Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κυβέρνηση και κοινωνία, προσγειώνονται στην πραγματικότητα – Πλεόνασμα και investment grade από 2021 – Στόχος ΑΕΠ 2020 στο 2,5%

Κυβέρνηση και κοινωνία, προσγειώνονται στην πραγματικότητα – Πλεόνασμα και investment grade από 2021 – Στόχος ΑΕΠ 2020 στο 2,5%
Γιατί η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους της;
Σταδιακά ελληνικό πολιτικό σύστημα και κοινωνία προσγειώνονται στην πραγματικότητα.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί ομολογουμένως να δημιουργήσει επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.
Όμως δύο σημαντικά σχέδια της κυβέρνησης έχουν παγώσει απόρροια της στάσης των δανειστών.
1)Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει πλήρως παγώσει, η κυβέρνηση όπως έγκαιρα είχε επισημάνει το bankingnews κατανόησε ότι δεν θα πάρει το πράσινο φως για μειώσεις των στόχων από 3,5% του ΑΕΠ σε 3% ή 2,5%.
Το είχε επιχειρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και απέτυχε και το επιχείρησε και η κυβέρνηση ΝΔ και επίσης απέτυχε.
Η αποτυχία της Ελλάδος πλέον να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα αποδίδεται στην βασική παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος.
Σημειώνεται ότι μετά το 2032 και η έκθεση βιωσιμότητας του ESM και του ΔΝΤ συνεχίζουν να θεωρούν το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.
2)Να επισπευστεί η αναβάθμιση της Ελλάδος σε investment grade δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- ή υψηλότερα.
Ήδη η Moody’s προειδοποίησε ότι για τα επόμενα χρόνια τα ελληνικά ομόλογα θα βαθμολογούνται στο εύρος Ba3 με Β2 δηλαδή… για τα επόμενα χρόνια η Moody’s δεν σχεδιάζει να αναβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα σε Baa3.
H Moody’s βαθμολογεί τα ελληνικά ομόλογα σε B1 και απέχει από την επενδυτική βαθμίδα 4 κλίμακες.
Βέβαια υπάρχουν και οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch και ως γνωστό ένας οίκος να βαθμολογεί την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα αυτό συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ και οι διεθνείς επενδυτές την υψηλότερη βαθμολογία θα λάβουν υπόψη.
Πάντως σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μετατίθεται για το 2021 και η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα επίσης για το 2021.
Εν τω μεταξύ με βάση νεότερες εκτιμήσεις για το 2020 το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 2,5% σε ένα ρεαλιστικό σενάριο και εφόσον δεν υπάρξει επιθετική ύφεση στην Γερμανία ή στην ευρωζώνη.
Το 2,5% φαίνεται να είναι το μέγιστο που μπορεί να επιτύχει ως επίδοση η Ελλάδα για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Γιατί η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους της;

Το πολιτικό σύστημα υποτίμησε τους δανειστές και υπερτίμησε τις δυνατότητες του.
Οι δανειστές δεν θα κάνουν καμία υποχώρηση και δεν θα αλλάξουν τους βασικούς στόχους των συμφωνιών όπως επιτεύχθηκαν στα Eurogroup του παρελθόντος.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση.
Συν τοις άλλοις για τους δανειστές το χρέος των 250 δισεκ. μετράει και όχι ποιος κυβερνάει.
Οι ευρωπαίοι δεν πρόκειται να αλλάξουν βασικές παραδοχές των συμφωνιών.
O έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς και εστιάζεται στις επενδύσεις, καθώς είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να επιδράσει στο ΑΕΠ και στην πορεία της οικονομίας μααζί με τις μεταρρυθμίσεις.
Από την Γερμανία και την Καγκελάριο Merkel το μόνο που θα κερδίσει θα είναι το πράσινο φως για μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης