Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με «ώθηση» από τη Lagarde πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης

Με «ώθηση» από τη Lagarde πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης
Σειρά ευνοϊκών μέτρων αναμένεται να ανακοινώση στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός
Τα ευχάριστα νέα που ακούστηκαν από την Christine Lagarde, αυξάνουν τις προσδοκίες της κυβέρνησης ότι ανοίγει σιγά - σιγά ο δρόμος προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.  
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί διάχυτη ικανοποίηση από την παρέμβαση της κ. Lagarde.
Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν το γεγονός σε ότι αφορά τη δήλωσή της ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι υπερβολικοί και δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου πρέπει να επανεξεταστούν αλλά με μεγάλη προσοχή, δεν ειπώθηκε απλώς από την απερχόμενη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και την μέλλουσα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Lagarde εκφράζει την εν λόγω πεποίθηση.
Ανέκαθεν, ως επικεφαλής του ΔΝΤ έλεγε στους Ευρωπαίους ότι με το 3,5% δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή η θέση της αποκτά ενδεχομένως άλλη αξία καθώς από τις αρχές Νοεμβρίου που αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΚΤ, η άποψή της θα έχει άλλο ρόλο και άλλη βαρύτητα.
Σε κάθε περίπτωση, τα καλά νέα ήρθαν λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης απ όπου αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στην ανάπτυξη ως πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του.
Εκεί θα παρουσιάσει κι ένα νέο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων με κεντρικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» και το «βλέμμα» στραμμένο στη μεσαία τάξη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα και στην σύσκεψη που είχε την Τετάρτη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας τόνισε και την συμβολή των περιφερειών στο σχέδιο της κυβέρνησης για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν όλες τις δυνατότητες του προϋπολογισμού για να καταλήξουν στο πακέτο των ανακοινώσεων αλλά και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μειώσεων στους φόρους.
Έχει ήδη κλειδώσει η μείωση του εταιρικού φόρου στο 24% από φέτος και στο 20% από το 2020, ο φόρος μερισμάτων στο 5%, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και η νέα κλίμακα φορολογίας των μισθωτών με εισαγωγικό κλιμάκιο το 9%.
Την ίδια ώρα, ερώτημα παραμένει ποιο θα είναι το μέτρο έκπληξη που σκοπεύει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ή θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε το 2010 σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Για την τόνωση της ανάπτυξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Πρόκειται για την αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια, την αναστολή του φόρου υπεραξίας για το ίδιο χρονικό διάστημα και έκπτωση 40% στις δαπάνες για την αναβάθμιση κτιρίων.
Επίσης για τον κλάδο του τουρισμού θα εξαγγείλει την μείωση του ΦΠΑ στο 13% για όλο το τουριστικό πακέτο.
Οι τελικές αποφάσεις πάντως, για το σύνολο των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα ληφθούν την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης