Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού προειδοποιούν οι διεθνείς οίκοι - «Κόκκινη γραμμή» τα 85 δολ. για το πετρέλαιο - Βουτιά στα 64 δολ. για Brent

Για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού προειδοποιούν οι διεθνείς οίκοι - «Κόκκινη γραμμή» τα 85 δολ. για το πετρέλαιο - Βουτιά στα 64 δολ. για Brent
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν αστάθμητο παράγοντα, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί μια γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη στον Περσικό Κόλπο
Για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία λόγω της πετρελαϊκής κρίσης, προειδοποιεί η Citigroup, ενώ η JP Morgan εκτιμά ότι η Wall Street δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αν δεν αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου στα 80-85 δολ. το βαρέλι.
Την ίδια ώρα, η Capital Economics υπογραμμίζει ότι η επίδραση της κρίσης στις αγορές είναι περιορισμένη, με το βασικό σενάριο να προβλέπει σταθεροποίηση των τιμών στα 60 δολ. το βαρέλι.
Προειδοποιεί ωστόσο ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν αστάθμητο παράγοντα, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί μια γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη στον Περσικό Κόλπο.
Πάντως η ανακοίνωση της Σ. Αραβίας ότι η παραγωγή της δεν θα επηρεαστεί, τελικά, τόσο όσο είχε αρχικά προβλεφθεί μετά την επίθεση στην Aramco, ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση την τιμή του μαύρου χρυσού, με το Brent να αποδυναμώνεται άνω του 6%, ενώ το αμερικανικό αργό, αποδυναμώνεται 5,7%!

Citigroup: Παγκόσμιος στασιμοπληθωρισμός εάν το πετρέλαιο αυξηθεί επιπλέον 10 δολάρια

Η κρίση των τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε στασιμοπληθωρισμό;
Αυτό αναρωτιέται η Citigroup στην τελευταία ομότιτλη έκθεσή της, τονίζοντας ότι τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την απάντηση:
1) Η διάρκεια του σοκ
2) Η δυναμική του σοκ
3) Το νέο επίπεδο των τιμών.
Σύμφωνα με την Citigroup, θα πρέπει να δούμε πως το σοκ στην τιμή του πετρελαίου θα επηρεάσει άλλους κλάδους.
Ένα σοκ βραχυπρόθεσμο τείνει να απορροφάται από την παραγωγική διαδικασία, σε αντίθεση με το σενάριο που θέλει τις τιμές των πετρελαίων να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια συνήθως είναι διαχειρίσιμο, ενώ μεσοπρόθεσμα διορθώνεται.
Επομένως, έχει σημασία αν το σοκ των τιμών κερδίζει δυναμική.
Αναφορικά με το πόσο επηρεάζουν οι τιμές του πετρελαίου τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη εξαρτώνται από την ισορροπία της χρηματοπιστωτικής αγοράς που ξεπερνά την μακροπρόθεσμη τιμή ισορροπίας βάσει της προσφοράς και της ζήτησης.
Εάν διατηρηθεί και υπερβεί τις πρόσφατες αξίες, σύμφωνα με τη Citigroup, τότε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα επηρεάσει όχι μόνο τον πρωτογενή αλλά και τον βασικό πληθωρισμό τιμών, ιδίως για την Ευρωζώνη σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών.
Μία διαρκή διόγκωση τιμών πετρελαίου θα ενίσχυε άλλους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με το μοντέλο ανάλυσης της Citigroup, θα υπάρξει αύξηση του παγκόσμιου πρωτογενούς πληθωρισμού με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) και μείωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 0,1% το 2020 αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει μόνιμα υψηλότερη κατά 10 δολάρια το βαρέλι.
Οι μεταβολές των τιμών του πετρελαίου μπορεί επίσης να επηρεάσουν την τιμολόγηση του πληθωρισμού στην αγορά.
Έχει επίσης τη δυνατότητα να επηρεάσει την πιο μακροχρόνια τιμολόγηση του πληθωρισμού, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα των κινήσεων των χρηματοπιστωτικών αγορών.

JP Morgan: Εάν το πετρέλαιο δεν φτάσει τα 80-85 δολ., η Wall δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα

Την άποψη ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα αποτελέσουν πλήγμα για τα χρηματιστήρια, εάν δεν φτάσουν στα 80 με 85 δολ. ανά βαρέλι εξέφρασε ο Marko Kolanovic της JP Morgan.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, όταν οι τιμές του πετρελαίου είναι σταθερές, το πετρέλαιο έχει θετική επίδραση στον S&P 500, αλλά όταν σημειώνονται μεγάλες αυξήσεις τιμών, η συσχέτιση αποδυναμώνεται και γίνεται αρνητική.
Σύμφωνα με την JP Morgan, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου επιβαρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά υπάρχουν και θετικές συνέπειες, όπως η άνοδος των τιμών των ενεργειακών μετοχών.
Εξάλλου, ο Kolanovic αναφέρει ότι η άνοδος του γεωπολιτικού κινδύνου θα είναι επίσης ένας παράγοντας που θα πιέσει την Κίνα και τις ΗΠΑ για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.
Παράλληλα, «βλέπει» ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα κινηθούν ανοδικά κάτι που θα δώσει ώθηση στις ενεργειακές μετοχές.

Capital Economics: Oι αγορές δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από την επίθεση στην Aramco - Στα 60 δολ. το πετρέλαιο

Η επίθεση στην Saudi Aramco μονοπωλεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο στην πραγματικότητα η επίδραση στις περισσότερες αγορές ήταν περιορισμένη, σύμφωνα με την Capital Economics.
Oι αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα στις αγορές δεν θα αλλάξει, καθώς η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα σχετικά γρήγορα και οι μετοχές της ενέργειας υποχωρούν.
Εφόσον αποφευχθεί μία ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα παραμείνει στραμμένο στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνα και στις προοπτικές της Fed.
Αρχικά η τιμή του αργού Brent αυξήθηκε κατά περίπου 20% όταν άνοιξαν οι αγορές, αλλά στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε στο +10%, κάτω από το επίπεδό που βρισκόταν μόλις πριν από έξι εβδομάδες.
Τα νομίσματα μερικών μεγάλων εξαγωγέων πετρελαίου ενισχύθηκαν οριακά, ενώ αυτά των αναδυόμενων οικονομιών -εισαγωγών πετρελαίου δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η κλίμακα των κινήσεων ήταν μικρή.
Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες μεγάλες αγορές σημείωσαν πτώση, μικρότερη του -0,5%.
Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην τρέχουσα αντίδραση της αγοράς και προηγούμενες αντιδράσεις στο άλμα της τιμής του πετρελαίου, είναι ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης, αντί να αυξηθεί (γράφημα 1).
Το στοιχείο αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό ενισχύθηκαν οριακά, ενδεχομένως γιατί εκτιμάται πως η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα αποδειχθεί βραχύβια, άρα η επίδραση στις τιμές καταναλωτή θα είναι μικρή.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές τονίζουν ότι βρίσκονται σε αναμονή των εξελίξεων στον Περσικό Κόλπο, καθώς δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί μια στρατιωτική κλιμάκωση η οποία θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή, οδηγώντας τις τιμές σε νέα άνοδο.
Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο για την Capital Economics είναι η αποκατάσταση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες εβδομάδες, με τις τιμές να υποχωρούν στα 60 δολ, το βαρέλι έως τα τέλη του 2019.

Image

Morgan Stanley: Οι μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου επηρεάζουν κυρίως commodities και αναδυόμενες αγορές - Ασφάλεια σε ομόλογα, δολάριο και γεν

Τις δευτερογενείς επιπτώσεις των μεγάλων διακυμάνσεων στην τιμή του πετρελαίου εξετάζει η Morgan Stanley, μετά και τις τελευταία εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία που προκάλεσαν ισχυρές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας.
Στην τελευταία 7σέλιδη έκθεσή της με τίτλο "What Happens When Oil Spikes?" (τι συμβαίνει όταν το πετρέλαιο καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Morgan Stanley εξηγεί ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που αποδίδονται στην υπερβάλλουσα προσφορά και σε εκείνες με τη μικρότερη προσφορά.
Η χθεσινή (16/9) μεγάλη άνοδος έχει λίγα κοινά στοιχεία με τις προηγούμενες διακυμάνσεις.
Image
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων μεγάλων διακυμάνσεων μιας ημέρας τα τελευταία δέκα χρόνια, τα φαινόμενα έχουν εμφανιστεί σε αγορές με υπερβάλλουσα προσφορά, όπου χαρακτηρίζονται από την πτωτική πορεία των μελλοντικών συμβολαίων για τις τιμές (Contango), της επιδείνωσης του outlook 3-12 μηνών και τις χαμηλές αποτιμήσεις.
Η πρόσφατη διακύμανση όμως ήρθε όταν το brent διαπραγματεύεται σε ούτως ή άλλως υψηλά (ακριβά) επίπεδα, με πλαγιοανοδικό momentum και καμπύλη στην οποία οι μελλοντικές τιμές προσαρμόζονται ανοδικά (backwardation), παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίζονται τόσο ισχυρές όσο ήταν οι αγορές πετρελαίου στην αρχή του 2000 και το 1990.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αντίστοιχες ημερήσιες μεγάλες διακυμάνσεις εξαιτίας του παράγοντα της προσφοράς, οδηγούν σε χαμηλές αποδόσεις για τα commodities και τις αγορές των αναδυομένων οικονομιών για το επόμενο εξάμηνο.
Ομόλογα, δολάριο και γεν δείχνουν να έχουν μεγαλύτερες αντοχές στις εν λόγω διακυμάνσεις, αν και ο χρηματοοικονομικός κλάδος και τα value stocks υποαποδίδουν.
Αναλυτικά το ιστορικό:


Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης