Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κεραμέως: Με προβλημάτισαν πολύ οι επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις

Κεραμέως: Με προβλημάτισαν πολύ οι επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις
Δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προκαλούν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακόμα και με βαθμό κάτω της μονάδας (0,8), καθώς και το γεγονός ότι οι βάσεις συγκεκριμένων σχολών, πχ πολυτεχνικών, είχαν πτώση έως και 3.000 μόρια.
Για δύο στοιχεία που «με προβλημάτισαν πολύ» έκανε λόγο σήμερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Το πρώτο είναι ότι έχουμε μεγάλο ποσοστό επιτυχόντων που εισάγονται σε σχολές με βαθμό κάτω από τη βάση -και πολύ κάτω από τη βάση.
Όσον αφορά τους επιτυχόντες Γενικών Λυκείων, ένας στους τέσσερις πέρασε με βαθμό κάτω από τη βάση κι όσον αφορά τους επιτυχόντες των Επαγγελματικών Λυκείων πάνω από το 40% πέτυχε με βαθμό κάτω από τη βάση.
Αυτό σίγουρα είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ, την Πολιτεία εν συνόλω θα έλεγα».
Δεύτερο σημείο που χωρά συζήτηση είναι, σύμφωνα με την υπουργό, οι προτιμήσεις των υποψηφίων.
Όπως εξήγησε, η σχολή με τις περισσότερες προτιμήσεις ήταν ένα παιδαγωγικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο επέλεξαν 20.000 υποψήφιοι.
«Με προβληματίζει, όχι τόσο αυτό, όσο το ότι οι πρώτες 15 ή 17 σχολές είναι όλες παιδαγωγικές.
Και γιατί το λέω αυτό ως ένα στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει;
Διότι ναι μεν υπάρχουν ανάγκες στην εκπαίδευση αναμφισβήτητα, όμως έχουμε χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
Άρα, αυτό το στοιχείο τι μας δείχνει;
Μας δείχνει ότι είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να εστιάσουμε στο χάσμα που υπάρχει σήμερα, αφενός μεταξύ εκπαίδευσης, αφετέρου μεταξύ πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας».
Σε ερώτηση πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι «υπάρχουν τρόποι, «παράδειγμα, ένας τρόπος είναι να εισαχθεί υποχρεωτικός σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από την πρώτη γυμνασίου...».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης