Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης για capital controls: Τα επέβαλε η τρόικα για να μην αποδράσουμε από την χρεοδουλοπαροικία

Βαρουφάκης για capital controls: Τα επέβαλε η τρόικα για να μην αποδράσουμε από την χρεοδουλοπαροικία
Βαρουφάκης: Το μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το χειρότερο
Στην άρση των capital controls, στο τέταρτο μνημόνιο και στις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου, αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Τα capital controls ήταν αυτό που επέβαλε η τρόικα στη χώρα μας για να μην αποδράσουμε από την χρεοδουλοπαροικία.
Εκείνο το πεντάμηνο έγινε μία προσπάθεια, θα ήθελα πάρα πολύ ξέρετε εκείνη η προσπάθεια να είχε γίνει μαζί με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με όλους, γιατί ήταν εθνική υπόθεση.
Η ΝΔ εκείνη την εποχή η ΝΔ έλεγε βάστα Γερούν και συνεισέφερε τα μέγιστα για να έρθουν τα capital controls, o ΣΥΡΙΖΑ παράτησε τον αγώνα στη μέση και βρισκόμαστε στην ίδια χρεοδουλοπαροικία εδώ και οχτώ χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.
Αναφερόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 δήλωσε:
«Εάν εγώ είχα υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, τον Απρίλιο, το Μάιο, τον Ιούνιο, τότε που το απαιτούσαν οι δανειστές, ξέρετε πώς θα αναφέρονταν σε μένα;
Σαν τον σοβαρό υπουργό, ο οποίος είδε το φως, ο οποίος έφερε την ηρεμία, έφερε τη σταθερότητα.
Τι θα είχα φέρει όμως;
Αυτό που έφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Τι έφερε ο κ. Τσακαλώτος;
Έκοψε το ΕΚΑΣ, έκοψε τις συντάξεις, έδωσε για φραγκοδίφραγκα τα τρένα μας, αν είναι δυνατόν, για σαράντα τρία εκατομμύρια ευρώ, που είναι ένα γελοίο ποσόν, σε μία πτωχευμένη ιταλική επιχείρηση η οποία δεν έχει τα χρήματα να επενδύει στα τρένα.
Αν έλεγα ναι λοιπόν σε όλα στον κ. Γερούν και στον κ. Βόλφγκανγκ θα με εκδείαζαν κι εκείνοι».
Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας τόσο τους ισχυρισμούς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ηγεσία της ΝΔ ότι βγήκαμε από τα μνημόνια ανέφερε:
«Αυτό δεν ισχύει, είμαστε στο βαθύτερο και χειρότερο μνημόνιο που είναι το τέταρτο, το οποίο υπεγράφη τον Αύγουστο του 2018, έναν χρόνο πριν περίπου, το οποίο βεβαίως δεν το ονόμασαν μνημόνιο, το ονόμασαν έξοδο από τα μνημόνια, οι υπουργοί του Τσίπρα, αλλά είναι το τέταρτο και χειρότερο, από το 2021 και μετά από το ‘22 δηλαδή θα υπάρξει μείωση του πρωτογενούς, αυτό είναι στο τέταρτο μνημόνιο, θέλει να το καρπωθεί ο κ. Σταικούρας αυτό;
Το οποίο το έκανε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος πριν.
Εγώ αυτό που λέω είναι το εξής: ούτε με το 2,2 ούτε με το 3,5% δεν βγαίνει η ελληνική οικονομία, είναι μία οικονομία πληγωμένη χτυπημένη αλύπητα, με έναν ιδιωτικό τομέα ο οποίος παραπαίει, με μία κατάσταση η οποία δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και τι ήθελα να πω;
Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνά το 1,5% αλλά θα πρέπει να μπορεί να πέσει και το 0%, να μην υπάρχει πλεόνασμα γιατί έρχεται λαίλαπα»
Σε ερώτηση για τις σχέσεις Τσίπρα - Καμμένου ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε πως:
«Ο κ. Καμμένος του είχε υποσχεθεί του κ. Τσίπρα δώσε μου εμένα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εγώ δεν θα μιλάω, αυτό το είχα δεχτεί, με πόνο ψυχής το είχα δεχτεί το Γενάρη του ΄15, δεν κατάλαβα όταν μετά σταμάτησε, δεν υπήρξε σύγκρουση με την τρόικα γιατί ήταν ανάγκη ο κ. Τσίπρας να συγκυβερνήσει με τον κ. Καμμένο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης