Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra: Οι επενδυτές είναι τρομοκρατημένοι – Απόδειξη η στροφή στην αγορά χρυσού

Alhambra: Οι επενδυτές είναι τρομοκρατημένοι – Απόδειξη η στροφή στην αγορά χρυσού
Ο χρυσός δεν αποτελεί μία απόλυτα ακίνδυνη επένδυση, τονίζει η επενδυτική εταιρεία
Για τους κινδύνους που κρύβει για τους επενδυτές ακόμη και μία θεωρούμενη ως απόλυτα ασφαλής τοποθέτηση όπως ο χρυσός, αναφέρεται η επενδυτική εταιρεία Alhambra Investment Partners, σε ανάλυσή της.
Όπως αναφέρει ο χρυσός αποτελεί μία καλή άμυνα (hedge), αλλά δεν είναι η τέλεια αμυντική τακτική.
Δεν έχει, όμως, καμία σχέση για παράδειγμα με τα ομόλογα.
Μπορεί κάποιος να αγοράσει αμερικανικά ή γερμανικά 10ετή ομόλογα, ακόμη και με αρνητική απόδοση, αλλά εάν έχει υπομονή αυτή μπορεί να γίνει θετική.
Ο χρυσός δεν έχει μία τέτοια πορεία.
Εάν κάποιος επιθυμεί να στραφεί στην ασφάλεια ή να αυξήσει τη ρευστότητά του, καλύτερα να μην επιλέξει τον χρυσό.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η επενδυτική εταιρεία, υπάρχουν δύο είδη χρυσού: ο χρυσός ως εχέγγυο (collateral) και ο χρυσός του φόβου, δηλαδή όταν οι επενδυτές στρέφονται σε αυτό γιατί φοβούνται ύφεση στις οικονομίες και πτώση στις αγορές.
Αρκετοί επενδυτές εξακολουθούν να τον χρησιμοποιούν ως λύση και ασφάλεια απέναντι σε οποιαδήποτε κρίση, αλλά πολλές φορές κάνουν λάθος.
Εάν δεν υπήρχε αυτός ο φόβος μεταξύ των επενδυτών το πιθανότερο είναι ότι η τιμή το χρυσού θα κινούνταν χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το ίδιο συνέβη και κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, με την τιμή να κάνει ράλι, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλειά του λίγο μετά την κρίση στις Lehman Brothers και Bear Stearns.
Δεν πρέπει, πάντως, κανείς να ξεχνά ότι ο χρυσός δεν προσφέρει έξτρα κέρδη, όπως μέρισμα ή τόκο.
Βέβαια όταν τα επιτόκια είναι σε αρνητικό επίπεδο, όπως συμβαίνει στην τρέχουσα περίοδο, είναι απόλυτα φυσικό οι επενδυτές να προτιμούν την έστω και επίπλαστη ασφάλεια του χρυσού.
Ουσιαστικά αυτήν την περίοδο οι επενδυτές αγοράζουν χρυσό λόγω του φόβου τους και γι’ αυτό ακολουθεί τόσο καλή πορεία από την αρχή του 2019, ενώ ο πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο κινείται είτε πτωτικά είτε είναι πρακτικά στάσιμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης