Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: To TLTRO ΙΙΙ δεν θα βοηθήσει την οικονομία της Ευρωζώνης

tags :
Capital Economics: To TLTRO ΙΙΙ δεν θα βοηθήσει την οικονομία της Ευρωζώνης
Η απορρόφηση από τις 28 τράπεζες που έλαβαν μέρος ήταν πολύ χαμηλότερη από το αναμενόμενο
Tο TLTRO ΙΙΙ μπορεί να αποτελεί ένα δίκτυ ασφαλείας για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα βοηθήσει την οικονομία, εκτιμά η Capital Economics.
Η απορρόφηση από τις 28 τράπεζες που έλαβαν μέρος ήταν πολύ χαμηλότερη από το αναμενόμενο.
Οι τράπεζες απορρόφησαν μόλις 3,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του TLTRO III.
Τα τριετή δάνεια - με επιτόκιο που ξεκινά από το μηδέν και φθάνει έως το ύψος του επιτοκίου καταθέσεων, σήμερα -0,5% - αποτελούν μέρος του πακέτου στήριξης, το οποίο περιλαμβάνει την επανέναρξη των αγορών ομολόγων και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος.
Τα ποσά που πήραν οι 28 τράπεζες, οι οποίες συμμετείχαν στη σχετική διαδικασία, ήταν πολύ χαμηλότερα από το αναμενόμενο, καθώς οι προβλέψεις κυμαίνονταν από 20-100 δισ. ευρώ, σημειώνει το Bloomberg.
Πρόκειται για τον τρίτο γύρο των ονομαζόμενων στοχευμένων μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης, που προβλέπουν χαμηλότερο κόστος, αν οι τράπεζες χορηγούν περισσότερα δάνεια στις εταιρείες και τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με την Capital Economics, οι μη αναμενόμενες αλλαγές στους όρους του TLTRO III που ανακοίνωσε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, καταδεικνύουν ότι πιθανώς σκοπεύει να καταστήσει ακόμη πιο γενναιόδωρους τους όρους μελλοντικά.
Ως εκ τούτου, είναι πιθανό το TLTRO να καταστεί ακόμη πιο σημαντικό νομισματικό εργαλείο, δεδομένης της αντίθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σε περαιτέρω αγορές assets.
Ωστόσο, αν η ΕΚΤ δεν γίνει πιο γενναιόδωρη, το TLTRO δεν πρόκειται να βοηθήσει την οικονομία της Ευρωζώνης.

Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης