Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton: Λάθος η αναβάθμιση της Αργεντινής στους δείκτες MSCI και FTSE - Θα υπάρξουν αλλαγές στις αναδυόμενες αγορές

tags :
Franklin Templeton: Λάθος η αναβάθμιση της Αργεντινής στους δείκτες MSCI και FTSE - Θα υπάρξουν αλλαγές στις αναδυόμενες αγορές
Οι πρόσφατες αλλαγές στους δείκτες FTSE και MSCI θα επιτρέψουν στους παγκόσμιους επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλες ευκαιρίες σε διαφορετικές αγορές μετοχών
Να συνεχιστούν οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI και του FTSE των αναδυόμενων αγορών, αναμένει η Franklin Templeton, σχολιάζοντας τις νέες ισορροπίες μετά την αναβάθμιση της στάθμισης των αγορών της Κίνας, της Αργεντινής και της Σαουδικής Αραβίας.
Όπως επισημαίνει στην τελευταία ανάλυσή της, οι πρόσφατες αλλαγές θα επιτρέψουν στους παγκόσμιους επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλες ευκαιρίες σε διαφορετικές αγορές μετοχών.
Πρόσφατα υπήρξαν κάποιες αξιοσημείωτες αλλαγές στη σύνθεση δύο ευρέων δεικτών αναδυόμενων αγορών που κέντρισαν την προσοχή των επενδυτών.
Οι κινεζικές μετοχές έχουν πλέον μεγαλύτερη παρουσία τόσο στους δείκτες MSCI όσο και στον δείκτη FTSE Emerging Markets - με ακόμη περισσότερες μετοχές να αναμένεται να προστεθούν.
Εν τω μεταξύ, η Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία είδαν επίσης αναβαθμίσεις.

Η εξελισσόμενη παρουσία της Κίνας

Η παρουσία της Κίνας στον δείκτη MSCI EM και FTSE ΕΜ εξελίχθηκε λόγω της συμπερίληψης των μετοχών αξιολόγησης Α.
Οι μετοχές αυτές αντιπροσωπεύουν μετοχές εταιρειών που εδρεύουν στην Κίνα και δεν ήταν διαθέσιμες σε ξένους επενδυτές μέχρι το 2002 (εφαρμογή του προγράμματος Qualified Foreign Institutional Investor (QFII)).
Το υποσύνολο των μετοχών της China Α που προστέθηκε ήταν ακόμα πιο προσιτό μέσω του προγράμματος Shanghai Stock και Shenzhen Stock Connect, το οποίο δεν απαιτεί ποσόστωση όπως στο πρόγραμμα QFII.
Η συμπερίληψη των μετοχών Α αντανακλά τις βελτιώσεις που έχει κάνει η κινεζική κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας πιο ανοικτής αγοράς αυξάνοντας την προσβασιμότητα και τη διαφάνεια.
Η πίεση από τους επενδυτές για μεγαλύτερη έκθεση σε αυτήν την περιοχή ήταν ένας άλλος καταλύτης για την αύξηση της στάθμισης των κινεζικών μετοχών.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της ευκαιρίας είναι οι μετοχές ChiNext, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια συγκεκριμένη αγορά επικεντρωμένη σε καινοτόμες εταιρείες ανάπτυξης και νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Ο MSCI ενσωματώνει τις μετοχές της China A από το Μάιο του 2018.
Από τον Μάιο του 2019 όμως προστέθηκε ένας συντελεστής συμπερίληψης 5%, ανεβάζοντας το σύνολο στο 10%.
Τον Αύγουστο αυτό αυξήθηκε σε 15% και το Νοέμβριο του 2019 θα ανέλθει στο 20%.
Επιπλέον, 27 ειδικοί τίτλοι ChiNext έχουν καταστεί επιλέξιμοι από τον Μάιο του 2019, εκτός από τις 168 μετοχές πολύ μεγάλης κεφαλαιοποίησης και 253 μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης που πρέπει να προστεθούν τον δείκτη MSCI EM τον Νοέμβριο του 2019.
Ο δείκτης FTSE υιοθέτησε ένα μικρότερο χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αλλαγών στη θέση της Κίνας στον FTSE ΕΜ.
Τον Ιούνιο του 2019, ο δείκτης FTSE ξεκίνησε με ένα αρχικό συντελεστή 5% για τις αξίες στο χρηματιστήριο China Stock Connect, το οποίο περιλαμβάνει μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης από τα χρηματιστήρια της Σαγκάης, Shenzhen και ChiNext.
Θα υπάρξουν δύο τελικές φάσεις το Σεπτέμβριο του 2019 και το Μάρτιο του 2020, όπου θα προστεθεί ένας συντελεστής 10% σε κάθε ημερομηνία για να φθάσει ο τελικός συντελεστής 25% για τους κινεζικούς τίτλους.
Τελικά, αν και η Franklin Templeton εκτιμά ότι η Κίνα έχει σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στο άνοιγμα των αγορών της σε ξένους επενδυτές, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που την εμποδίζουν να γίνει μια πλήρως ελεύθερη και ανοιχτή αγορά.
Καθώς οι κινεζικές μετοχές πρόκειται να αποτελέσουν σημαντικό μέρος αυτών των δεικτών, τα εμπόδια αυτά καθίστανται ακόμα πιο συναφή με τους παγκόσμιους επενδυτές.
Για παράδειγμα, οι δυνατότητες συναλλαγών είναι περιορισμένες όταν οι αναστολές διαπραγμάτευσης στην αγορά μετοχών της China Α συνεχίζουν να συμβαίνουν συχνά.
Επιπλέον, οι ποσοστώσεις συναλλαγών, η πρόσβαση σε παράγωγα προϊόντα και οι μέθοδοι αντιστάθμισης παραμένουν περιορισμένες στις κινεζικές αγορές μετοχών.

Ο μακρύς δρόμος της Αργεντινής για να γίνει μια αναδυόμενη αγορά

Η συμπερίληψη των μετοχών της Αργεντινής στον δείκτη MSCI EM πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου του 2019.
Οι διεθνείς επενδυτές έχουν εκφράσει τη γενική τους πεποίθηση ότι η χώρα θα είναι σε θέση να διατηρήσει την τρέχουσα προσβασιμότητα στην αγορά μετοχών, γεγονός που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανακατάταξη στους δείκτες MSCI.
Η αναβάθμιση της χώρας στην κατάσταση των αναδυόμενων αγορών ολοκληρώνεται ακριβώς μετά από μια δεκαετή περίοδο από τότε που ο MSCI άλλαξε την κατάταξή της.
Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι οκτώ Αργεντινές μετοχές που περιλαμβάνονται είναι διαθέσιμες προς αγορά με τη μορφή Αμερικανικών Παραστατικών Αποδεικτικών (ADR) και κατέλαβαν το 0,26% του δείκτη σε όρους δολαρίων.
Ο FTSE επανεξετάζει την πιθανή αναταξινόμηση της Αργεντινής στον Δείκτη FTSE ΕΜ.
Σε αυτό που ο FTSE ονομάζει "δευτερεύουσα αναδυόμενη λίστα παρακολούθησης", η οποία αναθεωρεί τα χαρακτηριστικά για να καθορίσει την κατάσταση μιας χώρας.
Ο αποκλεισμός της Αργεντινής από τους δείκτες των αναδυόμενων αγορών του FTSE οφείλεται κυρίως σε αυτό που πιστεύει ότι δεν επαρκεί για την ευρεία ρευστότητα της αγοράς και την υποστήριξη σημαντικών παγκόσμιων επενδύσεων.
Η πρόσφατη αναταραχή στην Αργεντινή - μετά την ένδειξη μιας πιθανής πολιτικής αλλαγής στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου - δημιούργησε μια βίαιη αναταραχή και υποτίμηση του νομίσματος και υπογράμμισε περαιτέρω τον εξελισσόμενο χαρακτήρα των αναδυόμενων χωρών.

Η Σαουδική Αραβία κάνει άλμα στις Αναδυόμενες Αγορές

Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας σε δείκτες αναδυόμενων αγορών υπό αυτόνομο καθεστώς έχει αποδώσει καρπούς, αφού οι αγορές της άνοιξαν σε ξένους επενδυτές μόλις πριν από τέσσερα χρόνια.
Από τότε έχουν αφαιρεθεί διάφορα εμπόδια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Σαουδική Αραβία έχει μία από τις πιο σημαντικές αναδυόμενες αγορές.
Ο MSCI άρχισε να προσθέτει τις μετοχές της Σαουδικής Αραβίας στον δείκτη MSCI EM τον Μάιο του 2019, ενώ η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2019.
Μετά την ολοκλήρωσή της, οι 69 μετοχές της Σαουδικής Αραβίας που προστέθηκαν αποτελούσαν το 2,8% περίπου του δείκτη.
Ο FTSE υιοθέτησε μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση προσθέτοντας 44 μετοχές της Σαουδικής Αραβίας στον Αναδυόμενο Δείκτη του σε πέντε φάσεις που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2019.
Οι πρώτες τρεις φάσεις έχουν ολοκληρωθεί και σήμερα υπάρχουν 22 μετοχές (50% του συνόλου).
Το υπόλοιπο 50% των μετοχών θα προστεθεί ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων φάσεων (Σεπτέμβριος 2019 και Μάρτιος 2020), ανεβάζοντας την τελική στάθμιση της Σαουδικής Αραβίας στον δείκτη σε 2,9% .

Οι αγορές εξελίσσονται με διαφορετικούς τρόπους

Η Franklin Templeton αναμένουμε ότι η σύνθεση των δεικτών των αναδυόμενων αγορών θα συνεχίσει να αλλάζει, αντανακλώντας την εξέλιξη και την ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών.
Δεν είναι ασυνήθιστο οι FTSE και MSCI να ταξινομούν διαφορετικά τις χώρες.
Για παράδειγμα, η MSCI ταξινομεί σήμερα τη Νότια Κορέα ως αναδυόμενη αγορά, αλλά ο FTSE την κατατάσσει ως αναπτυγμένη αγορά.
Ως άλλο παράδειγμα, το Κουβέιτ προστέθηκε στον αναδυόμενο δείκτη του FTSE τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ η MSCI ανακοίνωσε πρόσφατα την προσθήκη των μετοχών του στον δείκτη MSCI EM.
Η ένταξη θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2020, όταν ο δείκτης θα έχει εξαμηνιαία επισκόπηση.
Όπως πιστεύει η Franklin Templeton πιστεύει ότι αυτές είναι συναρπαστικές αλλαγές θα επιτρέψουν στους παγκόσμιους επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες ευκαιρίες σε διαφορετικές αγορές μετοχών.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Όλες οι επενδύσεις συνεπάγονται κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης απώλειας κεφαλαίου.
Η αξία των επενδύσεων μπορεί να μειωθεί και να αυξηθεί και οι επενδυτές ενδέχεται να μην ανακτήσουν το πλήρες ποσό που επενδύουν.
Οι τιμές των μετοχών κυμαίνονται, μερικές φορές ταχέως και δραματικά, λόγω παραγόντων που επηρεάζουν μεμονωμένες εταιρείες, συγκεκριμένους κλάδους ή γενικές συνθήκες της αγοράς.
Οι επενδύσεις σε ξένα αξιόγραφα συνεπάγονται ειδικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, της οικονομικής αστάθειας και των πολιτικών εξελίξεων.
Οι επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, εκ των οποίων οι μεθοριακές αγορές αποτελούν υποσύνολο, συνεπάγονται αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με τους ίδιους παράγοντες, εκτός από εκείνους που συνδέονται με το μικρότερο μέγεθος αυτών των αγορών, τη μικρότερη ρευστότητα και την έλλειψη καθιερωμένων νομικών και πολιτικών πρακτικών, καταλήγει η Franklin Templeton.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης