Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε «CCC-» από «επιλεκτική χρεοκοπία» η Αργεντινή

tags :
S&P: Αναβαθμίζεται σε «CCC-» από «επιλεκτική χρεοκοπία» η Αργεντινή
Παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές οι προοπτικές χρεοκοπίας για την Αργεντινή, τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής σε CCC- από «επιλεκτική χρεοκοπία» - SD, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, κάτι το οποίο, άλλωστε, είχε προαναγγείλει.
Ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησής του για την Αργεντινή σε SD στις 29 Αυγούστου, αλλά μετά την ανακοίνωση περισσότερων λεπτομερειών για την αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου χρέους της χώρας, επανάφερε τη «βαθμολογία» της στο CCC- για την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση και στο C για την βραχυπρόθεσμη.
Όμως η Standard & Poor’s ξεκαθαρίζει ότι οι πιθανότητες για χρεοκοπία της Αργεντινής, βάσει των κριτηρίων που ο ίδιος ο οίκος χρησιμοποιεί, παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, ενώ οι προοπτικές της οικονομίας είναι «αρνητικές».
Αυτό αντικατοπτρίζει τους φόβους ότι μπορεί η αντίδραση των αγορών στην αναδιάρθρωση του χρέους να μην είναι και τόσο φιλική, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα για τη χώρα παραμένει.
Όπως αναφέρει ο οίκος: «Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τους κυριότερους κινδύνους για την εξόφληση του χρέους εγκαίρως και πλήρως σύμφωνα με τα κριτήρια μας κατά τους προσεχείς μήνες εν μέσω έντονης αντίδρασης των αγορών.
Η κυβέρνηση Macri  μπορεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της, αν συγκεντρώσει υποστήριξη από το Κογκρέσο της Αργεντινής.
Εναλλακτικά, οι προοπτικές αντανακλούν τους κινδύνους που συνδέονται με την αδυναμία προώθησης μιας τέτοιας πρότασης αναδιάρθρωσης και τις προοπτικές για μία συνεχιζόμενη έντονη αρνητική δυναμική της αγοράς πριν και μετά τις εθνικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου, και μαζί με αυτήν, τον κίνδυνο να παραλειφθεί η πληρωμή των χρεωστικών υποχρεώσεων της Αργεντινής.
Θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις στε «CC» κατά τους προσεχείς μήνες εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους για μια πιθανή ανταλλαγή χρεών που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «distressed» ανταλλαγή βάσει της μεθοδολογίας μας, όπως βλέπουμε ότι το πιθανότερο σενάριο θα ήταν επέκταση των προθεσμιών λήξης, οι οποίες δεν θα αποζημιωθούν από τον εκδότη.
Εναλλακτικά, σε περίπτωση απουσίας υποστήριξης για αναπροσαρμογή, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την αξιολόγηση εάν επιπρόσθετες οικονομικές και χρηματοοικονομικές πιέσεις απειλούν την έγκαιρη εξυπηρέτηση του χρέους υπό την τρέχουσα ή επόμενη διοίκηση.
Η ρευστότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι προοπτικές για την πέμπτη εκταμίευση στο πλαίσιο της συμφωνίας stand-by του ΔΝΤ καθώς και η κατεύθυνση των οικονομικών πολιτικών μετά τις εθνικές εκλογές παραμένουν αβέβαιες.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές σε σταθερές τους προσεχείς μήνες, εάν υπάρχει επιτυχημένη εφαρμογή ορισμένων πολιτικών ή υπάρξει σταθεροποίηση της εμπιστοσύνης από τον ιδιωτικό και η χώρα ανακτήσει την ικανότητα χρηματοδότησης από τις αγορές.
 ξεκινήσουν με επιτυχία να στραφούν ή να σταθεροποιήσουν την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα, υποχωρούν οι αναταραχές στην αγορά και η κυβέρνηση ανακτά την πρόσβαση στην αγορά για κρατική χρηματοδότηση.
Οι βαθμολογίες «CCC- / C» στην Αργεντινή αντικατοπτρίζουν τις έντονες πιστωτικές ευπάθειες και τον αυξημένο κίνδυνο μη πληρωμής.
Είναι η τρίτη φορά αθέτησης πληρωμής χρέους από το 2001, βάσει της δικής μας μεθοδολογίας.
Η απουσία εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τις πρωτοβουλίες πολιτικής στο πλαίσιο της επόμενης κυβέρνησης, η οποία, μάλιστα, θα αναλάβει την εξουσία τον Δεκέμβριο 2019, υποβαθμίζει σημαντικά την ικανότητα του υπουργού Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας να διαχειριστεί τη μεταβλητότητα του νομίσματος (peso)».
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης