Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιδιωτικοποίηση της Petrobras: Υψηλές φιλοδοξίες, υψηλότερα εμπόδια

tags :
Ιδιωτικοποίηση της Petrobras: Υψηλές φιλοδοξίες, υψηλότερα εμπόδια
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro θέλει να ιδιωτικοποιήσει την Petrobras
Ο Βραζιλιάνος ΥΠΟΙΚ Paulo Guedes, φαίνεται να έπεισε τον Jair Bolsonaro να κάνει το αδιανόητο: να ιδιωτικοποιήσει την Petrobras.
Η αντιπολίτευση μόνο θα μπορούσε να καταπνίξει κάθε προσπάθεια πώλησης της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας.
Ο Guedes, θατσερικός και εκπαιδευμένος στο Σικάγο, επιθυμεί να αυξήσει τις ιδιωτικοπιοήσεις και την δραστηριότητα της ελεύθερης αγοράς.
Το μερίδιο του κράτους στην Petrobras, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών που ανήκουν στην BNDES, δηλαδή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα της Βραζιλίας, ανέρχεται σε 135 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα από μία τέτοια κίνηση θα βοηθούσαν στην μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Βραζιλίας. Επίσης θα ήταν μία κίνηση που θα αποδείκνυε την μείωση του κρατικού παρεμβαστισμού στις επιχειρήσεις.
Αλλά το σχέδιο αυτό, είναι πιθανό να μείνει στα σκαριά για ακόμη 3 χρόνια τουλάχιστον.
Η Petrobras αυξάνει τα έσοδά της και προσπαθεί να ρυθμίσει τα χρέη της πουλώντας μη βασικά περιουσιακά στοιχεία και εξάλλου η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει σαν προτεραιότητα την ιδιωτικοποίηση άλλων επιχειρήσεων. Επιπλέον, πολλοί αντιτίθενται στην πώληση της Petrobras λέγοντας πως αποτελεί παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.
Ο ίδιος ο Bolsonaro είχει πει πως στο παρελθόν είχε αντιταχθεί στην ιδιωτικοποίηση της Petrobras λόγω του "στρατηγικού" της χαρακτήρα. Την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει μια πιθανή πώληση, και μετοχές της Petrobras εκτοξεύθηκαν.
"Τα πάντα μελετώνται και όλα είναι υπό συζήτηση, ιδίως όταν εξετάσουμε τι είναι προς όφελος της χώρας", δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος σε δημοσιογράφους.
Η Petrobras απασχολεί πε΄ριπου 70.000 άτομα και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Βραζιλίας βάσει εσόδων, λειτουργικών κερδών και αξίας. Παρά τα μέτρα που έχει λάβει για την μείωση του χρέους της, αυτό εξακολουθεί να ανέρχεται στα 70 δισ. δολάρια. Είναι επίσης η 9η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης