Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας – Πρόβλημα το χρέος

Scope: Μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας – Πρόβλημα το χρέος
Έκθεση της Scope Ratings για την Ιταλία 
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία («ΒΒΒ+», σταθερό outlook) έχει μια σπάνια ευκαιρία να επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings, υπογραμμίζοντας ότι, ωστόσο, η αντιμετώπιση του επίμονα υψηλού δημόσιου χρέους και της χαμηλής ανάπτυξης παραμένει μια τεράστια πρόκληση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στο 132% του ΑΕΠ το 2021, το ίδιο επίπεδο με το 2018.
«Η νέα κυβέρνηση έχει μια σπάνια ευκαιρία να επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς καταρτίζει τον προϋπολογισμό της για το 2020 σε μια περίοδο εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων".
Αναγνωρίζουμε επίσης τη μακρόχρονη αδυναμία των ιταλικών κυβερνήσεων να μειώσουν σημαντικά το δημόσιο χρέος, όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια.
Υπογραμμίσαμε στο παρελθόν ότι αυτή η αποτυχία να μειωθεί το χρέος σε καλές οικονομικές περιόδους αυξάνει τους κινδύνους για την ιταλική σταθερότητα του χρέους, ειδικά όταν η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει αναπόφευκτα μια σημαντική κάμψη.
Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τις τεταμένες σχέσεις της Ιταλίας με την υπόλοιπη ΕΕ», σχολιάζει ο οίκος, ο οποίος «βλέπει» στο μόλις 0,1% την οικονομική ανάπτυξη της χώρας το 2019 και στο 0,6% το επόμενο έτος.
Ο οίκος υπολογίζει τη δυνητική ανάπτυξη της Ιταλίας στο 0,7% μεσοπρόθεσμα, μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ.
Η ατζέντα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει έναν επεκτατικό προϋπολογισμό για το 2020 και την εισαγωγή ενός κατώτατου μισθού.
«Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες: πώς θα αντισταθμίσει η κυβέρνηση τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ το 2020 με εναλλακτικά μέτρα για τη δημιουργία εσόδων και τη μείωση των δαπανών;», διερωτάται η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης