Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Άλμα στα 150 δολ. για το πετρέλαιο, αν ξεσπάσει πόλεμος στη Μ. Ανατολή

Capital Economics: Άλμα στα 150 δολ. για το πετρέλαιο, αν ξεσπάσει πόλεμος στη Μ. Ανατολή
Μολονότι δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, μια στρατιωτική σύρραξη στην περιοχή, στον απόηχο της επίθεσης στις εγακαταστάσεις της Saudi Aramco, δεν μπορεί να αποκλειστεί
Για άλμα του πετρελαίου ακόμη και στα 150 δολ. το βαρέλι έως τα τέλη του 2019, σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, κάνουν λόγο οι αναλυτές της Capital Economics.
Μολονότι δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, μια στρατιωτική σύρραξη στην περιοχή, στον απόηχο της επίθεσης στις εγακαταστάσεις της Saudi Aramco, δεν μπορεί να αποκλειστεί, την ώρα που Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ «δείχνουν» ως ηθικό αυτουργό το Ιράν.
Η είδηση ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα εκτιμάται πως θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, νωρίτερα από ότι αναμενόταν, οδήγησε σε μείωση των τιμών του πετρελαίου σήμερα, αλλά είχε ελάχιστο αντίκτυπο στις αγορές μετοχών.
Αν και οι περισσότερες μετοχές πιθανότατα θα σημειώσουν σημαντική πτώση, αν οι εντάσεις κλιμακωθούν και προκαλέσουν μια οριστική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, οι χρηματιστηριακές αγορές των χωρών που είναι καθαροί εξαγωγείς πετρελαίου και εκείνων με υψηλή συγκέντρωση ενεργειακών αποθεμάτων πιθανώς δεν θα επηρεαστούν σημαντικά, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας θα ενημερώσει σχετικά με τη σοβαρότητα των ζημιών και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να επιστρέψουν στην πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής.
 Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραγωγή θα επανέλθει κανονικά σε διάστημα δύο έως τρειών εβδομάδων, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των τιμών του πετρελαίου.
Σύμφωνα με την Capital Economics, η επίδραση στις αγορές από τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco κατά το Σαββατοκύριακο ήταν αρκετά περιορισμένη.
Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τελευταίες ειδήσεις δεν είχαν καμιά επίδραση στις αγορές μετοχών. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και οι προοπτικές για την πολιτική της Fed παραμένουν πιο σημαντικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου», τονίζουν οι αναλυτές.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η πιθανότητα μιας κλιμάκωσης η οποία θα οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα αποτελέσει έκπληξη η εκτόξευση του πετρελαίου στα 150 δολ. το βαρέλι, έως τα τέλη του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης