Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αναβαθμίζεται από το καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» η Αργεντινή - Αρνητικό το trend

DBRS: Αναβαθμίζεται από το καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» η Αργεντινή - Αρνητικό το trend
Η DBRS αναβαθμίζει τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής 
Σε «R-5» -από «επιλεκτική χρεοκοπία»- αναβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής η DBRS, στον απόηχο της αναδιάρθρωσης του βραχυπρόθεσμου δημοσίου χρέους της χώρας.
Βέβαια, η DBRS διατήρησε σε «CC» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, ενώ οι προοπτικές επαναξιολόγησης (trend) παραμένουν υπό καθεστώς επιτήρησης για υποβάθμιση (εντός των επόμενων τριών μηνών).
Στις 30 Αυγούστου 2019, ο καναδικός οίκος υποβάθμισε σε «CC» από «Β» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής, μεταβάλλοντας παράλληλα σε «επιλεκτική χρεοκοπία» -από «Β»- τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ταλανιζόμενης χώρας.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, η υποβάθμιση αντανακλά την ανακοίνωση της 28ης Αυγούστου ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την παράταση των προθεσμιών λήξης σε ένα ευρύ φάσμα χρεογράφων.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 29 και 30 Αυγούστου δείχνουν ότι η αναδιάρθρωση θα εφαρμοστεί στο βραχυπρόθεσμο χρέος της Αργεντινής, το οποίο εκφράζεται σε δολάρια.
Περιλαμβάνει μερική αναστολή των πληρωμών βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που λήγουν στις 30 Αυγούστου.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι στη συνέχεια θα δρομολογήσουν μια «εθελοντική» ανταλλαγή χρέους για την παράταση των προθεσμιών λήξης των πρόσθετων πιο μακροπρόθεσμων τίτλων που λήγουν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
«Αν και η αναδιάρθρωση αυτή είναι αρκετή για να διατηρήσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Αργεντινή σε καλό και να μετριάσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε βραχυπρόθεσμη βάση, οι προοπτικές της Αργεντινής αναμένεται να παραμείνουν αβέβαιες μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών και τις πιέσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Η απώλεια εμπιστοσύνης στο πέσο, αν δεν αντιστραφεί γρήγορα, θα αυξήσει τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους σε ξένο νόμισμα. (…)
Τα αποτελέσματα των εκλογών στις 11 Αυγούστου δείχνουν ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Alberto Fernandez είναι πιθανό να κερδίσει τις γενικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου.
Η προοπτική μιας νίκης του Fernandez έχει αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα», σχολιάζει ο οίκος.
Η DBRS αναμένει το δημόσιο χρέος να υποχωρήσει στο 69% του ΑΕΠ το 2020, από 75,9% και 86% του ΑΕΠ το 2019 και 2018, αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, θα επανέλθει το 2020, στο 2,2%, έπειτα από συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,2% και 2,5% το τρέχον και το περασμένο έτος, αντίστοιχα.
Τέλος, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί στο 1,5% το επόμενο έτος, από 2,7% και 5% του ΑΕΠ το 2019 και 2018, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης