Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χιλιάδες ακτιβιστές διαδηλώνουν κατά των G7 - Κίτρινα Γιλέκα και Βάσκοι αυτονομιστές ανάμεσα τους

Χιλιάδες ακτιβιστές διαδηλώνουν κατά των G7 - Κίτρινα Γιλέκα και Βάσκοι αυτονομιστές ανάμεσα τους
H αστυνομία είχε εκφράσει φόβους ότι αναρχικές οργανώσεις πιθανόν να επιχειρούσαν να προκαλέσουν επεισόδια στη σημερινή διαδήλωση η οποία χαρακτηρίστηκε ειρηνική
Την ώρα που οι ηγέτες των 7 πιο πλούσιων και ισχυρών χωρών του πλανήτη συναντούνται στην πόλη Μπιαρίτς της Νότιας Γαλλίας, χιλιάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην πόλη για να διαδηλώσουν για το περιβάλλον και κατά της παγκοσμιοποίησης.
Μέλη των Κίτρινων Γιλέκων και Βάσκοι αυτονομιστές ένωσαν τις φωνές τους κατά της Συνόδου των G7 ενώ και στο Παρίσι, μερικές εκατοντάδες μέλη των Κίτρινων Γιλέκων διαδήλωσαν κατά της διεξαγωγής της συνόδου στο Μπιαρίτς.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη πόλη Εντάι στη γαλλική μεθόριο με την Ισπανία διαδηλώνοντας κατά της οικονομικής και κλιματικής πολιτικής που ακολουθούν οι πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.
«Οι μεγαλύτεροι καπιταλιστές ηγέτες βρίσκονται εδώ και πρέπει να τους δείξουμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται» δηλωσαν διαδηλωτές που άνηκλαν στα Κίτρινα Γιλέκα.
«Είναι περισσότερα χρήματα για τους πλούσιους και τίποτα για τους φτωχούς. Βλέπουμε να καίγονται τα δάση της Αμαζονίας και να λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική. Οι ηγέτες θα μας ακούσουν» δήλωσαν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με διάφορα συνθήματα-- από συνθήματα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων αλλά και συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.
Τα περισσότερα μηνύματά τους απευθύνονταν στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας που θα συμμετάσχουν στην τριήμερη σύνοδο.
«Όχι στην G7. Για έναν καλύτερο κόσμο», έγραφε ένα πανό. «Επικεφαλής κρατών, ο Αμαζόνιος φλέγεται», έγραφε ένα άλλο.
Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πόλη Εντάι ως την πόλη Ιρούν της Ισπανίας, περίπου 30 χλμ νοτίως της Μπιαρίτς.
Περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς και η αστυνομία είχε εκφράσει φόβους ότι αναρχικές οργανώσεις πιθανόν να επιχειρούσαν να προκαλέσουν επεισόδια στη σημερινή διαδήλωση, η οποία χαρακτηρίστηκε ειρηνική.
Χθες Παρασκευή τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις αστυνομικοί από την ρίψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού από διαδηλωτές κοντά στην αντι-σύνοδο της G7 στην Εντάι. Η αστυνομία συνέλαβε 17 ανθρώπους.
Οι διαδηλωτές προέρχονταν από όλες τις περιοχές της Γαλλίας και πέραν των συνόρων της, στην περιοχή των Βάσκων αυτονομιστών.
«Η διαδήλωση κατά της G7 γίνεται σε αυτή την περιοχή των Βάσκων και θέλουμε ο κόσμος να δει ότι ανήκουμε εδώ» δήλωσε ένας 46χρονος μηχανικός από το Σαν Σεμπαστιάν, ο οποίος φορούσε παραδοσιακό βασκικό ρουχισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης