Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβάθμιση σε «αρνητικό» από «σταθερό» στο outlook των γερμανικών τραπεζών

S&P: Υποβάθμιση σε «αρνητικό» από «σταθερό» στο outlook των γερμανικών τραπεζών
Υποβαθμίζεται το outlook των γερμανικών τραπεζών από την S&P Global Ratings
Σε αρνητικές -από σταθερές- υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) των γερμανικών τραπεζών η S&P Global Ratings, μία μη αναμενόμενη κίνηση από τον οίκο, επιβεβαιώνοντας τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.
Η απόφαση του οίκου αφορά μεταξύ άλλων τις Cooperative Banking Sector Germany, Deutsche Apotheker und Aerztebank AG, DZ HYP AG, DekaBank Deutsche Girozentrale.
Το outlook της Deutsche Bank (BBB +) έχει οριστεί σε σταθερό, επισημαίνεται.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται τον οικονομικό κίνδυνο για τις γερμανικές τράπεζες.
«Αναμένουμε ότι, μέσα στους επόμενους 24 μήνες, τα χαμηλά επιτόκια θα εξακολουθήσουν να παρεμποδίζουν τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων και τα έσοδα των τραπεζών.
Αυτό θα επιδεινωθεί από τις επιπτώσεις της διεύρυνσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών που βαρύνουν τις γερμανικές επιχειρήσεις και των αυξανόμενων τιμών των κατοικιών.
Οι αξιολογήσεις της Deutsche Bank δεν επηρεάζονται επειδή ο αυξημένος κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας δεν θα την επηρεάσει άμεσα, λόγω της διεθνούς διαφοροποίησης της τράπεζας. (…)
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης παρέχει πρόσθετες αποδείξεις ότι τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια ενδέχεται να επικρατήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προηγουμένως υποθέσαμε.
Αυτό έρχεται επίσης σε αντίθεση με τη σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής που προβλέψαμε στις αρχές του έτους. (…)
Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό των γερμανικών τραπεζών έχει μειωμένους δείκτες αποδοτικότητας, λόγω της αναδιάρθρωσης και του νομικού κόστους, αλλά πολλές δεν είναι σε θέση να μειώσουν γρήγορα το λειτουργικό κόστος λόγω της πολυπλοκότητας του δικαιώματος των μοντέλων λειτουργίας τους. (…)
Η οικονομία της Γερμανίας παρουσιάζει σαφή σημάδια αδυναμίας, για παράδειγμα στον τομέα της μεταποίησης.
Το εξωτερικό περιβάλλον δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο για την οικονομία της Γερμανίας υπό την καθοδήγηση των εξαγωγών.
Οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 47% του ΑΕΠ το 2018.
Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με το Brexit και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, πλήττουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Γερμανίας.
Ταυτόχρονα, οι παραδοσιακοί τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, περνούν από ένα σημαντικό μετασχηματισμό που συνεπάγεται κινδύνους για τις εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού. (…)
Η αύξηση των τιμών των κατοικιών παραμένει ισχυρή.
Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι τα πρότυπα στεγαστικών δανείων των γερμανικών τραπεζών παραμένουν συντηρητικά.
Οι δανειολήπτες καλούνται συχνά να συνεισφέρουν μέχρι και το 30% της τιμής πώλησης, και τα ενυπόθηκα δάνεια είναι συνήθως μακροπρόθεσμα (10 έτη ή περισσότερο) και με σταθερό επιτόκιο. (…)
Τούτου λεχθέντος, η εξαιρετικά ευέλικτη και διαφοροποιημένη οικονομία της Γερμανίας, τα χαμηλά ελλείμματα και η σημαντική καθαρή εξωτερική θέση, στηρίζουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Κατά συνέπεια, ο οικονομικός κίνδυνος για τις γερμανικές τράπεζες παραμένει χαμηλός σε μια σύγκριση σε παγκόσμιο επίπεδο», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης