Ανώτατο Δικαστήριο Σκωτίας: Παράνομη η αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου - Έφεση από την κυβέρνηση Johnson

Ανώτατο Δικαστήριο Σκωτίας: Παράνομη η αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου - Έφεση από την κυβέρνηση Johnson
Πρόκειται για την πρώτη δικαστική νίκη των αντιπάλων της αμφιλεγόμενης διακοπής της λειτουργίας του κοινοβουλίου
Παράνομη έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας την απόφαση του Bρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες.
Πρόκειται για την πρώτη δικαστική νίκη των αντιπάλων της αμφιλεγόμενης διακοπής της λειτουργίας του κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η λειτουργία του κοινοβουλίου ανεστάλη τη Δευτέρα και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, μια κίνηση οι αντίπαλοι της οποίας υποστηρίζουν πως έγινε με στόχο να εμποδίσει τις απόπειρές τους να ελέγξουν εμπεριστατωμένα τα σχέδιά του Τζόνσον για την αποχώρηση από την ΕΕ και να του επιτρέψει να πιέσει προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
«Ζητούμε το κοινοβούλιο να επανασυγκληθεί αμέσως», δήλωσε στο Sky News η βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος Joanna Cherry.
«Τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους υποστηρικτές μας και στη φανταστική νομική ομάδα μας που πέτυχαν την ιστορική απόφαση ότι η διακοπή των εργασιών της Βουλής είναι παράνομη», έγραψε η ίδια στο Twitter.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι  θα ασκήσει έφεση στην απόφαση σκωτσέζικου δικαστηρίου.
«Είμαστε απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση και θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανάγκη να προωθήσει μια ισχυρή εσωτερική νομοθετική ατζέντα.
Η διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι ο νόμιμος και απαραίτητος τρόπος για να το πράξει», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την ανακοίνωση της απόφασης του κορυφαίου εφετείου της Σκωτίας.
Την Παρασκευή, δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε παρόμοια προσφυγή και η υπόθεση αυτή θα εξετασθεί στις 17 Σεπτεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο, το κορυφαίο δικαστικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS