Κικίλιας: Ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση στο σύστημα Υγείας – Δεν θα αφήσουμε αβοήθητα τα νοσοκομεία

Κικίλιας: Ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση στο σύστημα Υγείας – Δεν θα αφήσουμε αβοήθητα τα νοσοκομεία
Τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία του ΕΣΥ δηλώνουν από μόνα τους ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών είπε ο κ.Κικίλιας
Ιδιαίτερη δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση στο σύστημα Υγείας ο υπ. Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει αβοήθητα τα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες.
Ο κ.Κικίλιας, αφού σημείωσε ότι τα μεγάλα λόγια πρέπει να λείπουν από το υπουργείο Υγείας, παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση που παρέλαβε ύστερα από έρευνα δύο μηνών.
Σύμφωνα με το όσα είπε ο κ.Κικίλιας, 4 στα 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ δηλώνουν από μόνα τους ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών ενώ όσον αφορά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ανέφερε ότι 1 στα 2 νοσοκομεία λειτουργεί χωρίς σύστημα διαλογής των περιστατικών και 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής.
Παράλληλα, τόνισε ότι 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν έκθεση επιτροπής λοιμώξεων, ότι 1 στα 2 δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών, ότι 8 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα και ότι 9 στα 10 νοσοκομεία κάνουν λόγο για ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού εργαστηριακού τομέα.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι 1 στα 2 νοσοκομεία υποστηρίζει ότι έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.
Όσον αφορά τις προσλήψεις, ο Β. Κικίλιας είπε ότι από το 2015 έως το 2019 αποχώρησαν 8.577 και προσλήφθηκαν 7205, δηλαδή δεν αναπληρώθηκαν 1372 θέσεις στο ΕΣΥ.
Σημαντικές ήταν και οι αναφορές που έγιναν για την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων με τον κ.Κικίλια να κάνει λόγο για υποστελέχωση λογιστηρίων, ανύπαρκτους ισολογισμούς και μηδενικούς ελέγχους.
Όπως είπε, από τα 118 νοσοκομεία, τα 85 δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό το 2018, εκ των οποίων 10 ούτε το 2017.
Για τις προμήθειες είπε ότι τα τελευταία 2 χρόνια προκηρύχθηκαν μόνο 2 διαγωνισμοί, χωρίς καμία εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα.
Επιπλέον, ο κ.Κικίλιας έκανε λόγο για απουσία μόνιμων μέτρων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, τονίζοντας ότι 793 εκατ. έχει δώσει ο ιδιωτικός τομές για φάρμακα στα νοσοκομεία και έχουν αποζημιωθεί 455 εκατ
Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ.Κικίλιας είπε ότι αναπτύχθηκε μη ισορροπημένα, τονίζοντας όμως ότι πολλά δαιδαλώδη προβλήματα είναι άλυτα για πολλά χρόνια και επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 4 χρόνια ο στόχος ήταν για 239 ΤΟΜΥ και λειτούργησαν μόνο 127, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόλις 370.000 πολίτες, ενώ θα μπορούσαν 702.000.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS