Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εντυπωσιακή βελτίωση στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, η Εθνική από 8,25% στο 5,90% - Προσεχώς επιτόκια στο 4,5%

Εντυπωσιακή βελτίωση στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, η Εθνική από 8,25% στο 5,90% - Προσεχώς επιτόκια στο 4,5%
Η γενική εκτίμηση πάντως είναι ότι οι αποδόσεις των ομολογιακών tier 2 θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο με προοπτική να διαμορφωθούν στο 4,5%.
Η μεγάλη μείωση του τραπεζικού ρίσκου αντικατοπτρίζεται στις αποδόσεις των ομολόγων που πρόσφατα εξέδωσαν οι ελληνικές τράπεζες.
Καταγράφεται εντυπωσιακή βελτίωση στις αποδόσεις των ομολόγων τόσο της Εθνικής όσο και της Πειραιώς ενώ προσεχώς με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις θα μπορούσαν οι αποδόσεις στα ομολογιακά tier 2 που χρησιμοποιούνται ως κεφάλαιο να υποχωρήσουν στο 4,5%.
Προφανώς η συγκυρία ευνοεί όσες τράπεζες θα εκδώσουν νέα tier 2 όπως η Alpha bank ή tier 1 που μελετάει η Eurobank.

Τι έχει συμβεί;

Δύο ελληνικές τράπεζες η Πειραιώς και η Εθνική πριν λίγο καιρό με στόχο να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους προχώρησαν στην έκδοση ομολογιακών tier 2.
Η Πειραιώς έκδωσε ομολογιακό tier 2 ύψους 400 εκατ ευρώ με επιτόκιο 9,75%.
Ακολούθησε η Εθνική με έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 400 εκατ και επιτόκιο 8,25%.
Οι εκδόσεις ήταν επιτυχείς καθώς οι τράπεζες συγκέντρωσαν τα απαραίτητα κεφάλαια ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Όμως πλήρωσαν πολύ ακριβά τις εκδόσεις για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Όμως η αλλαγή της κυβέρνησης σε βαθμό 30% και η μείωση του ρίσκου σε όλα τα ομόλογα κρατικά και εταιρικά λόγω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της χαλαρής νομισματικής πολιτικής σε βαθμό 70% έχουν οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά τις τιμές και σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις.
Έτσι λοιπόν το ομολογιακό tier 2 της Εθνικής εμφανίζει εύρος τιμής 109 με 110,22 μονάδες βάσης διαμορφώνοντας την απόδοση στο 5,90% από 8,25% που εκδόθηκε.
Αντιστοίχως της Πειραιώς εμφανίζει μέση τιμή 105,20 μονάδες βάσης που σημαίνει απόδοση 8,25% από 9,75% που είχε εκδοθεί.
Η Πειραιώς έφθασε στα επίπεδα της έκδοσης της Εθνικής.
Η γενική εκτίμηση πάντως είναι ότι οι αποδόσεις των ομολογιακών tier 2 θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο με προοπτική να διαμορφωθούν στο 4,5%.
Η Alpha bank που σχεδιάζει να εκδώσει tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ θα μπορούσε να επιτύχει επιτόκια από 5,8% και χαμηλότερα.
Η μείωση του κόστους άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες αποτελεί θετική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα.
Ακόμη οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν είναι ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων αλλά σε ένα βάθος χρόνου θα καταστεί εφικτό και αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης