσθεσε:
«Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να ακούσει μία λειτουργική και ρεαλιστική ιδέα, η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή απ’ όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιρλανδίας, όταν και εφόσον η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να την καταθέσει στο τραπέζι».
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση του backstop προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας (σ.σ. τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) στην Τελωνειακή Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή «σκληρού» συνόρου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. - και ειδικότερα, μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τη χρονική περίοδο, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, (περίπου σε 2 χρόνια από σήμερα) σε περίπτωση κατάρρευσης των διμερών διαπραγματεύσεων για τη Μελλοντική Σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών.
Ο Johnson έχει χαρακτηρίσει το backstop ως «αντιδημοκρατικό», δηλώνοντας ότι «δεν συμβαδίζει με την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου ως ενιαίου κράτος».
Οι προθεσμίες βέβαια, παραμένουν ασφυκτικές, καθώς η 31η Οκτωβρίου, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει την τελευταία ημέρα κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέτει 28 μέλη. Από την επομένη, θα έχει ένα λιγότερο.
Και αυτό διότι ο διαδοχος της Theresa May, Boris Johnson, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα αναβολή στο Brexit, είτε προηγηθεί η επίτευξη συμφωνίας, είτε όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης