Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Σε δύο τμήματα η τιτλοποίηση - Πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα διακανονισμού

tags :
ΔΕΗ: Σε δύο τμήματα η τιτλοποίηση - Πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα διακανονισμού
Μέχρι το Νοέμβριο η πρώτη φάση της τιτλοποίησης
Η λύση της τμηματικής τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών φαίνεται πως προκρίνεται από τη ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση η διαδικασία θα «τρέξει» για χρέη που έχουν καταστεί εκπρόθεσμα το ανώτερο έως 60 ημέρες.
Μάλιστα, αυτό αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, καθώς οι σχετικές προετοιμασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο.
Τα παραπάνω σημαίνουν πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στο σχέδιο που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας, περί της εισφοράς των οφειλών σε δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV), με την πρώτη να αναλαμβάνει χρέη έως 60 ημερών, και η δεύτερη οφειλές μεγαλύτερης διάρκειας.
Όπως είναι ήδη γνωστό, πρόθεση είναι να τιτλοποιηθούν χρέη έως και πάνω από 2 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν στα 400 εκατ. ευρώ τα ποσά που μπορούν να αντληθούν με αυτό τον τρόπο.

Κριτήριο η αποτελεσματικότητα για το πρόγραμμα ρυθμίσεων

Την ίδια στιγμή, μετά την αναθεώρηση των τιμολογίων, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ στρέφει την προσοχή της στο «μέτωπο» της εισπραξιμότητας, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξετάσει το υφιστάμενο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών, ώστε να κρίνει κατά πόσο χρειάζεται να προχωρήσει στην τροποποίησή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της επιχείρησης είναι να ελέγξει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, στη βάση της οποίας θα αποφασίσει αν θα πρέπει να αλλάξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες της μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους.
Όσον αφορά το πρόγραμμα διακανονισμού, η ΔΕΗ εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχει σταματήσει τον «οριζόντιο» καθορισμό της προκαταβολής και των δόσεων, προσφέροντας πλέον «στοχευμένες» ρυθμίσεις ανά κατηγορίες πελατών, με βάση την καταναλωτική τους συμπεριφορά, το ύψος του μέσου μηνιαίου τους λογαριασμού και τον αριθμό των ανεξόφλητων λογαριασμών.
Έως και αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο προς τα πού θα κινούνται οι όποιες παρεμβάσεις, αν τελικά αποφασισθούν.
Κριτήριο πάντως φαίνεται πως θα είναι το αν το σύνολο των καταναλωτών μπορεί αντικειμενικά να αντεπεξέλθει στα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλει, ώστε να τηρεί τη ρύθμιση.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης