Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί βρίσκονται σε πανικό οι Κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων χωρών

tags :
Γιατί βρίσκονται σε πανικό οι Κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων χωρών
Γιατί βρίσκονται σε πανικό οι Κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων χωρών
Οι παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης είναι οι χαμηλότερες από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση και οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως εκείνες στις αναδυόμενες αγορές, έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια για να μην καταρρεύσουν σαν τραπουλόχαρτα οι οικονομίες των χωρών τους τους.
Η μεταποίηση σε μεγάλες περιοχές της Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής εξελίσσεται από μια παγκόσμια διαρθρωτική επιβράδυνση, ενισχυμένη από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ και της Κίνας, προκάλεσε τις κεντρικές τράπεζες σε αρκετές αναδυόμενες οικονομίες να μειώσουν τα επιτόκια περισσότερο αναφέρει το Reuters.



Οι αναδυόμενες κεντρικές τράπεζες έλαβαν γνώση όταν μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άρχισαν να μειώνουν τα επιτόκια αυτό το καλοκαίρι, όλα σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας συγχρονισμένης επιβράδυνσης.



Οι κεντρικές τράπεζες σε 37 αναδυόμενες οικονομίες προχώρησαν σε δεκατέσσερις μειώσεις επιτοκίων τον Αύγουστο του 2019, οι περισσότερες μειώσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής,  μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008/2009.
Ο Αύγουστος του 2019 ήταν ο έβδομος συνεχόμενος μήνας μείωσης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, ακολουθούμενος από έναν κύκλο σύσφιξης σφιξίματος που έληξε στις αρχές του 2019.
Τον Ιούλιο του 2019 έλαβαν χώρα κτώ μειώσεις επιτοκίων.
Οι μειώσεις επιτοκίων από το Μεξικό και την Ταϊλάνδη τον Αύγουστο έπληξαν τις αγορές.
Μετά από εννέα μήνες συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων το 2018, οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων αγορών να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που δημιούργησαν ένα σταθερό δολάριο, ο αυξάνοντας πληθωρισμός και τα αδύναμα τοπικά νομίσματα.

Ακολουθεί ένας πλήρης κατάλογος των πρόσφατων αποκλίσεων από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών αναδυόμενων αγορών:

Παραγουάη: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% στις 21 Αυγούστου.
Ινδονησία: Η κεντρική τράπεζα, ελπίζοντας ότι μπορεί να επιταχύνει την ταχύτερη ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας παρά την παγκόσμια επιβράδυνση, μείωσε προκαλώντας έκπληξη το βασικό της επιτόκιο για δεύτερη φορά σε δύο μήνες στις 22 Αυγούστου.
Μεξικό: Η κεντρική τράπεζα  μείωσε στις 15 Αυγούστου το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 8% - την πρώτη μείωση από τον Ιούνιο του 2014, αναφέροντας την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την αύξηση της χαλαρότητας της οικονομίας και τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι προ των πυλών.
Αίγυπτος: Η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων μίας ημέρας κατά 150 μονάδες βάσης στο 14,25% στις 22 Αυγούστου.
Μοζαμβίκη: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης στις 14 Αυγούστου στο 12,75%.
Τζαμάικα: Η κεντρική τράπεζα της Τζαμάικα μείωσε το επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50% στις 28 Αυγούστου.
Ναμίμπια: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν το επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,5% στις 14 Αυγούστου.
Άγιος Μαυρίκιος: Η κεντρική τράπεζα, στις 9 Αυγούστου, μείωσε το επιτόκιο κατά 0,15 μονάδες βάσης στο 3,35%.
Περού: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 2,5% στις 9 Αυγούστου, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για οικονομική επιβράδυνση στον παγκόσμιο No.2 παραγωγό χαλκού, αλλά τόνισε ότι η απόφασή της δεν σημαίνει απαραίτητα την έναρξη ενός κύκλου νομισματικής χαλάρωσης.
Σερβία: Η κεντρική τράπεζα της Σερβίας εξέπληξε τις αγορές μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης σε 2,5% στις 8 Αυγούστου, τη δεύτερη μείωση σε μήνες, για να ενισχύσει περαιτέρω το δανεισμό και την ανάπτυξη.
Φιλιππίνες:  Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στις 8 Αυγούστου και κράτησε την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω χαλάρωση για να στηρίξει την οικονομία μετά την ανάπτυξη που υποχώρησε στο πιο αδύναμο επίπεδο σε 17 τρίμηνα, «πληγωμένο» από τις χλιαρές κυβερνητικές δαπάνες και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Μποτσουάνα: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,75% στις 29 Αυγούστου.
Ινδία: Η Τράπεζα της Ινδίας (RBI) μείωσε τα επιτόκια αναφοράς της για μια τέταρτη ευθεία συνάντηση στις 7 Αυγούστου με μια ελαφρώς μεγαλύτερη από την αναμενόμενη περικοπή, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες της σχετικά με το χαμηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας που έχει περάσει σχεδόν πέντε χρόνια.
Λευκορωσία: Η κεντρική τράπεζα δήλωσε στις 7 Αυγούστου ότι μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 9,5% από 10% με ισχύ από τις 14 Αυγούστου και ότι η ένταση των πληθωριστικών διαδικασιών είχε επιβραδυνθεί το δεύτερο τρίμηνο  του 2019.
Ταϊλάνδη: Οι διαμορφωτές πολιτικής απροσδόκητα μείωσαν το επιτόκιο αναφοράς στις 7 Αυγούστου, εκφράζοντας ανησυχία για τη δύναμη του μπατ και με στόχο να βοηθήσουν στη στήριξη της ανάπτυξης.
Ιορδανία: Η κεντρική τράπεζα της Ιορδανίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στις αρχές Αυγούστου κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5%.
Χονγκ Κονγκ: Η νομισματική αρχή του Χονγκ Κονγκ (HKMA) μείωσε το βασικό επιτόκιο σης μιας ημέρας κατά 25 μονάδες βάσης σε 2,5% την 1η Αυγούστου, την πρώτη μείωση από τα τέλη του 2008, σύμφωνα με την κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Η νομισματική πολιτική του Χονγκ Κονγκ κινείται σε βήμα κλειδώματος με την Fed, καθώς το δολάριο της είναι συνδεδεμένο σε σφιχτό εύρος 7,75-7,85 ανά δολάριο.
Μολδαβία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 7,5% από 7% στις 31 Ιουλίου για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό που προκαλείται από μισθολογικές αυξήσεις και υψηλότερες τιμές τροφίμων.
Οι Κεντρικές Τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - των οποίων τα νομίσματα είναι όλα συνδεδεμένα με το αμερικανικό δολάριο - μείωσαν τα βασικά επιτόκια για να διατηρήσουν τη νομισματική σταθερότητα στις 31 Ιουλίου, αφού η Fed μείωσε τα επιτόκια στις ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.
Βραζιλία: Στην πρώτη μείωση επιτοκίων από το Μάρτιο του 2018, προχώρησε η κεντρική τράπεζα μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς σε νέο χαμηλό στο 6% στις 31 Ιουλίου, μια επιθετική πρώτη κίνηση σε έναν ευρέως αναμενόμενο κύκλο χαλάρωσης για να εισφέρει τη ζωή σε μια ετοιμοθάνατη οικονομία και να αποτρέψει τον πληθωρισμό από την ολίσθηση πολύ μακριά κάτω από τον στόχο.
Αζερμπαϊτζάν: Η κεντρική τράπεζα είπε στις 26 Ιουλίου ότι είχε μειώσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε 8,25% από 8,5%.
Ρωσία: Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής μείωσαν το βασικό επιτόκιο στις 26 Ιουλίου και σημείωσαν ότι μία ή δύο περικοπές ήταν πιθανές αργότερα το 2019, καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει υποτονική οικονομική ανάπτυξη και επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά περισσότερο από τις αναμενόμενες 425 μονάδες βάσης στο 19,75% στις 25 Ιουλίου για να ωθήσει την οικονομία που διολισθαίνει στην ύφεση, το πρώτο της βήμα μακριά από την έκτακτη στάση που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής νομισματικής κρίσης.
Νότια Αφρική: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού, όπως αναμενόταν στις 18 Ιουλίου, αλλά έδειξε έναν επιφυλακτικό τόνο που πρότεινε ότι οι μελλοντικές περικοπές στο κόστος δανεισμού δεν θα ήταν αποτέλεσμα πρόβλεψης παρά τον κακό πληθωρισμό.
Ουκρανία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 17% στις 18 Ιουλίου, αναφέροντας μια πτωτική τάση του πληθωρισμού που αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.
Νότια Κορέα: Η κεντρική τράπεζα εξέπληξε τις αγορές με την περικοπή επιτοκίων στις 18 Ιουλίου και εξαφάνισε τη φετινή πρόβλεψη ανάπτυξης στα χαμηλότερα επίπεδα σε μια δεκαετία, καθώς η διαμάχη με την Ιαπωνία πυροδότησε μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία που εξαρτάται από το εμπόριο.
Πακιστάν: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στις 16 Ιουλίου στο 13,25%, αναφέροντας τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και την πιθανή βραχυπρόθεσμη άνοδο των τιμών από το υψηλότερο κόστος ενέργειας.
Δομινικανή Δημοκρατία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 5% στις 30 Ιουνίου.
Κόστα Ρίκα: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο πολιτικής στο 4,50% από 4,75% από τις 20 Ιουνίου.
Χιλή: Η κεντρική τράπεζα της Χιλής απροσδόκητα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,5% στις 7 Ιουνίου, καθώς ενισχύθηκε για μια πιο έντονη οικονομική επιβράδυνση εξαιτίας της εμπορικής διαφωνίας ΗΠΑ-Κίνας.
Σρι Λάνκα: Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στις 31 Μαΐου, όπως αναμένεται ευρέως, για να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία της καθώς η συνολική εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών υποχώρησε μετά από θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις.
Τατζικιστάν: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 13,25% από 14,75% στις 31 Μαΐου.
Κιργιστάν: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 4,25% από 4,50% στις 28 Μαΐου, αναφέροντας την επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Αγκόλα: Η κεντρική τράπεζα της Αγκόλα μείωσε το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στο 15,5% στις 24 Μαΐου.
Ζάμπια: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο δανεισμού σε 10,25% από 9,75% στις 22 Μαΐου για να αντιμετωπίσει την πληθωριστική πίεση και να στηρίξει τη μακροοικονομική σταθερότητα.
Ρουάντα: Η κεντρική τράπεζα της Ρουάντα μείωσε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς κατά 50 μονάδες βάσης στις 6 Μαΐου στο 5%.
Μαλάουι: Η κεντρική τράπεζα του Μαλάουι μείωσε το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς κατά 100 μονάδες βάσης στις 3 Μαΐου στο 3,5%.
Τσεχία: Η Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας αύξησε τα επιτόκια στις 2 Μαΐου, χρησιμοποιώντας ένα παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησε η ελάφρυνση των οικονομικών κινδύνων στο εξωτερικό για να ανακόψει τον αυξανόμενο εγχώριο πληθωρισμό με την τελειοποίηση ενός κύκλου σύσφιξης που είχε σταματήσει στα τέλη του 2018.
Καζακστάν: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 9% στις 15 Απριλίου, σε μια αναμενόμενη κίνηση μετά την παραγγελία του προέδρου Kassym-Jomart Tokayev για να καταστήσουν πιο προσιτές τις πιστώσεις.
Νιγηρία: - Με έκπληξη, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς σε 13,5% από 14% στις 26 Μαρτίου στο πλαίσιο μιας προσπάθειας τόνωσης της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και σηματοδοτεί μια «νέα κατεύθυνση».
Γεωργία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε 6,5% από 6,75% στις 13 Μαρτίου, αναφέροντας προβλέψεις που υποδηλώνουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο στόχο του 3% φέτος.
Τυνησία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 7,75% από 6,75% στις 19 Φεβρουαρίου για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό - την τρίτη τέτοια αύξηση κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
Ο λόγος για τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών προχώρησαν στις περισσότερες περικοπές επιτοκίων εδώ και  μια δεκαετία τον περασμένο μήνα είναι ότι ο κόσμος είναι πιθανός σε μια οικονομική ύφεση που θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά στο α’ εξάμηνο του 2020
Πολλές αναδυόμενες χώρες έχουν οικονομίες που βασίζονται στις ε εξαγωγές προς τον ανεπτυγμένο κόσμο και όταν η ζήτηση επιβραδύνεται, οι οικονομίες τους υποφέρουν περισσότερο.
Οι μειώσεις των επιτοκίων από τον Αύγουστο θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο για να διεισδύσουν σε αναδυόμενες αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι τα οικονομικά δεδομένα από τις 37 περιοχές θα παραμείνουν αρνητικά για αρκετό καιρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης