Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αυξάνεται ο κίνδυνος διάσπασης του Ην. Βασιλείου από ένα Brexit χωρίς συμφωνία

tags :
DBRS: Αυξάνεται ο κίνδυνος διάσπασης του Ην. Βασιλείου από ένα Brexit χωρίς συμφωνία
Έκθεση της DBRS για το Brexit
Μία αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, θα αυξήσει τον κίνδυνος διάσπασης στο νησί, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, ένα «σκληρό» Brexit θα μπορούσε να αυξήσει ταχέως την υποστήριξη για ανεξαρτησία της Σκωτίας και με την πάροδο του χρόνου την υποστήριξη της ενοποίησης της Ιρλανδίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτές οι ανησυχίες επιδεινώνονται από ένα εξασθενημένο οικονομικό περιβάλλον που εντείνει τις διαιρέσεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνεται.
«Τα σενάρια που δεν αφορούν την υπόθεση κυμαίνονται από ένα τεχνικό no-deal Brexit με δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στην ΕΕ, ακολουθούμενη από μια σχεδόν άμεση συμφωνία σε βασικούς όρους μετάβασης (δηλαδή ένα "προσωρινό" σκληρό Brexit).
Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να παραδώσει την Brexit και να αναπροσανατολίσει τον πολιτικό διάλογο στη μελλοντική σχέση με μια γρήγορη συμφωνία και από τις δύο πλευρές, περιορίζοντας κάπως το χάος. (…)
Οι δυσκολίες διατήρησης της ενότητας στο νησί σε ένα σενάριο μη συμφωνίας είναι εμφανείς όσον αφορά τα αποκλίνοντα αποτελέσματα στο δημοψήφισμα του 2016, όταν η Αγγλία (53,4%) και η Ουαλία (52,5%) ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης και η Βόρεια Ιρλανδία (55,8%) και η Σκωτία (62,0%) ψήφισαν υπέρ της παραμονής.
Η ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι η πιο πιθανή αιτία διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει προτείνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Το πρώτο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2014 απορρίφθηκε από το 55% των ψηφοφόρων. (…)
Εν τω μεταξύ, το οικονομικό περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο επιδεινώνεται.
Η DBRS αναμένει μια περίοδο σημαντικής οικονομικής αποδυνάμωσης σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία.
Κάποια αποδυνάμωση είναι ήδη εμφανής», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης