Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με πυξίδα την οικονομία και την ανάπτυξη η ομιλία Μητσοτάκη στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ

Με πυξίδα την οικονομία και την ανάπτυξη η ομιλία Μητσοτάκη στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στις φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου
Στη Θεσσαλονίκη στρέφονται σήμερα 7/9 οι προβολείς της πολιτικής επικαιρότητας καθώς το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί ομιλία για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης.
Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς αναμένεται να διακηρύξει την πρόθεσή του να αλλάξει τον χαρακτήρα της Διεθνούς Εκθέσεως από forum παροχολογίας που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την πεπατημένη των παροχών ενώ αντιθέτως με συνέπεια και υπευθυνότητα θα αναπτύξει το σχέδιό του το οποίο γνωρίζουμε από τις προηγούμενες μέρες με τον τίτλο «ανάπτυξη για όλους».
Σε αυτή την κατεύθυνση, η ανάπτυξη που θα προκληθεί στη χώρα όπως προσδοκά η κυβέρνηση θα πρέπει να διανέμεται με πιο δίκαιο τρόπο στους πολίτες.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στις φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου στη βάση όμως πάντα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η άρση των εμποδίων στην ανάπτυξη καθώς και η προσέλκυση των επενδύσεων που φέρουν νέο πλούτο στη χώρα και περισσότερες ευκαιρίες για όλους τους Έλληνες.
Σε αυτό το πλαίσιο θα δώσει έμφαση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει το προσεχές διάστημα στη Βουλή.
Το εν λόγω ν/σ όπως επιμένουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι,  προβλέπει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με στόχο πάντα την τόνωση της ανάπτυξης για να δημιουργηθούν νέες δουλειές.
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθεί προς διαβούλευση.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής της, υπογραμμίζοντας το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδύσεων που καρκινοβατούσαν τα προηγουμενα χρόνια, όπως της Cosco στον Πειραιά, της Eldorado Gold στη Χαλκιδική και του Ελληνικού.
Κατά τα λοιπά, σε ότι αφορά την συζήτηση που διακινείται στο παρασκήνιο, όπως κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, αναφορικά με το μέτρο έκπληξη που ενδεχομένως ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα.
Μένει να δούμε αν θα αποδειχθεί και στην πράξη.
Επιμένουν δε, μετ επιτάσεως στην θέση της κυβέρνησης ότι θέλει να αλλάξει τον χαρακτήρα της παρουσίας του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας ότι αυτά που θα πει ο κ. Μητσοτάκης απόψε το βράδυ, αυτά θα πράξει.
Επιπροσθέτως, τονίζουν με εμφατικό τρόπο πως ήδη το δείγμα γραφής που έχει δείξει η κυβέρνηση τους τελευταίους δύο μήνες που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, είναι εμφανές.
Καθώς, πολλά μέτρα τα οποία είχε εξαγγείλει ότι θα ληφθούν στη διάρκεια της διακυβέρνησής του τα έφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως το άσυλο το οποίο καταργήθηκε με το δεύτερο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, τα capital controls, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ..
Αυτά, αποτελούν τα πρώτα δείγματα γραφής, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και ως τέτοια θα τα παρουσιάσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς.
Αναφορικά με το αίτημα που θέτει επιτακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν χαρακτηριστικά ότι είναι, επιτέλους, καιρός, "ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τα παραμύθια.
Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τα νταούλια φάνηκε.
Αντί να τελειώσουν τα μνημόνια το 2015, επεκτάθηκαν επισήμως μέχρι το 2018 και ανεπισήμως μέχρι το 2022.
Και αντί να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας πανηγύριζε για τα υπερπλεονάσματα που έφερνε η φοροσφαγή των Ελλήνων".
Η κυβέρνηση αυτή, ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές, από την αρχή είχε θέσει στον πυρήνα της πολιτικής τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι ώστε να ελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες δαπάνες κοινωνικής συνοχής, αλλά και για να στηριχθεί περισσότερο η ανάπτυξη μέσω μειώσεων φόρων.
Μάλιστα, όπως λένε, από το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει στον πυρήνα της πολιτικής του την ανάγκη ορθολογικότερου πρωτογενούς πλεονάσματος και έχει τονίσει ότι το 2019 θα τηρηθεί ο στόχος του 3,5% και ότι με τον ίδιο στόχο θα σχεδιαστεί ο Προϋπολογισμός του 2020.
Εξήγησε ότι ως κυβέρνηση θα θέσει πρώτα σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό σχέδιό και θα ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και στη συνέχεια θα έρθει η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 2%.
Ο ίδιος άλλωστε, θέτει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς επαφές του, ενώ το ίδιο έχει κάνει και ο Υπουργός Οικονομικών, με την επιστολή του στους θεσμούς, με αφορμή την έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία.
Επιπροσθέτως, στην κυβέρνηση θεωρούν πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ, δηλώνει ότι ένας στόχος γύρω στο 1,5 – 2%, είναι ικανοποιητικός για την Ελλάδα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης