Με discount 25% στα 7 ευρώ θα διατεθούν τα 108 εκατ μετοχές των ΕΛΠΕ στο αμερικανικό fund που έχει βρει ο Λάτσης (Paneuropean)

Με discount 25% στα 7 ευρώ θα διατεθούν τα 108 εκατ μετοχές των ΕΛΠΕ στο αμερικανικό fund που έχει βρει ο Λάτσης (Paneuropean)
Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ θα επιδιώξει να επισπεύσει την διαδικασία του placement στο ελληνικό χρηματιστήριο για την διάθεση του 35,5% της εταιρίας έναντι 750 εκατ ευρώ.
Στα επίπεδα των 7 ευρώ θα διατεθούν τα 108 εκατ μετοχές ή 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων μέσω του χρηματιστηρίου σε διεθνή επενδυτή… που έχει βρεθεί.
Πρόκειται για discount τουλάχιστον 25% επί των τιμών την τρέχουσα περίοδο στο χρηματιστήριο στα 9 ευρώ.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διατεθούν τα 108 εκατ μετοχών των ΕΛΠΕ στα 6 ή 7 ευρώ που σημαίνει εύρος τιμήματος 640 με 750 εκατ ευρώ έναντι τρέχουσας αξίας 970 εκατ ευρώ.
Το bankingnews σε ανύποπτο χρόνο έχει αποκαλύψει ότι κατά την συνάντηση Λάτση με Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ανέλαβε πρωθυπουργός… η πλευρά Λάτση ανέφερε ότι έχει βρεθεί επενδυτής – αμερικανικό fund – το οποίο θα ενδιαφερόταν να αγοράσει στρατηγικό ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Πετρελαίων δομείται ως εξής
-Paneuropean oil (όμιλος Λάτση)  45,5%
-ΤΑΙΠΕΔ 35,5%
-Ξένοι θεσμικοί 5,9%
-Ιδιώτες επενδυτές 7,8%
Με το μοντέλο της διάθεσης 108 εκατ μετοχών σε σύνολο 305 εκατ μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου σε επενδυτές ουσιαστικά αποδυναμώνεται το Ελληνικό Δημόσιο θα μηδενίσει ή θα παραμείνει με οριακό ποσοστό μειοψηφίας εάν τελικώς διατεθεί το 30%.
Η πλευρά Λάτση πάντως φαίνεται ότι έχει σχεδιάσει προσεκτικά τα βήματα της.
-Έχει ήδη βρει αμερικανικό fund το οποίο θα καταβάλλει από 640 έως 750 εκατ ευρώ για το 35% των ΕΛΠΕ
-Με την κίνηση αυτή Λάτσης και αμερικανικό fund αποκτούν τον πλήρη έλεγχο των Ελληνικών Πετρελαίων.
-Η διάθεση των μετοχών με discount είναι στρατηγικά λάθος αλλά χρηματιστηριακά έχει λογική καθώς με 45,5% η πλευρά Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Το funds δεν αποκτάει το management αλλά συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο.
-Η πώληση μετοχών με discount αποτελεί το κίνητρο στο fund να συμμετάσχει στην διαδικασία του placement της διάθεσης μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου.
Τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται είναι
Α)Είναι αυτή η ορθή στρατηγική;
Β)Γιατί με την διάθεση του 51% των μετοχών των ΕΛΠΕ, επί της ουσίας το ενδιαφέρον ήταν εντυπωσιακά μειωμένο;
Γ)Είναι ορθό το ελληνικό κράτος να χάσει τον στρατηγικό του ρόλο στα ΕΛΠΕ έναντι ενός ιδιώτη επενδυτή;

Συμπέρασμα

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ θα επιδιώξει να επισπεύσει την διαδικασία του placement στο ελληνικό χρηματιστήριο για την διάθεση του 35% της εταιρίας έναντι 640 με 750 εκατ ευρώ.
Το ερώτημα είναι το εξής, είναι ορθή αυτή η απόφαση;

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS