Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν τόσο για το Libra του Facebook

Γιατί οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν τόσο για το Libra του Facebook
Γιατί φοβίζει τόσο τους ειδικούς το ψηφιακό νόμισμα του Facebook
Ρυθμιστικές αρχές και αναλυτές παγκοσμίως έχουν εξετάσει ενδονυχιστικά την πρόταση του Facebook για το κρυπτονόμισμα Libra.
Όπως αναφέρει το CNBC, ένα σημείο-κλειδί της ανησυχίας είναι αν το Libra ανταγωνίζεται κυρίαρχα νομίσματα όπως το δολάριο.
Η πίεση στο Libra του Facebook έχει ενταθεί εν μέσω ανησυχιών για σοβαρή διαταραχή ολόκληρου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Την Τρίτη (17/9) ο Benoit Coeure της ΕΚΤ προειδοποίησε πως τα ψηφιακά νομίσματα όπως η libra "θα μπροούσαν να αμφισβητήσουν την υπεροχή του αμερικανικού δολαρίου". Το σχόλιο Coeure φάνηκε να απηχεί και την ανησυχία του προέδρου Trump, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το libra "είναι ελάχιστα αναξιόπιστο" και το "μόνο πραγματικό νόμισμα" στις ΗΠΑ είναι το δολάριο.
Η ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι το Facebook έχει τέτοια επιρροή που μόνο τον Ιούλιο είχε 2,4 δισ. ενεργούς χρήστες. Οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται έχουν έδρα την Ελβετία γνωστή ως Libra Association και περιλαμβάνει γίγαντες όπως η Uber, η Visa και η Vodafone.
Μια βασική ανησυχία είναι εάν το Facebook, μια εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, θα ανταγωνιζόταν πραγματικά με κυρίαρχα νομίσματα όπως το ευρώ και το δολάριο. Οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε επίσης να μειώσει και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ρυθμιστικές αρχές.
Συν τοις άλλοις, το τελευταίο διάστημα το Facebook βρίσκεται εν μέσω σκανδάλων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Το πρόβλημα λοιπόν είναι κατά πόσο θα μπορούσε να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών και με το Libra.
Το Facebook από την πλευρά του τονίζει πως δεν αποσκοπεί στο να ανταγωνιστεί άλλα νομίσματα. Κύριος σκοπός του είναι να επιτρέψει στους ανθρώπους να μετακινεί χρήματα σε όλο τον κόσμο με ευκολία.
Ο David Marcus, ο εκτελεστικός διευθυντής της πρωτοβουλίας του Libra, λέει ότι το νόμισμα δεν θα "απειλήσει την κυριαρχία των εθνών όταν πρόκειται για χρήματα".
Όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ο Dante Disparte του Libra Association δήλωσε ότι ο οργανισμός δεσμεύεται να προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών.
Πράγματι, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές και τους ειδικούς σε μια προσπάθεια να μετριάσει τους φόβους και τις ανησυχίες σχετικά με το ψηφιακό νόμισμα, πριν την προγραμματισμένη κυκλοφορία του το 2020.
Η πρωτοβουλία αυτή πάντως έχει αφυπνίσει τους ειδικούς παγκοσμίως, σχετικά με το πόσο θα έπρεπε ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες να ασχοληθούν με τα κρυπτονομίσματα. Αυτό σίγουρα είναι μία επιτυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης