Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Resolution Foundation: Τώρα είναι η ώρα να προτοιμαστεί για την επόμενη ύφεση η Βρετανία

tags :
Resolution Foundation: Τώρα είναι η ώρα να προτοιμαστεί για την επόμενη ύφεση η Βρετανία
Resolution Foundation: Τώρα είναι η ώρα να προτοιμαστεί την επόμενη ύφεση η Βρετανία
Η Βρετανία δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ύφεση και πρέπει να εξετάσει νέα καινοτόμα αντίμετρα για να είναι έτοιμη κατά την άφιξή της, αναφέρει σε ανάλυσή του το think-tank, Resolution Foundation.
Οι ερευνητές του ιδρύματος δήλωσαν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει μια ύφεση επειδή τα επιτόκια είναι ήδη κοντά στο μηδέν.
Κατά την τελευταία ύφεση, η BoE μπόρεσε να μειώσει τα επιτόκια από 5% σε σχεδόν μηδέν.
 


Τώρα με τα επιτόκια στο 0,75%, ο επόμενος γύρος μείωσης των επιτοκίων θα έχει ελάχιστες διεγερτικές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία.
Ένας εκπρόσωπος του Resolution Foundation δήλωσε ότι η ποσοτική χαλάρωση παρείχε περίπου τα δύο τρίτα της στήριξης στην οικονομία κατά την τελευταία ύφεση, μειώνοντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Αλλά με την απόδοση του 10ετους βρετανικού κρατικού ομολόγου ήδη κοντά στο μηδέν, η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο πριν.
Το think-tank προειδοποίησε ότι οι βαθιές περικοπές των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος μαζί με την ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσαν να έχουν πολύ λίγα ερεθιστικά αποτελέσματα στην οικονομπία, πράγμα που σημαίνει ότι η BoE έχει σήμερα ένα εξαντλημένο κιτ εργαλείων πριν από μια ύφεση που θα μπορούσε να χτυπήσει βραχυπρόθεσμα.
Το Resolution Foundation ανέφερε ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι χώρες επανεξετάζουν ενεργά τα διαθέσιμα εργαλεία για τις κεντρικές τράπεζες εν μέσω της απειλής μιας παγκόσμιας ύφεσης.
Είπε ότι η Βρετανία και η BoE ανέβασαν αργά την αναθεώρηση των κιτ εργαλείων πολιτικής τους, ζήτησε να γίνει διεξοδική αξιολόγηση των διαθέσιμων εργαλείων.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας να επανεξετάσουν τα υπέρ και τα κατά ενός υψηλότερου στόχου για τον πληθωρισμό.
Το think-tank ζήτησε επίσης σχέδια υποδομών για έτοιμα έπιπλα και άμεσες πληρωμές προς τα νοικοκυριά για να μετριάσουν την οικονομία κατά την επικείμενη οικονομική ύφεση.
 


«Τώρα είναι η ώρα να προγραμματίσουμε την επόμενη ύφεση - επειδή το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε είναι βέβαιο ότι θα συμβεί», δήλωσε ο James Smith, διευθυντής έρευνας στο Resolution Foundation.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει σήμερα τον υψηλότερο κίνδυνο ύφεσης από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα είναι πλέον πιο εκτεθειμένα σε κάμψη από ό, τι ήταν τότε».
Η έκθεση του Resolution Foundation έρχεται καθώς η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2019 για πρώτη φορά σε επτά χρόνια, καθώς το σύννεφο αβεβαιότητας που έφερε η Brexit αποθάρρυνε τις επιχειρηματικές επενδύσεις και ώθησε ορισμένους καταναλωτές να αναβάλουν σημαντικές αγορές.
 


Για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο του 2019, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών. Αυτό είναι χαμηλότερο από αυτό που οι εμπειρογνώμονες είχαν αναμείνει (είχαν προβλέψει την ανάπτυξη να είναι επίπεδη).
Το μεγαλύτερο πλήμγμα  ήταν η πτώση της μεταποιητικής παραγωγής, γεγονός που προκάλεσε τη συρρίκνωση του τομέα παραγωγής κατά 1,4%. Οι κατασκευές εξασθένησαν επίσης ενώ ο τομέας κρίσιμων υπηρεσιών δεν έδωσε καθόλου ανάπτυξη.
Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η οικονομία έχει συρρικνωθεί από το 2012.
Η συρρίκνωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η Βρετανία θα μπορούσε να καταρρεύσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ παραμένουν σε αδιέξοδο. Ο πρωθυπουργός Boris Johnson έχει δεσμευτεί να φύγει στις 3 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, προκαλώντας την αποδυνάμωση της οικονομίας και πιθανόν να οδηγήσει σε ύφεση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης