Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς μείωση επιτοκίων οδεύει η ΕΚΤ - Αποζημίωση τραπεζών για τις επιπτώσεις

Προς μείωση επιτοκίων οδεύει η ΕΚΤ - Αποζημίωση τραπεζών για τις επιπτώσεις
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν προς ένα πακέτο που θα περιλαμβάνει και αποζημίωση των τραπεζών για τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων
Προς τη μείωση των επιτοκίων προσανατολίζεται η ΕΚΤ ενόψει της συνεδρίασης της 12ης Σεπτεμβρίου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν προς ένα πακέτο νομισματικής τόνωσης που θα περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, μια ηχηρή δέσμευση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αποζημίωση των τραπεζών για τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων.
Επίσης, πολλοί αξιωματούχοι τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των αγορών assets, ένα πολύ ισχυρό όπλο, αλλά η διαφωνία χωρών της βόρειας Ευρώπης περιπλέκουν το θέμα.
Οι πηγές της ΕΚΤ τόνισαν πως ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση και οι συζητήσεις συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους της μείωσης των επιτοκίων.
Κάποιες από τη πηγές της ΕΚΤ που μίλησαν στο Reuters, επεσήμαναν ότι η ΕΚΤ έχει περιθώριο ενός έτους για αγορές ομολόγων χρησιμοποιώντας την ευελιξία του τρέχοντος πλαισίου και κατά συνέπεια δεν ήταν άμεση ανάγκη να αλλάξει ο κανόνας που απαιτεί η ΕΚΤ να μην κατέχει περισσότερο από το 1/3 των ομολόγων της κάθε χώρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κρατικά ομόλογα θα παραμείνουν ο ακρογωνιαίος λίθος οποιουδήποτε νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και τα assets του ιδιωτικού τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης