Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Ο superhero Draghi (ΕΚΤ) στο τέλος θα θριαμβεύσει, αλλά δεν θα είναι αρκετό

tags :
ING: Ο superhero Draghi (ΕΚΤ) στο τέλος θα θριαμβεύσει, αλλά δεν θα είναι αρκετό
Το βασικό ερώτημα θα είναι αν ο Draghi μπορεί να τραβήξει ακόμα ένα νομισματικό πυροτέχνημα ενάντια στην αυξανόμενη αντιπολίτευση εντός της ΕΚΤ
Το σενάριο έχει γραφτεί τόσες φορές σε όλες τις εκδόσεις: ο ηλικιωμένος ή συνταξιούχος υπερήρωας (superhero), αντιμετωπίζει προφανώς ανυπέρβλητες προκλήσεις.
Στη συνέχεια έρχεται αυτή η τελική πρόκληση.
Στην τελική αναμέτρηση, ο ήρωας θριαμβεύει και δείχνει πως εξακολουθεί να έχει το μαγικό άγγιγμα.
Αυτό πιθανότατα θα είναι το σενάριο για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη, σύμφωνα με την ING.
Στη (σχεδόν) τελική αναμέτρηση, με όλα τα μάτια στο Super Mario (Draghi), το βασικό ερώτημα θα είναι αν μπορεί να τραβήξει ακόμα ένα νομισματικό πυροτέχνημα ενάντια στην αυξανόμενη αντιπολίτευση εντός της ΕΚΤ.
Η μακροοικονομική κατάσταση μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου δεν έχει βελτιωθεί.
Αντ 'αυτού, παρά την τελευταία σταθεροποίηση ορισμένων δεικτών εμπιστοσύνης, υπάρχουν προσωρινά σημάδια ότι η επιβράδυνση της βιομηχανίας και τα εξωτερικά προβλήματα έχουν φτάσει στον πυρήνα της οικονομίας.
Ακόμη και αν η ευρωζώνη δεν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σοβαρής ύφεσης, μια περίοδος στασιμότητας θα κάνει πολύ λίγα για να άρει τον πληθωρισμό εκεί που η ΕΚΤ θα ήθελε να τη δει.
Επίσης, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και η ισχυρότερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ κατά την ημερομηνία λήξης των τελευταίων προβλέψεων είναι πιθανό να αποδυναμώσουν τις προοπτικές του πληθωρισμού της ΕΚΤ.
Τον Ιούνιο, το προσωπικό της ΕΚΤ προέβλεψε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα φθάσει στο 1,2% το 2019 και στο 1,4% το 2020 και το 2021.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί από 1,3% το 2019 σε 1,6% το 2021.
Και η ING αναμένει αναθεωρήσεις προς τα κάτω.
Με περαιτέρω αναθεωρήσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, και ιδίως με τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των προβλέψεων για τον πληθωρισμό και του στόχου της ΕΚΤ, η υπόθεση της νέας δράσης της ΕΚΤ είναι ισχυρή.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες ότι η πρόσθετη νομισματική χαλάρωση θα αποτελέσει μια αλλαγή του παιχνιδιού για τις οικονομικές προοπτικές.
Το τελευταίο σλόγκαν που χρησιμοποίησαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και την περασμένη εβδομάδα η Christine Lagarde, είναι ότι "η νομισματική πολιτική δεν είναι το μόνο παιχνίδι στην πόλη".
Μια άλλη υπόδειξη ότι η ΕΚΤ θα επιθυμούσε να ενταχθούν οι κυβερνήσεις και η δημοσιονομική πολιτική.
Κατά την άποψη της ING, ακόμα κι αν η ομάδα των QE-σκεπτικιστικών γερακιών έχει αυξηθεί, εξακολουθεί να μοιάζει με φωνητική μειονότητα.
Και μάλιστα, με τα επιτόκια σε ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο κοντά στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, οι συνθήκες χρηματοδότησης δεν ήταν ποτέ πιο ευνοϊκές και οι δυσμενείς συνέπειες που απορρέουν από μη συμβατικά μέτρα, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί τι θα άλλαζε ένας άλλος γύρος νομισματικών κινήτρων.
Ωστόσο, για να παραφράσει κανείς τον Jean-Claude Trichet, η ΕΚΤ διαθέτει μόνο μια βελόνα στην πυξίδα της και η βελόνα είναι η σταθερότητα των τιμών.
Χωρίς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει σύντομα, το να μην κάνει κάνεις τίποτα δεν είναι επιλογή.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ;

Φαίνεται να υπάρχει ευρεία συμφωνία στην ΕΚΤ να κάνει κάτι αυτήν την εβδομάδα.
Ωστόσο, τα τελευταία σχόλια αρκετών στελεχών υποδηλώνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει έντονη συζήτηση σχετικά με τα πολιτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η ΕΚΤ.
Τα παραδοσιακά γεράκια, όπως ο Jens Weidmann από τη Γερμανία, ο Klaas Knot από την Ολλανδία και η Sabine Lauthenschläger στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξέφρασαν την αντίθεσή τους τουλάχιστον ενάντια στην επανεκκίνηση του QE.
Η Lauthenschläger, για παράδειγμα, τόνισε ότι το QE πρέπει να είναι η τελευταία σχέση σε περίπτωση κινδύνου αποπληθωρισμού.
Ενώ αυτοί είναι οι συνηθισμένοι ύποπτοι, παρόμοια σχόλια από τα παραδοσιακά λιγότερο ασταθή μέλη της ΕΚΤ, όπως ο Francois Villeroy de Galhau της Γαλλίας και ο Mads Müller από την Εσθονία, δημιούργησαν κάπως μεγαλύτερη αβεβαιότητα μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά, καθώς φαίνεται ότι η ομάδα των γερακιών μεγαλώνει.
Ωστόσο, η Villeroy de Galhau και ο Müller δεν κατέχουν δικαιώματα ψήφου στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης