Αν η Fed μειώσει σε αρνητικά επίπεδα τα επιτόκια παρέμβασης… θα παρανομήσει

Αν η Fed μειώσει σε αρνητικά επίπεδα τα επιτόκια παρέμβασης… θα παρανομήσει
Τα αρνητικά επιτόκια είναι στην τελευταία θέση της λίστας που εξετάζει η Fed
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, Jerome Powell, πιθανόν να φερθούν απερίσκεπτα εάν ακολουθήσουν την Ευρώπη και την Ιαπωνία στις αποφάσεις ενός αρνητικού επιτοκίου - ανεξάρτητα από το τι μπορεί να θέλει ο Πρόεδρος Donald Trump ή πόσο κακή θα μπορούσε να έχει η οικονομία των ΗΠΑ.
Και αυτό διότι σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομη, ενώ είναι επίσης ασαφές πόσο οικονομικό κέρδος θα αποφέρει, δεδομένης της πιθανής διαταραχής που θα μπορούσε να προκαλέσει σε τράπεζες και χρηματαγορά.
Τα οικονομικά στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ έχει οδηγήσει τη Fed να σκέφτεται το ενδεχόμενο να «μειώσει τα επιτόκια μέχρι το μηδέν ή και χαμηλότερα.
Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι με την ανεργία κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών, η Fed είναι πολύ μακριά από την περικοπή των επιτοκίων της στο μηδέν ή και χαμηλότερα.
Παρόλα αυτά, αναμένεται ευρέως να μειωθούν κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας την επόμενη εβδομάδα στην περιοχή από 1,75% έως 2%, ως απάντηση στον χαμηλό πληθωρισμό και στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι κατά πόσον η Fed θα ωθούσε τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος αν η οικονομία των ΗΠΑ υποχωρούσε σε υφεσιακά επίπεδα.
Με βάση τις δημόσιες και ιδιωτικές παρατηρήσεις των πολιτικών ιθυνόντων, η απάντηση δεν είναι πιθανόν.
Αντ 'αυτού, θα έβλεπαν άλλα εργαλεία - όπως οι αγορές ομολόγων μεγάλης κλίμακας και η καθοδήγηση για τα επιτόκια - για να προσπαθήσουν να δώσουν στην οικονομία την απαραίτητη ώθηση.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι στην τελευταία θέση της λίστας που εξετάζει η Fed, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και πρώην οικονομολόγος της Fed, Jonathan Wright.
Και αυτό διότι τα κέρδη από ένα τέτοιο μέτρο είναι περιορισμένα, ενώ το πολιτικό φαινόμενο - ο Trump - μπορεί να είναι μεγάλο.
Όταν η Fed μείωσε τα επιτόκια σε ένα εύρος από το μηδέν έως το 0,25% το 2008 και τα κράτησε σε αυτά τα επίπεδα επί επτά χρόνια, συχνά επικρίθηκε από τους νομοθέτες.
Πράγματι, σε ανάλυση του Αυγούστου του 2010, τα μέλη του προσωπικού της Fed αμφισβήτησαν εάν η κεντρική τράπεζα είχε τη νομική εξουσία να καθορίσει αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ.
Αυτό εξακολουθεί να είναι ένας λόγος για προσοχή σε ορισμένους πολιτικούς ιθύνοντες.

Πέντε κεντρικές τράπεζες με αρνητικά επιτόκια
Image

Η "μεγάλη ανησυχία" θα είναι "ο αντίκτυπος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ικανότητα των χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών να είναι πραγματικά υγιείς και να λειτουργούν", αναφέρουν οι αναλυτές.
Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα όριο για το πόσο τα επιτόκια μπορούν να ωθηθούν προς τα κάτω πριν αρχίσουν να κάνουν κακό την οικονομία, προτρέποντας τις τράπεζες να περιορίσουν τον δανεισμό τους.
«Τα αρνητικά επιτόκια σίγουρα θα έπαιζαν ολέθριο ρόλο στην κερδοφορία των τραπεζών», δήλωσε ο Fred Cannon, διευθυντής έρευνας στην επενδυτική τράπεζα Keefe, Bruyette & Woods.
Ωστόσο, οι τράπεζες των ΗΠΑ ενδέχεται να υποφέρουν λιγότερο από τους ομολόγους τους στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, ανέφερε.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατέχουν λιγότερα χαμηλότερης απόδοσης εταιρικά και στεγαστικά δάνεια στους ισολογισμούς τους.
Τα κεφάλαια της αγοράς χρήματος θα συμπιέζονταν επίσης από τα αρνητικά επιτόκια, αν και οι μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2014 σημαίνουν ότι πλέον είναι λιγότερο ευάλωτοι από ό, τι πριν.
Εάν τα επιτόκια υποχωρήσουν κάτω από το μηδέν, η πρώτη γραμμή άμυνας των επενδυτών έναντι εκείνων που χρεώνουν τα χρήματά τους θα ήταν η μείωση των τελών.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS