Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brookings: Η «τιμωρία» της Δανίας από τον Trump, δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεπεράσει τα όρια

Brookings: Η «τιμωρία» της Δανίας από τον Trump, δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεπεράσει τα όρια
Ο Trump ξεχνά ότι η Δανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ
Η ακύρωση της επίσκεψης του Trump στην Δανία αποτελεί μέρος ενός ανησυχητικού σχεδίου. Συχνά πυκνά ο Αμερικανός πρόεδρος "χτυπά" τους πιο κοντινούς συμμάχους του, συκοφαντώντας τους παράλληλα.
Ο Donald Trump την Πέμπτη 22/8 ανακοίνωσε πως ακυρώνει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Δανία, μετά και της αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεσή του να αγοράσει την Γροιλανδία.
Η Δανή πρωθυπουργός M. Frederiksen είχε απαντήσει λέγοντας πως ελπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος "να μην το εννοεί".
Ο Trump πιθανότατα αγνοούσε ότι η Δανία είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής. Δανικά στρατεύματα πολεμούσαν μαζί με τις ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, χάνοντας 50 στρατιώτες, ενώ η Δανία ήταν από τις πρώτες χώρες που αποφάσισαν να συμμετέχουν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Μπορεί η πρόταση Trump να αντιμετωπίστηκε με θυμηδία ακόμη και εντός των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος όμως πέρασε μία σημαντική γραμμή. Η πρόταση Trump αποσπά την προσοχή για την οικονομία, τα προβλήματα στον Λευκό Οίκο και αποτέλεσε την είδηση της ημέρας.
Τι θα ακολουθήσει όταν αρνείται να εξαιρέσει την Δανία από δασμούς επειδή δεν συζητά το θέμα της Γροιλανδίας.
Related image
Κύκλοι κοντινοί στον Trump επικαλέστηκαν προηγούμενες προτάσεις αγοράς και σημειώνοντας την στρατηγική της αξίας και την αφθονία των φυσικών πόρων.
Αυτά τα πράγματα τα κάνουν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. Πρόκειται για εδαφικό ρεβιζιονισμό - η χρήση της εθνικής εξουσίας για την απόκτηση εδάφους παρά την επιθυμία της κυρίαρχης κυβέρνησης και του λαού της.
Πρόκειται για παραβίαση της τελικής πράξης του Ελσίνκι του 1975 η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας στην Ευρώπη. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, δεσμέυονται να αποφύγουν οποιαδήποτε απαίτηση ή πράξη κατάσχεσης ή σφετερισμού μέρους ή συνόλου της επικράτειας.
Η ακύρωση της επίσκεψης Trump θύμισε την προ διετίας στάση του, όταν και μονίμως προσπαθούσε να υπονομεύσει την κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May.
Συχνά ο Trump χαρακτηρίζει την Ε.Ε. "χειρότερη από την Κίνα, απλά μικρότερη". Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του, όπως για παράδειγμα ο ΥΠΕΞ Mike Pompeo, έχουν επιτεθεί στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ ο Trump δίνει λευκές επιταγές σε διάφορους ολιγάρχες. Εξήρε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban, ενώ έχει επίσης "αγκαλιάσει" τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro.
Η κυβέρνηση του Τράμπα έχει βοηθήσει υπέρ το δέον τον Mohammed bin Salman, τον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας, να κατευνάσει την καταιγίδα μετά από τη βάρβαρη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
Ομοίως και για τον Βορειοκορεάτη Kim Jong Un. Έχει κάνει χειρότερα από τίποτα στο Χονγκ Κονγκ, θποσχόμενος κρυφά στον κινέζικο πρόεδρο Xi Jinping ότι δεν θα αντισταθμίσει την καταστολή και θα ζητήσει ειρηνικές διαμαρτυρίες από περισσότερα από 1 εκατομμύριο "επεισόδια" του Χονγκ Κονγκ.
Οι Δανοί, όπως και οι Βρετανοί και οι Γερμανοί μπροστά τους, θα υποβαθμίσουν αυτό το τελευταίο επεισόδιο. Εκτιμούν τη συμμαχία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική μπορεί να μην επιβιώσει αν συνεχιστεί η ρητορική Trump περί "America First".
Σε εκείνο το σημείο μπορούμε να περιμένουμε ακόμη και αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και η σύναψη συμφωνιών με τη Ρωσία.
Μια δυσάρεστη αλήθεια είναι ήδη αναπόφευκτη. Οι ελεύθερες κοινωνίες βρίσκονται σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την τεχνολογία, την ελευθερία του τύπου, την ελεύθερη ροή πληροφοριών και την εδαφική επέκταση.
Σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν αρκεί να πούμε ότι ο ελεύθερος κόσμος δεν έχει ηγέτη. Έχει πραγματικά περάσει στην άλλη πλευρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης