Πολύ αδύναμη η παρέμβαση της ΕΚΤ - Πιέσεις σε τράπεζες και ΧΑ -0,79% στις 850 μον. – Ράλι στα ομόλογα, Ελλάδα 1,52%, Ιταλία 0,84%

Πολύ αδύναμη η παρέμβαση της ΕΚΤ - Πιέσεις σε τράπεζες και ΧΑ -0,79% στις 850 μον. – Ράλι στα ομόλογα, Ελλάδα 1,52%, Ιταλία 0,84%
Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ μείωση επιτοκίου καταθέσεων κατά -0,10% στο -0,50% από -0,40% και νέα ποσοτική χαλάρωση με αγορές 20 δισ μηνιαίως είναι αδύναμο σχέδιο
(upd16)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στην πρώτη στήριξη των 850 μονάδων, καθώς η νέα παρέμβαση της ΕΚΤ απογοήτευσε τις αγορές....όπως αναμενόταν.
Στις τράπεζες επικράτησε έντονη νευρικότητα ενώ έκλεισαν τελικά ήπια πτωτικά, με τις μεγαλύτερες απώλειες η Alpha Bank -1,26% και ακολουθήσαν Πειραιώς -0,98%, Εθνική -0,69% και Eurobank -0,61% ενώ απώλειες -2,245 κατέγραψε η Attica Bank.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, επικράτησαν πτωτικές τάσεις, με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean, Motor Oil και Viohalco ενώ με κέρδη έκλεισαν μόνο Sarantis, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Αδύναμο κρίνεται το σχέδιο της νέας παρέμβασης της ΕΚΤ καθώς επικράτησαν οι κεντρικές τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης που αντιστέκονται στην ποσοτική χαλάρωση..
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων κατά -0,10% από -0,40% σε -0,50% καθώς και νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές 20 δισεκ. μηνιαίως αρχής γενομένης από 1η Νοεμβρίου 2019.
Η νέα παρέμβαση της ΕΚΤ είναι όπως αναμενόταν κατώτερη των προσδοκιών,
με τις αγορές να ανέμεναν ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της ήδη αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης ενώ φαίνεται ότι τελικά επικράτησε η επιφυλακτική στάση των "γερακιών" του διοικητικού συμβουλίου.
Επιπλέον, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα έως ότου οι συνθήκες για τον πληθωρισμό βελτιωθούν (αλλαγή guidance από την ΕΚΤ) ενώ το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν στοχεύει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες απαντώντας στην κριτική του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump ενώ παράλληλα άφησε και αιχμές κατά της Γερμανίας, η οποία διαμαρτύρεται για τις παράπλευρες απώλειες των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες..
Από την άλλη, ράλι καταγράφεται στην αγορά ομολόγων στην Ευρωζώνη  μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,52% και το ιταλικό 10ετές στο 0,84%.
Νωρίτερα σημειώθηκαν νέα ιστορικά χαμηλά με το 10ετές ελληνικό στο 1,487% και το ιταλικό 10ετές στο 1,758%

Από την άλλη, το ελληνικό CDS κινείται σταθεροποιητικά στις 232 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4638 μονάδες βάσης από 4865 μονάδες βάσης χθες (11/09)

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Οριακές μεταβολές καταγράφηκαν στο άνοιγμα της αγοράς με τον  Τραπεζικό Δείκτη στο -0,17% και τον Γενικό Δείκτη -0,08%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,43% και ο Γενικός Δείκτης +0,14%.
Περί τις 15:15, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών..και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,08% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,02%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 782,24  μονάδες με πτώση -0,91%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,79% στις 850 μονάδες έχοντας υψηλό στις 858,53 μονάδες και χαμηλό στις 848,54 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 19 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,03 εκατ. ευρώ και όγκου 243 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Motor Oil διακίνησε 43 χιλ. τεμάχια αξίας 867 χιλ. ευρώ, ο Φουρλής 87 χιλ. τεμάχια αξίας 467 χιλ. ευρώ και η Autohellas 113 χιλ. τεμάχια αξάις 698 χιλ. ευρώ.

Κινήσεις μετοχών και ειδήσεις της ημέρας

Με απώλειες -0,93% έκλεισαν τα ΕΛΠΕ ενώ με βάση πηγή που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews αναφέρει ότι η Goldman Sachs έχει αναλάβει ως σύμβουλος για το βιβλίο προσφορών των 108 εκατ μετοχών των ΕΛΠΕ ή 35,5% με discount 25% οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου 2019 σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το βιβλίο προσφορών θα είναι ανοικτό για όλους και η τιμή θα καθοριστεί από την ζήτηση ενώ το ερώτημα που τίθεται είναι εάν είναι δυνατό να ανοίξει βιβλίο προσφορών 108 εκατ μετοχών των ΕΛΠΕ χωρίς να έχει προσυμφωνηθεί και ο αγοραστής και η τιμή, καθώς είναι αδύνατο να μην υπάρξουν προσυμφωνίες.
Με απώλειες -1,48% έκλεισε η ΔΕΗ ενώ στο πλαίσιο διάσωσης της και σύμφωνα με ορισμένες πηγές η τιτλοποίηση της εταιρίας θα τμηματοποιηθεί σε δύο άξονες με των συμμετοχή των Pimco και J P Morgan
Ειδικότερα, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα ενταχθούν στην τιτλοποίηση θα τις αναλάβει η Pimco και τους υπόλοιπους λογαριασμούς που ήταν να ενταχθούν στην τιτλοποίηση έως 2,2 δισεκ. ευρώ θα δοθεί στην J P Morgan.
Με βάση τον σχεδιασμό έως τα τέλη Οκτωβρίου ή μέχρι μέσα Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση με στόχο να αντληθούν περί τα 450 με 480 εκατ ευρώ συνολικά.
Στην ΔΕΠΑ θα κυριαρχήσει το σενάριο διάσπασης σε Εμπορία και Υποδομών με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών ενώ έως τέλη Οκτωβρίου θα έχει αλλάξει ο νόμος που θα επιτρέψει την υλοποίηση του σχεδιασμού διάσπασης και αναζήτησης ιδιωτών επενδυτών.
Επίσης, την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνάντηση με την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναμένεται να έχει σήμερα (12/9) ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.
Στο τραπέζι της συνάντησης, που είναι προγραμματισμένη για τις 5:30 το απόγευμα, είναι βέβαιο ότι θα μπουν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της επιχείρησης, αρχής γενομένης από το σχέδιο διάσωσης που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και το οποίο μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει πρόγραμμα «στοχευόμενων εθελούσιων αποχωρήσεων» όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Πτωτικά έκλεισε ο Μυτιληναίος -1,27% ενώ στα 81,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη στο α΄ εξάμηνο του 2019 της Μυτιληναίος.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €175,3 εκατ. έναντι €145,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018 ενώ και ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση 38,2% και διαμορφώθηκε σε €990,8 εκατ. έναντι €717,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018 .

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 850 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 835-825 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση παραμένουν οι 865, 880 μονάδες και ακολουθούν  οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 782 μονάδες με την πρώτη στήριξη  στην ζώνη των 750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 735-725 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 700 μονάδων.
Η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη των 800-810 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 850 -860 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Η τράπεζα Πειραιώς στις 4 Δεκεμβρίου 2019 θα καταβάλλει στο ΤΧΣ που είναι μέτοχος με 26% τα 165,46 εκατ ευρώ που αντιστοιχούν σε τόκους των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές Cocos ύψους 2,040 δισεκ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός της διοίκησης Χρήστου Μεγάλου είναι να πληρώσει τους τόκους.
Σημειώνεται ότι το 2018 αποφασίστηκε να μην καταβληθεί ο τόκος για λόγους κεφαλαιακής επάρκειας και η τότε απόφαση δεν αποτέλεσε γεγονός ενεργοποίησης.
Με βάση τον νόμο εάν δεν καταβληθεί ο τόκος για δεύτερη φορά οι ομολογίες μετατρέπονται σε μετοχές στα 6 ευρώ έναντι 3 ευρώ περίπου που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή..
Επίσης η τρ. Πειραιώς μπορεί να πληρώνει κανονικά τους τόκους 165,46 εκατ ετησίως αλλά  στο τέλος του 2022 να ζητήσει παράταση στον χρόνο αποπληρωμής του Cocos άλλα 4 χρόνια ενώ από την άλλη  μπορεί να αποφασίζει να ασκήσει το δικαίωμα της να πληρώσει τόκο 165,466 εκατ με την έκδοση κοινών μετοχών πρωτογενώς αντί για μετρητά..
Μια σημαντική πρωτοβουλία με αναπτυξιακό πρόσημο έλαβε η διοίκηση της Eurobank υπό τον Φ. Καραβία.
Ανακοίνωσε ένα σπονδυλωτό σχέδιο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, που ξεκινάει με την χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων και θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες.
H Eurobank πρωτοστατεί στην μείωση των NPEs αλλά και στην χορήγηση νέων δανείων και αποδεικνύει έμπρακτα την στήριξη της στην εθνική οικονομία.
Η Eurobank εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην αγορά στεγαστικής πίστης με τα  νέα σταθερά στεγαστικά προγράμματα τα οποία  καλύπτουν όλο το φάσμα των στεγαστικών αναγκών του υποψήφιου δανειολήπτη για αγορά/επισκευή & κατασκευή ακινήτου (ανέγερση/αποπεράτωση) και αποτελούν το ενδεδειγμένο μέσο για την αξιοποίηση των ευκαιριών της αγοράς με τη σιγουριά και σταθερότητα του προκαθορισμένου επιτοκίου.

Η επικαιρότητα

Συνεδριάζει αύριο Παρασκευή (13/9) στο Ελσίνκι της Φιλανδίας το Eurogroup, προκειμένου να περάσουν τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που εξήγγειλε η Αθήνα και θα παρουσιάσει ο Χρήστος Σταϊκούρας στην πρώτη του επαφή με τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το εύρος της επίπτωσης στον προϋπολογισμό του 2020.
Εάν, δηλαδή, πρόκειται για μέτρα που επηρεάζουν αρνητικά τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο προκαλώντας δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020.
Βέβαια η ετυμηγορία από τις Βρυξέλλες, πάνω σε αυτό το ζήτημα, δεν θα βγει τώρα αλλά στο τέλος Νοεμβρίου με τη νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία θα αποτυπώνονται τα αποτελέσματα του 4ου κύκλου της μεταμνημνονιακής αξιολόγησης.
Τουλάχιστον 12-13 είναι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά μέχρι την επόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, όπου θα ξεκινήσει το σκανάρισμα των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών.
Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που παρουσιάζει η κυβέρνηση, καθώς προβλέπεται μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδύσεις που θεωρούνται στρατηγικές για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν γρήγορα όπως  σημειώνει κυβερνητικό σημείωμα με αφορμή την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου.
Επίσης το υπουργείο Εργασίας φέρνει ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (εθνικές και τοπικές ομοιοεπαγγελματικές και κλαδικές συμβάσεις), στις οποίες εισάγεται ο θεσμός της εξαίρεσης και  τίθενται εκτός ισχύος οι γενικές ρυθμίσεις.
Στο 16,9% υποχώρησε η ανεργία το β' τρίμηνο του 2019 έναντι 19,2% που ήταν το α' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ειδικότερα, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 3.956.424 άτομα, ενώ οι άνεργοι ανέρχονται σε 805.047 άτομα με το 70,8% αυτών να είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Την αναστολή της επιβολής  υψηλότερων δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δις δολαρίων από την 1η Οκτωβρίου για τη 15η Οκτωβρίου, σε μια «χειρονομία καλής θέλησης» αποφάσισε ο πρόεδρος των  ΗΠΑ, Donald Trump, τη στιγμή που καταγράφονται βήματα προσέγγισης με την Κίνα στο μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο.
Σημειώνεται πως οι δασμοί των ΗΠΑ επρόκειτο να αυξηθούν από το 25% στο 30% για μια σειρά από εισαγόμενα αγαθά κινεζικής προέλευσης.
Την ίδια στιγμή όμως και το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι εξαιρούνται από την επιβολή δασμών κάποια αμερικανικά αντικαρκινικά φάρμακα και άλλα αγαθά, κίνηση που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και θετική λίγο πριν αρχίσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών στις ΗΠΑ.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Κέρδη επικράτησαν σήμερα (12/9) στις ασιατικές αγορές, δεχόμενες ώθηση από την περαιτέρω αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,75%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,75% στις 3031,24 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,26% στις 27087,63 μονάδες

Συγκρατημένη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Συγκρατημένη άνοδος καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,25%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακές απώλειες -0,01%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,35%, ο S&P στο +0,45%, ο Nasdaq με κέρδη +0,65% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,22% (9,27 δολ)

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5820 ευρώ με πτώση -0,69% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6470 ευρώ με πτώση -1,26% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,02 ευρώ με πτώση -0,98% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8150 ευρώ με πτώση -0,61%  με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,5180 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 677 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4360 ευρώ με πτώση -2,24%, με όγκο 391 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 201 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  στα 13,66 ευρώ με πτώση -2,01% και κεφαλαιοποίηση 271 εκατ. ευρώ

Πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, Motor Oil, Viohalco, Φουρλής, ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Sarantis, Ελλάκτωρας και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,04 με πτώση -0,30% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,09 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,30 ευρώ με πτώση -0,40% και αποτίμηση 5,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,7880 ευρώ με πτώση -1,48% και αποτίμηση 647 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,11 ευρώ με πτώση -1,40 και κεφαλαιοποίηση 490 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,6850 ευρώ με πτώση -0,56% και αποτίμηση 3,11 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,18 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,52 ευρώ με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,16 ευρώ με πτώση -2,89% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,7450 ευρώ με πτώση -1,27% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,12 ευρώ με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3740 ευρώ με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,28 ευρώ με πτώση -2,04% και με κεφαλαιοποίηση στα 274 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1370 ευρώ με πτώση -2% και κεφαλαιοποίηση 129 εκατ. ευρώ

Ράλι στα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ -  Στο 1,52% το 10ετές ελληνικό ομόλογο - Νωρίτερα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,487%

Ράλι καταγράφηκε στα ελληνικά ομόλογα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ  όπως και στις αποδόσεις όλων των ομολόγων στην Ευρωζώνη.
Το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,52% ενώ νωρίτερα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,487%, ομοίως και το ιταλικό 10ετές στο 1,758%
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται στο 1,52% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,84%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,57% με το αμερικανικό 10ετές 1,72% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 68 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 129 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%...ωστόσο τέτοια επιτόκια κάτω από οποιοδήποτε σενάριο δεν θα δικαιολογούνται.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,15 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,46% με απόδοση αγοράς 0,50% και απόδοση πώλησης 0,43%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,59%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,85%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07% με το ιστορικό χαμηλό 1,04% στις 9 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,29%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 117,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,47% με απόδοση αγοράς 1,50% και απόδοση πώλησης 1,44%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 119,98 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50% με απόδοση αγοράς 1,52% και απόδοση πώλησης 1,48%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου 2019 στο 1,52%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,97%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,78  μονάδες βάσης και απόδοση 2,26%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,46%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,43% σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 207 μονάδες βάσης από 224 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 232 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4638 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,32% ή 232 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ράλι στα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ -  Το 10ετές ιταλικό ομόλογο στο 0,84%

Ράλι καταγράφηκε στα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα νωρίτερα, σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019  .
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/9/2019 στο -0,55% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,005% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,84% ενώ νωρίτερα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,758%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,44%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS