Ανοικτά όλα τα σενάρια για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ

Ανοικτά όλα τα σενάρια για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ
Το μόνο βέβαιο είναι πως το Δημόσιο θα διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό των μετοχών που μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει στον Όμιλο
Κάθε άλλο παρά τελεσίδικα είναι τα δεδομένα σχετικά με την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πηγές ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε το ποσοστό του Δημοσίου που θα διατεθεί προς πώληση, αλλά ούτε και ο τρόπος με τον οποίο θα εκχωρηθεί.
Μάλιστα, με βάση πληροφορίες, ακόμη δεν μπορεί να αποκλειστεί με κατηγορηματικό τρόπο ότι η πλευρά Paneuropean, δηλαδή ο Ομιλος Λάτση δεν θα συμμετάσχει και αυτή τη φορά στην αποκρατικοποίηση, δηλαδή δεν είναι απίθανο να είναι και αυτός στην πλευρά των πωλητών με μικρό έστω πσοσοστό.
Ένα ενδεχόμενο που, αν τελικά λάβει σάρκα και οστά, όπως είναι φυσικό θα θέσει σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο τη διαδικασία.
Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι πως το Δημόσιο θα συνεχίσει να έχει παρουσία στα Ελληνικά Πετρέλαια, διατηρώντας ένα μικρό ποσοστό συμμετοχής και μετά την αποκρατικοποίηση του Ομίλου.
Επομένως, δεν πρόκειται να διαθέσει και το 35,5% που κατέχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται επίσης ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης θα ξεκινήσει να «τρέχει» μόνον όταν η διεθνής οικονομική συγκυρία είναι ευνοϊκή για την αίσια έκβαση του εγχειρήματος.
Aν δηλαδή υπάρξει αναταραχή στις διεθνείς αγορές, τότε η πώληση θα μετατεθεί για μεταγενέστερο χρόνο.
Τα ζητήματα έχουν να κάνουν με την προσέλκυση ουσιαστικού ενδιαφέροντος σε υψηλές αποτιμήσεις.
Βρίσκονται διερευνητικές επαφές σε εξέλιξη, με στόχο να προσδιοριστεί η καλύτερη δυνατή λύση, αλλά το τελικό σενάριο και ο χρόνος δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.

«Κλειδί» οι εισηγήσεις των συμβούλων αποκρατικοποίησης  

Όπως δείχνουν τα παραπάνω, ακόμη βρισκόμαστε μακριά και από την οριστικοποίηση του ακριβούς ποσοστού που θα διαθέσει το Δημόσιο, αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα γίνει αυτό.
Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις θα παίξουν οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης, Εθνική και Goldman Sachs, ώστε να γίνουν οι καλύτερες δυνατές επιλογές, για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επενδυτών.
Από την άλλη πλευρά, το ρευστό «τοπίο» που ακόμη επικρατεί για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, δεν σημαίνει πως δεν έχουν ξεκινήσει να εξετάζονται όλες οι διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, όπως ανέφεραν τα ΕΛΠΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αξιολογήσει, μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο χρηματιστηριακής διάθεσης της συμμετοχής του, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS