Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Η ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών απειλείται στην Ευρώπη

ΕΕ: Η ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών απειλείται στην Ευρώπη
Υπό απειλή η ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών στην Ευρώπη
Με δημόσια παρέμβαση της από το Στρασβούργο, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović, εκφράζει την ανησυχία της, για τις απειλές που δέχεται η ανεξαρτησία των δικαστών και των δικαστικών αρχών, από παρεμβάσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.
Όπως υπογραμμίζει η Επίτροπος «η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος στηρίζει το κράτος δικαίου και είναι ουσιώδης για τη λειτουργία της δημοκρατίας και την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ το θεμελιώδες δικαίωμα μιας «δίκαιης δίκης» από ένα «ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο που έχει συσταθεί με νόμο» κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και σε πολλά εθνικά και διεθνή νομικά κείμενα.
Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνει η Επίτροπος, βλέπουμε αυξανόμενες και ανησυχητικές προσπάθειες από τα εκτελεστικά και τα νομοθετικά όργανα, να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να επηρεάσουν και να καθοδηγήσουν το δικαστικό σώμα και να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης
Σύμφωνα με την Επίτροπο, τέτοιες προσπάθειες διαπιστώθηκε ότι γίνονται στην Τουρκία, στην Πολωνία, την Ρουμανία και στην Ουγγαρία.
Στην Τουρκία η ανεξαρτησία της τουρκικής δικαστικής εξουσίας έχει διαβρωθεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και μετά από αυτήν.
Έχουν γίνει συνταγματικές αλλαγές, σχετικά με το Συμβούλιο των Δικαστών και των Εισαγγελέων, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τις οποίες υπήρξε αναστολή των συνηθισμένων διασφαλίσεων και διαδικασιών για την απόλυση, πρόσληψη και διορισμό δικαστών και εισαγγελέων, κατά την περίοδο έκτακτης ανάγκης στην χώρα.
Στην Ουγγαρία, υπήρξαν επιπτώσεις στην ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών, από ορισμένα νομοθετικά μέτρα, που ελήφθησαν το 2010.
Στην Πολωνία, υπήρξαν η υποβάθμιση εκατοντάδων προέδρων και εισαγγελέων των δικαστηρίων, η χρήση πειθαρχικών διαδικασιών κατά διαφανών δικαστών και εισαγγελέων και η ενίσχυση των ισχυρών λειτουργιών του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Γενικού Εισαγγελέα, πολιτικός.
Στην Ρουμανία, μετά τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας που επινοήθηκε ταχέως, υπήρξαν πολλά προβλήματα, στην δημιουργία ενός νέου τμήματος, στο πλαίσιο του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρουμανίας, για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων που διαπράχθηκαν στο δικαστικό σώμα και των περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης των δικαστών.
Αυτές οι εξελίξεις, καταλήγει η Επίτροπος, δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν μπορεί να είναι εφησυχασμένα σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο ορισμένα από τα βήματα που έπρεπε να γίνουν ήταν καθυστερημένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης