Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ενα no-deal Brexit θα επιφέρει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στις ΗΠΑ

tags :
Ενα no-deal Brexit θα επιφέρει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στις ΗΠΑ
Ένα «no-deal» Brexit θα σήμαινε μια ασθενέστερη λίρα, που θα καταστήσει τα αμερικανικά προϊόντα ακριβότερα - Σοβαρότερες όμως οι συνέπειες για τις ΗΠΑ από τις επιπτώσεις ενός «σκληρού» Brexit στη Γερμανία 
Οι διπλωματικές διεργασίες γύρω από το Brexit κορυφώνονται, αλλά η πολιτική αναταραχή δεν θα ήταν το μόνο αποτέλεσμα ενός «σκληρού» Brexit.
Οι οικονομικές ανησυχίες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αφήσει την αγκαλιά της ΕΕ χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου περιλαμβάνουν επιπτώσεις στις εξαγωγές των ΗΠΑ και επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο.
Οι ΗΠΑ έχουν ένα μικρό εμπορικό πλεόνασμα με το Ηνωμένο Βασίλειο, που ανέρχεται κοντά στα 3 δισ. δολάρια όπως διαμορφώθηκε τους πρώτους επτά μήνες του 2019.
(Συγκριτικά, οι ΗΠΑ διακινούν αγαθά ύψους περίπου 500 δισ. δολαρίων το 2019 μέχρι τον Ιούλιο.)
Ένα σκληρό Brexit θα ήταν πιθανό να ξεφύγει αυτού του συνόλου, ακόμα και αν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σφυρηλατήσουν μια διμερή εμπορική συμφωνία.
Ο Tom Elliott, σύμβουλος στρατηγικής διεθνών επενδύσεων στον όμιλο deVere, προέβλεψε πως θα υπάρξει «μια αποτελεσματική σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω της ανατίμησης του δολαρίου».
«Το δολάριο είναι ένα ασφαλές νόμισμα, το οποίο θα αυξηθεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit», τόσο έναντι της λίρας όσο και έναντι του ευρώ, δήλωσε ο Elliott και ενδεχομένως και έναντι άλλων νομισμάτων.
«Εάν υπάρξει ένα «σκληρό» Brexit, η αξία της λίρας θα μειωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Jacob Kirkegaard, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson.
«Εάν είστε αμερικανός παραγωγός που πωλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξαφνικά αντιμετωπίζετε εμπόδιο», επειδή τα εμπορεύματα των ΗΠΑ θα γίνουν ακριβότερα.
Η προοπτική διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι ένας άλλος κίνδυνος που θα μπορούσε να χτυπήσει τις αμερικανικές εταιρείες.
«Στην περίπτωση ενός no-deal Brexit, θα υπάρξει σοβαρή διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε εταιρεία των Η.Π.Α. που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επηρεαστεί πολύ και αρνητικά», δήλωσε ο Kirkegaard.
Ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος περί της Ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics, προέβλεψε ότι ένα no-deal Brexit θα κοστίσει την ευρωζώνη 0,1 με 0,2% στο τριμηνιαίο ΑΕΠ, θα επηρεάσει τις πραγματικές εμπορικές ροές, αλλά και την ψυχολογία.
Θα επηρέαζε συγκεκριμένο τομέα και θα εμφανιζόταν στα μακροοικονομικά στοιχεία.
«Το κλίμα των επενδυτών, θα επηρεαστεί βαριά, η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές πιθανότατα θα καταρρεύσουν, επιδεινώνοντας την επιβράδυνση στις περιοχές που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε ο Vistesen σε πρόσφατη έρευνα
Πιο συγκεκριμένα, ένα no-deal Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία της Γερμανίας, η οποία κατά βάσιν είναι εξαγωγική κι αν επιβραδυνθεί ή σταματήσει η μεγαλύτερη οικονομία ΕΕ, τα αποτελέσματα θα επηρεάσουν με τη μορφή ντόμινο πολλά κράτη ακόμη και πολύ σοβαρά.
«Η Γερμανία η κινητήρια οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης.
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι ένα no-deal Brexit και να μην είναι σε θέση να συναλλάσσονται αποτελεσματικά όπως κάνουν τώρα με το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά καθώς η ευρύτερη ΕΕ και οι παγκόσμιες οικονομίες επιβραδύνονται», προειδοποίησε ο Nigel Green, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ομάδας deVere.
«Η γερμανική οικονομία είναι ένα οικονομικό deal πολύ μεγαλύτερο για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα, από την Βρετανία», δήλωσε ο Mitchell Goldberg, πρόεδρος της ClientFirst Strategy. 
Οι οικονομικοί αναλυτές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους ότι οι πολιτικές συνέπειες ενός no-deal Brexit θα μπορούσαν να διαπεράσουν τη Wall Street και να επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα των επενδυτών.
«Βλέπω το Brexit περισσότερο ως ένα τεστ για τη δημοκρατία», είπε ο Goldberg. «Για μένα, αυτό είναι ένα πολύ μεγαλύτερο χτύπημα, αφού ο εθνικισμός δείχνει το άσχημο πρόσωπό του».
«Νομίζω ότι ο ευρύτερος αντίκτυπος είναι μέσω ... της σημαντικής επίδρασης στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη και των ανησυχιών σχετικά με το σύστημα συναλλαγών στις επενδύσεις», ανέφερε ο Kirkegaard.
«Ένα no-deal Brexit θα σημάνει ουσιαστικά ότι η πολιτική έχει επικαλύψει την οικονομία, και οι πολιτικοί είναι πρόθυμοι να δεχθούν σημαντικές οικονομικές απώλειες για να ακολουθηθεί μια πολιτική που είναι εθνικιστική και ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και ότι ... αν το κάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τότε ίσως το ίδιο θα γίνει ακόμη πιο έντονα στις ΗΠΑ», είπε.
«Οι επιχειρήσεις θα ανησυχούν όλο και περισσότερο για το μακροπρόθεσμο μέλλον της διεθνούς εμπορικής κατάστασης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης