Bank of America Merrill Lynch: Η ΕΚΤ θα απογοητεύσει στις 12 Σεπτεμβρίου - «Μικρό» QE με αγορές τίτλων 30 δισ. μηνιαίως για 9-12 μήνες

Bank of America Merrill Lynch: Η ΕΚΤ θα απογοητεύσει στις 12 Σεπτεμβρίου - «Μικρό» QE με αγορές τίτλων 30 δισ. μηνιαίως για 9-12 μήνες
Αντίστροφη μέτρηση για την ΕΚΤ για το πακέτο στήριξης του Σεπτεμβρίου
Όσο πλησιάζουμε προς τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 12 Σεπτεμβρίου, αυξάνονταικαι οι προσδοκίες να υπάρξει ένα μικρής έκτασης νομισματικής χαλάρωσης.
Αυτό αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch, η οποία εκτιμά ότι ένα νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων θα ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ ανά μήνα για 9-12 μήνες.
Επίσης, θα συνοδευτεί με μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 20 μ.β.
Η Bank of America θα ονόμαζε αυτό το πρόγραμμα μικρό (25-33% του αρχικού προγράμματος του 2015), που ενδέχεται να απογοητεύσει τις προσδοκίες της αγοράς.
Αν και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, O. Rehn, σηματοδότησε την προηγούμενη εβδομάδα την προθυμία της ΕΚΤ να στηρίξει την οικονομία, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν πρότειναν καμία πρόοδο προς την απόφαση μια δέσμης μέτρων πολιτικής.
Η μείωση του επιτοκίου είναι πολύπλοκη λόγω του ποσοστού αντιστροφής.
Οι νέες καθαρές αγορές τίτλων δεν μπορούν παρά να δώσουν ένα μικρό πριν στην αγορά, ενώ ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι τυπικά συμμετρικός.
Επίσης, στο μεταξύ έχουν υπάρξει περισσότερα μηνύματα σύγκρουσης από τους ίδιους τους αξιωματούχους της ΕΚΤ (Weidmann, Kazimir, Nowotny, ο διάδοχός του Holzmann, Knot και, σε κάποιο βαθμό, de Guindos) ενάντια στην ανάγκη της ΕΚΤ να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της αγοράς.
Οι υποστηρικτές του QE είναι επίσης αξιοσημείωτα "ήσυχοι".
Με λίγα λόγια, δύο εβδομάδες πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η διαφωνία είναι ίσως το κύριο χαρακτηριστικό και ο κίνδυνος απογοήτευσης φαίνεται υψηλός.
Επιπλέον, υπάρχει πρόβλημα χρόνου συνέπειας: ακόμα κι αν η Lagarde ήταν αποφασιστική, δεν θα επιλέξει να ταράξει τα ύδατα.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 2 Σεπτεμβρίου 2019

Τα μέτρα που ανακοινώνει η ΕΚΤ στις 12/9 θα απογοητεύσουν τις αγορές, δεν θα αγοράσει μετοχές ή δάνεια – Προσοχή έρχεται μεγάλη πτώση

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ ως παρέμβαση για να τονώσει την ανάπτυξη, να αποτρέψει την ύφεση και να διατηρήσει τις τιμές σε μετοχές και ομόλογα σε αυτά τα αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα… έχουν πλήρως προεξοφληθεί.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα εξής
-Νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως.
Τα αρχικά σχέδια για 50 δισεκ. αγορές περιουσιακών στοιχείων απορρίφθηκε ως ιδέα γιατί όπως προϊδεάζει μελέτη της ΕΚΤ με 50 δισεκ. σε 8 μήνες θα έχουν εξαντλήσει τα δυνητικά περιουσιακά στοιχεία, κρατικά ή εταιρικά ομόλογα που θα μπορεί να αγοράζει η ΕΚΤ.
-Θα μειωθεί το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% δηλαδή μείωση -0,20%.
Το βασικό επιτόκιο παρέμβασης στο 0% θα παραμείνει αμετάβλητο.
-Δεν θα προχωρήσει σε αγορές μετοχών, η ΕΚΤ εξέταζε την πιθανότητα αγοράς μετοχών και ήδη οι αντιδράσεις είναι πολύ μεγάλες.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας που προβαίνει συστηματικά σε αγορές μετοχών στην Wall Street το πράττει επειδή έχει πλεονάζουσα ρευστότητα την οποία θέλει να εκμεταλλευτεί για να επιτύχει αποδόσεις.
Είναι οξύμωρο πάντως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να επιβάλλει αρνητικά επιτόκια σε όλα τα ομόλογα με την πολιτική της και την πλεονάζουσα ρευστότητα να την διοχετεύει σε αγορές μετοχών δηλαδή σε assets υψηλού ρίσκου.
-Εξετάστηκε η αγορά δανείων, ενήμερων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας αλλά και το μέτρο αυτό απορρίφθηκε.
-Η μόνη παράμετρος που θα αποτελέσει βήμα εξομάλυνσης των συνεπειών από τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων είναι το κλιμακούμενο μοντέλο.
Για κάποια ποσά καταθέσεων στο overnight η ΕΚΤ θα επιβάλλει 0% και αυτό θα κλιμακώνεται έως το -0,60%.
Ο σκοπός του μέτρου αυτού είναι να περιοριστούν οι άκρως αρνητικές συνέπειες από τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων παρέμβασης της ΕΚΤ.
Οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα εκτιμάται ότι έως τώρα έχουν δώσει τόκους στην ΕΚΤ περίπου 21-22 δισεκ. ή 7 με 7,5 δισεκ. ετησίως.

Τι θα συμβεί στις αγορές;

Τα χρηματιστήρια αποτελούν ξεκάθαρα μια φούσκα άνευ προηγουμένου, συντηρούνται με προσδοκίες, τεχνικές, τρικ και προγράμματα νομισματικής πολιτικής που αποτελούν ακραία χειραγώγηση.
Παράλληλα στα κρατικά ομόλογα έχει σημειωθεί ένα άνευ προηγουμένου ράλι με 164 ομόλογα να έχουν αρνητικά επιτόκια.
Όλα αυτά έχουν συμβεί στην λογική της προεξόφλησης από τις αγορές των μέτρων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ.
Υπάρχει λοιπόν ένα φαινόμενο… όπου οι μετοχές ανέκαμψαν λόγω της προσδοκίας της ΕΚΤ και στα ομόλογα σημειώθηκε ένα ράλι άνευ προηγουμένου πάλι λόγω προσδοκίας.
Επειδή τα νέα της ΕΚΤ έχουν πλήρως προεξοφληθεί ο κίνδυνος να υπερισχύσει το γνωμικό αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση να επιβεβαιωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό.
Τα σημάδια κόπωσης και ύφεσης στην Ευρώπη αυξάνονται κατακόρυφα, οι κίνδυνοι έχουν εκτοξευθεί και λόγω πιθανού σκληρού Brexit.
Διαμορφώνεται ένα σκηνικό που οι αγορές για την ώρα το αγνοούν ή το υποτιμούν.
Λίαν συντόμως θα ξεκινήσει ένα γενικευμένο sell off στις μετοχές.
Ας προετοιμαστούν οι επενδυτές γιατί έρχεται φθινοπωρινή καταιγίδα στις αγορές.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS