Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστασιάδης (Κύπρος): Κανένας διάλογος με την Τουρκία όσο συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Αναστασιάδης (Κύπρος): Κανένας διάλογος με την Τουρκία όσο συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ
Θα πρέπει να ομολογήσω ότι η πρόσφατη συνάντηση μου με τον Akinci απέδωσε
Αποφασισμένος να μην μπει σε διάλογο με την Τουρκία όσο αυτή συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Κυπριακή Ομοσπονδία στη Βρετανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε τα τεκταίνονται στην Κύπρο, τις προκλήσεις της Τουρκίας τόσο με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ όσο και στην ξηρά με τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου» και πρόσθεσε:
«Χρειάζεται υπερβολική υπομονή για να χειριστεί κανείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Και είναι με αυτό τον τρόπο που προσπαθούμε μέσα από την διπλωματική οδό, μέσα από την ΕΕ, μέσα από φίλες χώρες με τις οποίες έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς, να αποτρέψουμε τι απειλές που δεχόμαστε.
Πάντα στο πλευρό μας είναι η εκάστοτε κυβερνήσεις της Ελλάδας.
Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που λέω ότι πέραν από τον άψογο συντονισμό που είχαμε με την κυβέρνηση Τσίπρα, εξίσου στενές είναι οι σχέσεις και ο συντονισμός και η συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στις 9 Αυγούστου ήταν μια ημερομηνία ελπίδας, που αναπτέρωνε την προσδοκία ότι θα μπορούσε αν υπήρχε η λογική και η αποφασιστικότητα μεταξύ των ηγετών, να καθοριστούν ή να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, έτσι ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία επανέναρξης του διαλόγου από όπου είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά».
«Θα πρέπει να ομολογήσω ότι η συνάντηση μου με τον Akinci απέδωσε.
Απέδωσε στο γεγονός ότι και οι δύο αγωνιώντας για την τύχη και την προοπτική της πατρίδας μας είχαμε πει ότι μπορεί να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και καθορίστηκαν σε τρεις εν τη ουσία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση περαιτέρω διαλόγου.
Το πρώτο ήταν το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, το δεύτερο ήταν οι συγκλίσεις που είχαμε πετύχει μέχρι το Κραν Μοντανά, το τρίτο ήταν το πλαίσιο Guterres όπως κατατέθηκε από τον ίδιο στις 30 Ιουνίου.
Ακολούθως, και ο Akinci και ο ίδιος προσωπικά ενημερώσαμε την Lutte, αφού εν τω μεταξύ προηγουμένως εκδόθηκε ανακοινωθέν, στο οποίο καταγράφαμε το θετικό της συνάντησης αλλά και της συναντίληψης που κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικράτησε.
Ενημερώσαμε την Lutte, η οποία ενθαρρυμένη από τα όσα είχαν συμφωνηθεί επισκέφθηκε την Κύπρο. Ετοίμασε με βάση τα όσα την είχαμε ενημερώσει ένα ανάλογο κείμενο, το οποίο εμείς αποδεχθήκαμε πλήρως, ο Akinci αποδέχθηκε εξίσου, αλλά έπρεπε να καθυστερήσει την απάντηση για τους γνωστούς λόγους. Έπρεπε να συνεννοηθεί ή να πάρει την έγκριση. Και η έγκριση δεν ήρθε.
Ήρθαν κάποιες παρατηρήσεις για να προσθέσουν στο ανακοινωθέν ή στους όρους αναφοράς που εν τη ουσία προδίκαζαν αξιώσεις της τουρκικής πλευράς που θα ήταν, στη βάση τα όσα είχαμε συμφωνήσει θα ήταν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων προς συζήτηση.
Το ένα ήταν να συνδυαστεί η πολιτική ισότητα και να προστεθεί η αποτελεσματική συμμετοχή υπονοώντας εκ περιτροπής προεδρία αλλά και θετική ψήφο για κάθε απόφαση είτε της κυβέρνησης είτε των θεσμών του νέου καθεστώτος, και το δεύτερο ήταν ότι έπρεπε να κατατεθούν νέες ιδέες ανεξαρτήτως του ποια θα ήταν η τελική έκβαση ως προς τη λύση του Κυπριακού».
Συνάντηση θα έχουν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση του τελευταίου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Erdogan.
Τα ξημερώματα αναχώρησε από τα κατεχόμενα για την Νέα Υόρκη, ο «ΥΠΕΞ» Ozersai όπου θα παραστεί στις συνόδους των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας, όπου το ψευδοκράτος έχει το καθεστώς παρατηρητή.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ozersai θα έχει επίσης επαφές με υψηλόβαθμους αρμοδίους του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ των ΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης