Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: Καταστροφική η πορεία της ΕΚΤ και οι αποφάσεις Draghi για νέο QE

Γερμανικός Τύπος: Καταστροφική η πορεία της ΕΚΤ και οι αποφάσεις Draghi για νέο QE
Oι ενέργειες Draghi δεν φέρνουν σταθερότητα αν και ο ίδιος ελπίζει ότι οι τράπεζες θα διαθέσουν τα χρήματα που θα απελευθερώσει η αγορά ομολόγων στο δανεισμό επιχειρήσεων 
Για καταστροφική πορεία της ΕΚΤ κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος με τους πολιτικούς στο Βερολίνο να «στηλιτεύουν» τις αποφάσεις Draghi για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Αυτό αναφέρει η γερμανική Tagesspiegel υπογραμμίζοντας ότι «οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ για περαιτέρω αύξηση των τιμωρητικών επιτοκίων για τις τράπεζες που «παρκάρουν» τα χρήματά τους στη Φρανκφούρτη αντί να τα διαθέτουν μέσω δανεισμού στην πραγματική οικονομία».
«Οι τράπεζες θα πληρώνουν εφεξής υψηλότερα τιμωρητικά επιτόκια όταν θα ‘παρκάρουν χρήματα' στην κεντρική τράπεζα.
Την ίδια ώρα η ΕΚΤ επαναφέρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Στόχος είναι να ενδυναμώσει την ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρωζώνης.
Ωστόσο οι ενέργειες Draghi δεν φέρνουν σταθερότητα. Κάθε άλλο. Ο ίδιος ελπίζει ότι οι τράπεζες θα διαθέσουν τα χρήματα που θα απελευθερώσει η αγορά ομολόγων στο δανεισμό επιχειρήσεων. Ωστόσο οι επιχειρήσεις δανείζονται ήδη σήμερα πιο φθηνά παρά ποτέ.
Κατά συνέπεια το φθηνό αυτό χρήμα θα βοηθήσει πρωτίστως να επιβιώσουν εκείνες οι επιχειρήσεις της νότιας Ευρώπης που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν χρεοκοπήσει προ πολλού. Ήδη γίνεται λόγος για εταιρίες-ζόμπι.
Με δεδομένη την τρομακτική πολιτική Draghi αυτό δεν προκαλεί έκπληξη».

Μεγάλες οι κοινωνικές συνέπειες

Αρκετά αιχμηρό και το σχόλιο της Neue Osnabrücker Zeitung: «Υπό την αιγίδα του Draghi η ΕΚΤ χάραξε μια καταστροφική πορεία. Εδώ και καιρό τα μειονεκτήματα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων.
Οι τράπεζες χάνουν τις αποδόσεις των επιτοκίων και μελλοντικά θα πρέπει να καταβάλλουν ακόμη μεγαλύτερα τιμωρητικά επιτόκια για χρήματα που ‘παρκάρουν'.
Ακολούθως θα μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες τους για τους οποίους η αποταμίευση είναι εδώ και καιρό ασύμφορη.
Το φθηνό χρήμα φουσκώνει τις τιμές στην αγορά ακινήτων και στις χρηματαγορές, την ώρα που οι αγορές ομολόγων απαλλάσσουν τα κράτη από την πίεση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Το χειρότερο όμως είναι οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της πολιτικής.
Την ώρα που οι εύποροι πολίτες χαίρονται για τις αυξανόμενες τιμές των ενοικίων και μετοχών, τα συντάξιμα του μέσου πολίτη παίρνουν τον κατήφορο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης