Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley, UBS και RBC προειδοποιούν τους επενδυτές για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση

Morgan Stanley, UBS και RBC προειδοποιούν τους επενδυτές για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση
Απαισιόδοξοι οι στρατηγικοί αναλυτές, λόγω της εμπορικής κόντρας ΗΠΑ και Κίνας
Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι στρατηγικοί αναλυτές κορυφαίων χρηματοπιστωτικών οίκων, εξαιτίας της νέας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και δεν διστάζουν να προειδοποιήσουν τους επενδυτές για τον κίνδυνο ύφεσης αρχικά στις ΗΠΑ και ακολούθως στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως αναφέρει σε εκτενή του ανάλυση το CNBC, ο Chetan Ahya, κορυφαίος αναλυτής της Morgan Stanley, σε report του ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση εντός των επόμενων έξι έως εννέα μηνών, εάν ΗΠΑ και Κίνα θέσουν σε εφαρμογή τους νέους δασμούς.
«Η συνέχιση των εμπορικών εντάσεων σε συνδυασμό με μία όχι και τόσο καλή δημοσιονομική πολιτική, σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος πιο σφιχτών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, κάτι που θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση», σημείωσε ο αναλυτής της Morgan Stanley.
Άλλωστε οι επικεφαλής επιχειρήσεων τονίζουν, συνεχώς, σε δηλώσεις του ότι αυτό το παιχνίδι «της γάτας με το ποντίκι» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα πλήττει όχι μόνο την εμπιστοσύνη αλλά και την ουσιαστική δραστηριότητα των εταιρειών.
Image
Ο Ahya εκτιμά ότι εάν η κόντρα συνεχιστεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα υποχωρήσει περαιτέρω, με όσες συνέπειες έχει αυτό για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.
Άλλωστε αυτές οι ανησυχίες αποτυπώνονται και από τις επίσημες ανακοινώσεις μακροοικονομικών δεδομένων, με τις ιδιωτικές επενδύσεις στις ΗΠΑ να υποχωρούν στο β’ τρίμηνο 2019 κατά 5,5%.
Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη πορεία τους, μετά το δ’ τρίμηνο του 2015.
Εξαιτίας αυτών των αρνητικών προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία έχει φθάσει η ώρα για αλλαγές στα χαρτοφυλάκια, επισημαίνει από την πλευρά του ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Wealth Management Global.
«Με δεδομένο ότι το βασικό ζήτημα που απασχολεί την αγορά είναι οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερη μεταβλητότητα.
Είναι καλό αυτή τη στιγμή να πράξουν ό,τι χρειάζεται ώστε να μειώσουν το ρίσκο στο χαρτοφυλάκιό τους.
Αυτό πράττουμε εμείς, μειώνοντας τις θέσεις μας σε μετοχές, προκειμένου να μειώσουμε και την έκθεσή μας στην πολιτική αβεβαιότητα».
Image
Ο Haefele εκτιμά, ακόμη, ότι η Fed δεν έχει την απαραίτητη δύναμη για να οδηγήσει υψηλότερα τις μετοχές με τη νομισματική της πολιτική.
Αποτέλεσμα η UBS να συστήνει στους επενδυτές να στραφούν στις αγορές συναλλάγματος και να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο του carry trade (δανεισμός σε νομίσματα με χαμηλά επιτόκια και τοποθετήσεις σε νομίσματα με υψηλά επιτόκια) αλλά και στις αγορές πιστώσεων.
«Αυξάνουμε τις θέσεις μας σε ευρωπαϊκά ομόλογα investment grade και σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών σε δολάρια», καταλήγει το στέλεχος της UBS.
Image
Βέβαια οι ειδικοί προσθέτουν ότι τόσο ο Αύγουστος όσο και ο Σεπτέμβριος είναι εκ παραδόσεως προβληματικοί μήνες για τις αγορές.
Παρά, πάντως, έναν αρκετά δύσκολο Αύγουστο 2019, ο δείκτης – βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500 διατηρεί άνοδο 14% από την αρχή του έτους.
Υπέρ της άποψης ότι η πορεία των αγορών θα εξαρτηθεί από την αντίστοιχη πορεία των σχέσεων Ουάσιγκτον και Πεκίνου είναι και η Lori Calvasina, της RBC Capital.
«Εάν δεν υπάρξει βελτίωση της ρητορικής (σ.σ.: μεταξύ των δύο χωρών), των αποτιμήσεων αλλά και των τοποθετήσεων έως ότου ο S&P 500 φθάσει στο επίπεδο των 2.725 μονάδων, τότε θεωρούμε ότι θα επέλθει πτώση και μάλιστα κατά 10% έως 20% σε σχέση με τα υψηλά που κατακτήθηκαν τον Ιούλιο 2019.
Εκτιμούμε, στο βασικό μας σενάριο, ότι η πτώση θα φθάσει στο 10% τον Σεπτέμβριο 2019», τονίζει και εκτιμά ότι ο S&P 500 θα «κλείσει» το 2019 στις 2.950 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης