Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G7: Συναντήσεις Johnson με Trump και Tusk, με φόντο το Brexit

Σύνοδος G7: Συναντήσεις Johnson με Trump και Tusk, με φόντο το Brexit
Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να ενδυναμώνει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ για να αντισταθμίσει το κόστος του Brexit - Οι δύο χώρες βρίσκονται στο στάδιο διαπραγμάτευσης μιας εμπορικής συμφωνίας
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες συναντήσεις της συνόδου G7 στη Γαλλία σήμερα, Κυριακή 25/8,  θα είναι αυτή του προέδρου των ΗΠΑ, D. Trump,  με τον Βρετανό πρωθυπουργό B. Johnson, αφού το ερωτηματικό για τη στάση του απρόβλεπτου Αμερικανού προέδρου για το αν θα ενθαρρύνει τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας να προτιμήσει ένα «σκληρό Brexit» από μια έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία, παραμένει.
Η σημερινή ημέρα ξεκινά με τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού, B. Johnson , με τον Αμερικανό πρόεδρο, D. Trump, ενώ στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον E. Macron, την A. Merkel, τον G. Conte, ton Shinzo Abe και τον  Justin Trudeau, προκειμένου για να συζητήσουν την παγκόσμια ασφάλεια και την κατάσταση της οικονομίας.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών του B. Johnson , με τον Αμερικανό πρόεδρο, D. Trump, θα βρεθεί το ζήτημα του Brexit και στη συζήτηση αναμένεται να κυριαρχήσουν ζητήματα εμπορίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να ενδυναμώνει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ για να αντισταθμίσει το κόστος του Brexit και οι δύο χώρες βρίσκονται στο στάδιο διαπραγμάτευσης μιας εμπορικής συμφωνίας.
Μάλιστα, το Σάββατο 24/8, προέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο να άρει «εμπόδια» που αντιμετωπίζουν βρετανικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είναι πολύ σημαντικό, αν καταλήξουμε σε μια σπουδαία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, να πρόκειται για ελεύθερο εμπόριο που θα ωφελεί βρετανικές εταιρείες», επισήμανε το Σάββατο 24/8 ο B. Johnson, αναφέροντας στο παράδειγμα της βρετανικής κρεατόπιτας με χοιρινό η οποία πωλείται για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη και την Ισλανδία, σύμφωνα με τον ίδιο, «αλλά δεν μπορεί σήμερα να εισέλθει στην αμερικανική αγορά».
Σημείωσε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις βρετανικές εταιρείες», «σκοπεύουμε να τις εκμεταλλευτούμε, αλλά θα χρειαστεί οι Αμερικανοί φίλοι μας να κάνουν συμβιβασμούς και να δείξουν ελαστικότητα, επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί».
«Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τη Βρετανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται να εύκολη διαδικασία», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Συνάντηση Johnson με Tusk

Μάλιστα, o Johnson θα έχει σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Μπιαρίτς της Γαλλίας συνάντηση και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk, στον οποίο θα πεί ότι σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, η χώρα του θα καταβάλει στην ΕΕ μόνο 9 εκατ. λίρες (9,95 δισεκ. ευρώ) αντί για τις 39 εκατ. λίρες (43 δισεκ. ευρώ) που συμφώνησε η προκάτοχός του T. May, όπως μετέδωσε το Sky News.
Αυτή η στάση του Johnson μπορεί και να προκαλέσει ένταση με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ, δεδομένου ότι τον Ιούνιο πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου E. Macron είχε δηλώσει ότι τυχόν άρνηση της Βρετανίας να πληρώσει  «ισοδυναμεί με αδυναμία πληρωμής δημόσιου χρέους».
Ορισμένοι σημειώνουν ότι είναι νομικά δεσμευμένη η Βρετανία να καταβάλει το ποσό, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εμποδίσει τη σύναψη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, η οποία πιθανώς και να προσφύγει δικαστικά για να διεκδικήσει το ποσό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης